用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 明日棟樑教育基金:05年5月香港學童智能檢查-小心被騙 ...
樓主: Dr.T
go

明日棟樑教育基金:05年5月香港學童智能檢查-小心被騙 [複製鏈接]

Re: 明日棟樑教育基金-小心被騙

OIC , Thanks!

Re: 香港專業智力評估協會-小心被騙

請問有沒有再查詢...對方如何回應?

mk2000 寫道:
...沒有簽名.衹有「明日棟樑」的印.我打電話問,佢話上司開緊會

Dear Dr. T,

沒有.因之前交$300是donation, 相信很難追討.而且既然 psychologist 不用在港註冊,亦很難阻止其他未完全qualified 嘅人掛羊頭賣狗肉.其實平時參加的課外活動,好多都係sales puff (例如甚麼面試班,XX數,之類),沒有任何專家,收費都不便宜.
該用戶已被刪除

我唸我俾人呃左啦,我真係蠢啦,依家先發現。

係?
點解你唔開個新topic詳細咁講解人地點呃你法?   
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

Hi Dr.T

我的小朋友是在4月測試的,但評估簡報都是沒有簽名.衹有「明日棟樑」的印.因為明日棟樑說暑假會有一個去湖南的課程,如第一次測試有130就可以再進入決賽測試多一次再深d的課程(要再付多$400)測試費,如一樣和第一次一樣高分,就可以合資格去,於是我的小朋友再去測試多一次,在等報告期間,我接到明日棟樑的電話說,因報告趕不及去湖南前出,要8月底才有,所以叫我的小朋友去明日棟樑的寫字樓再測一次(這次是免費的)但上到明日棟樑的寫字樓測試時,簡直令我不知好嬲定好笑,他們的寫字樓很細小,很多雜物,他們安排我的小朋友坐在一張寫字檯對住部電腦作答,其間明日棟樑的人員不停地談天說地,食蛋糕,d人行出行入,電話響不停....試問如何測試呢???2星期後他們打電話比我話我的小朋友好高分可以去湖南, Dr.T 你話好不好笑呀!連報告都沒有,於是我話比他知,我唔會去的,到9月頭我打電話給明日棟樑想問8月底的報告還沒有收到 ,但電話已cut 了,Dr.T 我可以去那裡投訴呢?
有沒有其他家長同我一樣呢?可以入來傾下
Sindy

果然真係呃人架!!!今年年頭我至上佢度見工咋!學似之前個BK媽咪所言,嗰度真係好亂,當佢地個老細見我嗰陣,佢仲SALE我話佢地嗰度有得做評估,但係個名就怪雞,完全未聽過.好彩見吾成啫!     
老公VOICEMAIL 1 2 3 愛是恆久忍耐又有恩慈,愛是不嫉妒不自誇不張狂,不作害羞的事,不求自己益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不喜歡不義,只喜歡真理,凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐,愛是永不止息

囝囝第一次做的時候, 我打過去問, 有位自稱"藍博士"的人話係由佢負責做test 的, 之後再做第二次測試, 第二次上office 做, 上到去我已經覺得間公司好亂, `也見到"藍博士"幫一位小朋友做test,  情況就像sindy 所講,  "藍博士"開部電腦比小朋友做試題, 佢自己就行行企企, 吹水, 到小朋友的家長接她時, "藍博士"表示已做完test, 她也可能有資格報讀.........叫家長回家等報告!!!!!  當時已經覺得這間公司有問題,
我兒子的第二次test 的報告仍然沒有收到,  ,      打 2699 8332 已經打唔通,  綱頁只餘下email address 可以去邊到投訴,  希望bk member 唔好再相信"明日"羅,      小心!!

Dr. T,

請pm你的資料給我, 謝謝!

Hi Dr.T

首先多謝你的回應, Thanks!

我應該pm什麼資料給你,可以令你清楚D?

Dr. T

請教Dr. T  我女兒也在明日棟樑測試結果是屬於資優, 我應否用韋氏再測一次呢? 但價錢是否很貴,?. 如測試結果是屬於資優, 坊間有哪些機構是有提供這類課程提供.? 謝, 好唔意思, 咁多問題.
:-P
該用戶已被刪除

我打電話去問過喇, 佢地話而家由"非牟利機構"轉做"牟利機構"喎!

仲話改咗名叫"中國青少年資優培訓中心":evil:  :evil:

click 入去睇下, 除咗個名唔同之外, 內容冇乜大分別,

http://www.cgytc.com.hk/

佢梗係諗住加"資優"兩個字會生意好d     

聽電話個女仔話d report 會陸續發出,  

總之呢間野好有問題   

早排收到佢地的信, 話宜加佢地有個韋氐的測試喎, 我轉頭已掉了封信了.

咁都得呀....有無搞錯呀...
uki 寫道:
我打電話去問過喇, 佢地話而家由"非牟利機構"轉做"牟利機構"喎!

仲話改咗名叫"中國青少年資優培訓中心":evil:  :evil:

click 入去睇下, 除咗個名唔同之外, 內容冇乜大分別,

http://www.cgytc.com.hk/

佢梗係諗住加"資優"兩個字會生意好d     

聽電話個女仔話d report 會陸續發出,  

總之呢間野好有問題   

If you want to find another centre to text our kids EQ & IQ, I suggest "Hong Kong Family Welfare Society 香港家庭福利會”I think it can be give any parents confidence and professional.

For age under 5 years: use (Stanford-Binet Intelligence Scale使用史丹福-比奈智能力量表)
For age 5 to 15 years use(HKWISC韋氏兒童智能量表)
Fees : HK$2,500

評估由臨床心理學家處理 Tel: 6533 6855

2000baby
我打電話去問

節錄自香港經濟日報2006年10月6日A56版如下

頒佈清盤令通告
香港特別行政區
原訟法庭
高院公司清盤案件

二零零六年第三九七宗
公司名稱﹕明日棟樑教育基金有限公司
註冊或主要營業地址﹕RM611 Chevalier Comm Ctr, 8 Wang Hoi Road, Kowllon Bay,
Kln
頒佈清盤令日期﹕2006年9月27日
遞稟日期﹕2006年7月28日

Hi Krymum,
I have not give my daughter to text when she was three years old.(But now she was five years old) The details is a friend passed to me. Just want to give one more chance for any parents if necessary.
‹ 上一主題|下一主題