用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 35校網
樓主: charchar2001
go

34校網 vs 35校網   [複製鏈接]

回覆:charchar2001 的帖子

紅馬用家,真係好學校。因大仔升中,細仔初頭被我忽略,老師及细仔同學家長,一直鼓勵,在關愛讚賞下,細仔成績及操行進步中,現在進入籃球隊,人更健康了!…………#六年小學,大仔所有的班主任好盡責,有一次老師晚上七時電我家問大仔病况!五六年级程分試時,大仔與班中同學自發小息說英語,又一超寫英式小說。大仔常懷念小學同学,至今仍常常掛念他們。是35的熱選……

lauwingtai    發表於 15-1-21 09:00

yovin 發表於 15-1-21 07:34
紅馬用家,真係好學校。因大仔升中,細仔初頭被我忽略,老師及细仔同學家長,一直鼓勵,在關愛讚賞下,細仔 ...
可惜最近學校環境變差了, 隔離個地盤恐怕仲有多一年半載先完工, 目前衞生境差了很多(多蚊又多曱甴).

仲又無端端係學校門口上面起條天橋俾個新樓盤既人用, 成條橫樑壓頂 (嘩, 係咪官商鈎結呀? 人地學校會唔會俾你係佢學校門口正上方起天橋呀!)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

紅馬的地點其實都幾吊腳,除左「花園」的居民外返學都唔多方便,反而
鶴園街上果兩間就相對黎講「市中心」得多。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

34網同35網大鑊了!

34網唔夠位要去黃大仙43網借位! (乜攪到好似41網咁)

35網寶校縮班攪到唔夠位要去油尖旺31網借位! (雖然係油尖旺網, 但借得位俾你既學校, 係唔係大家想入既, 大家心照啦!)

整個九龍城校網淪陷了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:紅馬用家,真係好學校。因大仔升中,細仔初

原帖由 yovin 於 15-01-21 發表
紅馬用家,真係好學校。因大仔升中,細仔初頭被我忽略,老師及细仔同學家長,一直鼓勵,在關愛讚賞下,細仔 ...
如果入唔到紅馬,你會點填小一派位表?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-21+12:34+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表

34網同35網大鑊了!
唔怪得34個表多在好多間黃大仙學校

回覆:34校網 vs 35校網

我見到34 都要問黃大仙借位
仔黎講是否35網會好些?

SiuSiuB829 發表於 15-1-21 16:13
我見到34 都要問黃大仙借位
仔黎講是否35網會好些?
係走就去31網,35網都係無運行

引用:紅馬的地點其實都幾吊腳,除左「花園」的居

原帖由 奥脫福 於 15-01-21 發表
紅馬的地點其實都幾吊腳,除左「花園」的居民外返學都唔多方便,反而
鶴園街上果兩間就相對黎講「市中心」 ...
鶴園街嗰二間,一間寶校,一校名女校,一間爭崩頭,一間無人吼喎

hkpapa852  寶校今年自行都收爆咗喎!   發表於 15-1-21 16:24

引用:Quote:原帖由+奥脫福+於+15-01-21+發表紅馬

原帖由 sissysze 於 15-01-21 發表
鶴園街嗰二間,一間寶校,一校名女校,一間爭崩頭,一間無人吼喎
乜聖提今年甘勁呀,失覺哂

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-01-21+發表鶴

原帖由 sissysze 於 15-01-21 發表
乜聖提今年甘勁呀,失覺哂
係喎,聖提大抽獎得37個位,今年35網唔中乙一應去哂葛亮洪,一係就31個二間

求指引!! 農小好嗎? 升中派位好嗎? 上網找不到太多資料! 現在頭痛中
住 net 35, 想近屋企,又幾鍾意黃宣,但只得15分係咪太博呢
農小有舊生分。
你地會點選?

鶴園街寶校今年居然變左第3少學位

hkpapa852  多謝教育局既"德"政   發表於 15-1-21 16:40

sissysze 發表於 15-1-21 16:32

係喎,聖提大抽獎得37個位,今年35網唔中乙一應去哂葛亮洪,一係就31個二間

呢鋪聖提真係升價十倍,放乙二都恐怕中唔到要入葛、入油!話就話港鐵有觀塘延線同
沙中線者,但出年都好似未起好喎!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:sissysze+發表於+15-1-21+16:32+係喎

原帖由 奥脫福 於 15-01-21 發表
呢鋪聖提真係升價十倍,放乙二都恐怕中唔到要入葛、入油!話就話港鐵有觀塘延線同
沙中線者,但出年都好 ...

引用:Quote:原帖由+yovin+於+15-01-21+發表紅馬

原帖由 charchar2001 於 15-01-21 發表
如果入唔到紅馬,你會點填小一派位表?
我是34綱,福馬一,新舊獻主會二三……派信義。叩門紅馬收、獻主會收、英華八月waiting收。因弟弟必收關係,最後選紅馬。因撞期無叩福馬。我自己是獻主會舊生。

引用:Quote:yovin+發表於+15-1-21+07:34+紅馬用

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表
可惜最近學校環境變差了, 隔離個地盤恐怕仲有多一年半載先完工, 目前衞生境差了很多(多蚊又多曱甴).

仲又 ...
前任校長說過,有了天橋,孩子下雨不用漏身,一直過到黃埔那邊了。

yovin 發表於 15-1-22 05:14
前任校長說過,有了天橋,孩子下雨不用漏身,一直過到黃埔那邊了。
HKPAPA講到咁嚴重,嚇死我,而家聽,咁都幾好呀﹗

yovin 發表於 15-1-22 05:14
其實你知唔知我講緊咩? 條天橋起好咗一段時間啦, 而家係因為方便學校隔離將會落成既"豪宅"居民, 由"豪宅"商場再起一條天橋橫過學校接去現有天橋, 依家啱啱先開工無耐.

呢條天橋我諗唔到點樣方便學生, 除非學校以後放學係直接走入"豪宅"商場, 再經商場行去天橋囉.

但其實依家學校門口走過去現有天橋, 應該30秒唔駛, 跑既話10秒左右就到.

自己去現場睇下發生咩事先啦!
‹ 上一主題|下一主題