用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女拔,林護,你會選那間?
樓主: video_ming
go

女拔,林護,你會選那間?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

goodenough 發表於 14-12-30 23:43
一日皇仁仔,一世都以皇仁仔為榮。我們話許士仁來自皇仁,我們話周一嶽、高永文來自皇仁,我們好少提及許士 ...
我身邊班家長之中, 又不約而同有一班皇仁仔, 真係一講起就笑晒 (然後俾人踢入舊生會)

我會讚成, 名校其中一個優點(你鐘唔鐘意都好)就係人脈, 識d咩同學, 識d咩家長, 對將來的確有d影響的

johnnywalker 發表於 14-12-31 12:57
大抽獎都要係b1生質素先得既,無實力入到去都只會墊底。

如果係窮學生入女拔,就要有定心理準備會有比較, ...
女拔也有很多普通家庭的子女, 最緊要小朋友心態正面.

williskg  Agree  發表於 15-1-4 21:48

一定揀女拔
wbmom

我朋友住劏房, 沒錢供女兒讀女拔, 只有大抽獎搏林護了!

其實兩間中學同時取錄就有得"選"
實際情况係女拔取錄你 ,很快要確認學位並放棄統一派位 ,根本林護都末面試 .第二個可能係放棄女拔取錄( 意味着無得返轉頭),嘗試面試林護但唔知成唔成功 ,要跟大隊等放榜 .自行唔成功就統一派位 .
成績越好嘅同學總希望自行成功 ,有頂级直資取錄都唔要而再博一次自行太冒險吧 !
其實現行制度下直資先面試及收生 ,最頂级直資中學公開試成績亮麗 ,確實能吸引最好的學生申請 ,而第一批取錄學生3月前巳知結果 ,大部份家長求安心會欣然接受學位 .
要做到大家有得選 ,除非直資及自行收生同一時間公佈 ,家長自行决定選直資或津校 ,否則只會延繼今日情况 ,直資學校盡收天下兵器 !

wonglily    發表於 15-1-8 07:26

回覆:女拔,林護,你會選那間

朋友手頭上有幾間都肯收 女拔,德望,福建,佢都心大心細,女拔免佢首年學費,德望免6年,福建佢唔諗。
但佢女唔like 女拔,雖然佢地都有啲家底,但佢女唔like 女拔啲女仔好串咀。
佢地想試赤柱聖士提反書院,但呢間勁難入,又未開始in, 如果入唔到而又放棄女拔德望就要讀返津校。

DICSIK  德望仍未開始面試喎!  發表於 16-1-4 18:24
piagetmum1  Good Hope is a good school.  發表於 15-1-8 12:56

引用:朋友手頭上有幾間都肯收+女拔,德望,福建

原帖由 patpat234 於 15-01-03 發表
朋友手頭上有幾間都肯收 女拔,德望,福建,佢都心大心細,女拔免佢首年學費,德望免6年,福建佢唔諗。
但 ...
嘩~咁多選擇
想問吓,點解有直資中學會有免學費嘅offer?係未即係小朋友好叻?

K.K.K.  佢老作。  發表於 15-1-3 09:59

回覆:patpat234 的帖子

德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗?

引用:德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗? +

原帖由 CSSMF 於 15-01-03 發表
德望面証都未開始喎,咁快知取錄咗?
Typo error, should be 德望面試都未開始,咁快知取錄咗?

patpat234 發表於 15-1-3 01:32
但 ...
女拔百分之80入三大!赤柱間聖士提反,老師建議Band2頭先去報。兩間差成條街都唔止!

學生面試直資中學成功被取錄 ,如有經濟上有需要是可申請學費減免 .

因為直資中學是受政府直接資助每位學生3萬幾蚊一年 ,而學校必須將學費十份一撥出作學生申請學費減免 .
   直資中學會享有自主收生權利 ,不受政府派位约束 !所以傳统名校纷纷轉直資以保收生質素 .

引用:朋友手頭上有幾間都肯收+女拔,德望,福建

原帖由 patpat234 於 15-01-03 發表
但 ...
聖士提反應唔係想像中咁難,我女兩個朋友都入到,其中一個係全級廿幾,兩個無特異,廿幾個最後考慮太遠無讀,仲放棄叩本區1a成功

赤柱聖士提反書院點同女拔及德望 level ,最多 2a-1c级.

除非佢想讀 IB !

醒目開學勳章

赤柱聖士提反唔同中西區的聖士提反,

唔係band1學校.

Snakesmall    發表於 16-1-7 20:23

女拔

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-03+發表

原帖由 Mini-mummy 於 15-01-03 發表
嘩~咁多選擇
想問吓,點解有直資中學會有免學費嘅offer?係未即係小朋友好叻?

...
小朋友係資優生,而且運動好叻,佢俾呢幾間學校招手而唔係自己主動去報

引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-3+01:32+朋友

原帖由 K.K.K. 於 15-01-03 發表
女拔百分之80入三大!赤柱間聖士提反,老師建議Band2頭先去報。兩間差成條街都唔止!

...
佢話個校園好靚,佢唔care 係b1 or b2 學校

引用:Quote:原帖由+patpat234+於+15-01-03+發表

原帖由 fionakong2008 於 15-01-03 發表
聖士提反應唔係想像中咁難,我女兩個朋友都入到,其中一個係全級廿幾,兩個無特異,廿幾個最後考慮太遠無讀 ...
真的?如果係就好,佢地好like 個環境,但學校話有機會in 已經好難得。

‹ 上一主題|下一主題