用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅堂幼稚園(北角) 讀聖保羅堂開心嗎?
go

讀聖保羅堂開心嗎? [複製鏈接]

請問各已在聖保羅堂的家長,你們的子女讀得開心嗎?聖保羅堂有什麼優點和缺點?謝謝!

2    0    0    0

引用:請問各已在聖保羅堂的家長,你們的子女讀得

原帖由 Hippochan 於 14-12-31 發表
請問各已在聖保羅堂的家長,你們的子女讀得開心嗎?聖保羅堂有什麼優點和缺點?謝謝!

...
聖保羅堂從校長、主任、老師到嬸嬸都非常有愛心、有耐性,但老師在該嚴格的時候又會堅持,如品行和功課等。加上是一間基督教的學校,注重品德教育,小朋友都很乖但又活潑主動。

學術方面,著重啟發小朋友的潛能和培養他們的學習興趣,不會太過催谷。是否須要額外補習,就看爸媽的個别想法了。

所以在聖保羅堂返學,小朋友很開心,爸媽也很放心。

回覆:rookie_mama 的帖子

聽你講完,真係好想入去。其實好多人考慮佢地既課程會否太淺,但我個人認為happy school同課程深好難共存。當然都擔心第日小學追得辛苦,但幼稚園都冇得玩,好似好慘咁

回覆:heiphy 的帖子

Happy school唔代表學術唔得,其實無論讀邊間幼稚園,每個小朋友或多或少都可能需要一啲課外輔助,更重要的應該是德育。

我大仔今年在聖保羅堂讀K3,過去2年多,佢越來越喜愛學習,越來越懂事,我相信這才是對小朋友最...最...最重要!

回覆:讀聖保羅堂開心嗎?

我決定入讀SPC原因,是因為佢地重視德育,這點和我們家相同

引用:Quote:原帖由+Hippochan+於+14-12-31+發表

原帖由 rookie_mama 於 14-12-31 發表
聖保羅堂從校長、主任、老師到嬸嬸都非常有愛心、有耐性,但老師在該嚴格的時候又會堅持,如品行和功課等。 ...
非常認同,小朋友開心,家長放心

‹ 上一主題|下一主題