用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Piano accompanist 鋼琴伴奏 - What is the rate?
go

Piano accompanist 鋼琴伴奏 - What is the rate? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

同學堂琴差唔多,你預500起跳啦

引用:+本帖最後由+Oboe_FRSM+於+14-12-31+10:02+

原帖由 Oboe_FRSM 於 14-12-31 發表

I am considering taking LTCL for bassoon, and need to ...
$500/hr at the accompanist's place, exam day $500 x 1.5 at the exam venue

mine charges $750/hr

嘩.. 我400咪好平? 仲好有質素添喎

引用:嘩..+我400咪好平?+仲好有質素添喎

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 15-1-2 11:54
What qualifications does your accompanist have?
演奏級, 細個果有伴開詩班, 而家就伴考試比賽多.. 自己有學弦樂.. 仲有教我仔拉琴添.. 正野

引用:+本帖最後由+Oboe_FRSM+於+14-12-31+10:02+

原帖由 Oboe_FRSM 於 14-12-31 發表

I am considering taking LTCL for bassoon, and need to ...
I know a few super accompanist graduated from APA. $600/hr up.  They play a lot diploma exam.

引用:Quote:Oboe_FRSM+發表於+15-1-2+11:54+What

原帖由 Sindy 於 15-01-02 發表
演奏級, 細個果有伴開詩班, 而家就伴考試比賽多.. 自己有學弦樂.. 仲有教我仔拉琴添.. 正野 ...
伴diploma 好唔同,唔係一般pianist 可handle 到。

miss321 發表於 15-1-2 23:44
伴diploma 好唔同,唔係一般pianist 可handle 到。
伴得dip果個會免費添...

引用:Quote:原帖由+Sindy+於+15-01-02+發表演奏

簽名被屏蔽

Oboe_FRSM 發表於 15-1-3 07:58
I have failed a diploma exam because the pianist played very badly (and she was a diploma holder), s ...

估計你是AT失手直上LT吧!以你的年紀應明白伴奏的重要性,將來越上曲目越大,當然要無後顧之憂,若是比賽和演出更是相當吃重的位置,一試不妥即cut.....,從來許多都不明一位好的伴奏難尋,鋼琴部份難度多在主樂器之上,好好加油!Sonate 就更不簡單,若是Vocal更要懂得Lead.....
$400 Sindy姐總有驚喜.....唉!廿年前所付已不只此數,有"質數"又免費更難得,好好保留給孩子完成大、中丶小提琴FT...

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

做個有質數又免費的伴奏是我的夢想呢⋯⋯

引用:+本帖最後由+bebebe12345+於+15-1-3+14:27+

簽名被屏蔽

回覆:stinkyrabbit111 的帖子

哈哈!我也在期待你成為她的私人伴奏、那當然是免費的了.....加油丶再加油!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 Oboe_FRSM 的帖子

那就好好的找、多考一個樂器的LTCL而已!懂得分別就好。DipABRSM 跟ATCL 對我來説分別不大.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

bebebe12345 發表於 15-1-3 14:24
估計你是AT失手直上LT吧!以你的年紀應明白伴奏的重要性,將來越上曲目越大,當然要無後顧之憂,若是比賽 ...
我講係伴八級既啫... 無睇清楚樓主話演奏級, 我無諗過介紹比佢.. 嘻嘻.. 另外, 呢個義工, dip佢都係視譜彈... 之前教阿女小提琴, 不過已經唔係成日係香港, 有次阿女比賽, 佢幫到手伴奏, 但唔另收錢.. 呢個真係難求, 教得弦樂, 又隨時可以伴奏, 唔駛事前要練一排個譜, 堂堂都有鋼琴伴奏.. 正呀...不過話時話, 我用咁多個伴奏, 呢個400我無挑剔, 夾到時間既話, 我唔會轉了, 難得搵到掂既伴奏, 老實講, 唔係人人有dip就可以做伴奏, 要有經驗, 好少同人夾歌既, 唔掂, 就算唔係夾弦樂. 之前有個小學音樂老師, 夾開小朋友唱歌, 佢都識就人, 由其細路仔, 鋼琴要好就, 我一見到呢位哥哥仔, 就覺得佢掂, 一問之下, 原來十幾歲就係教會做司琴..

I know some APA teachers also do accompanient. They normally charge at least $1000 a hour. I think they are worth to charge this price.

wa, accom no need to practice, ging ar
‹ 上一主題|下一主題