用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: band 1 - 功課量不多,學校較嚴格? ...
go

請教: band 1 - 功課量不多,學校較嚴格? [複製鏈接]

小兒成績屬Band One (傳統名小學)
但自制能力較差,
喜歡較高難度挑戰,
不喜歡重複練習。
所以想為他選一間功課量不多,以學生探究式學習為中心,校規較嚴格的中學.
想請教各位以下那間學校較合適?
1.  皇仁
2.  英皇
3.  香港華仁
4.  St. Joseph
5.  喇沙
6.  九華

多謝各位賜教

elbar  英國 Westminster   發表於 14-12-30 19:46
   1    0    0    0

baseball 發表於 14-12-30 10:42
但自制能力較差,
喜歡較高難度挑戰,
自制能力較差,就唔好揀九華。
Discuz!

港華都唔好揀

回覆:請教: band 1 - 功課量不多,學校較嚴格?

自制力差……皇仁,St Jo 呢啲自由度高,講求自學的都不能揀……

王家爸爸  皇仁很嚴  發表於 14-12-30 18:08

但自制能力較差,
喜歡較高難度挑戰,
皇仁和英皇校規較嚴,所以據說學生也比較薯(唔識頑皮),各有好壞,沒有兩利。

但自制能力較差,
喜歡較高難度挑戰,
後四間自由度都高,天主教學校的特色。

名校未必適合每一個人

沈祖堯畢業於皇仁中學,兩個女兒皆入讀拔萃女書院。筆者挑戰沈校長,家長一窩蜂選名校,值得鼓勵嗎?沈校長思前想後,笑着爆出一句:「其實……皇仁真係教得好差架,老師係好求其吓,老師覺得,話之你,你考到就考到。」待記者收起訝異的表情,他才解釋,皇仁有一種風氣,學生有很強的自發性,不會倚靠老師,而是向其他學校同學借筆記,自行溫習。沈祖堯還披露,2003年自己擔任皇仁的畢業禮嘉賓,發現皇仁這年有多個考獲十優九優學生,他向時任校長的李樂然查詢後,獲得一個耐人尋味的答案:「校長跟我解釋,『你知啦,我們不給學生補課的,今年遇上SARS,全香港的學校都沒法補課,我們就贏哂囉』」,可見皇仁有一種氛圍,學生自學能力甚高

http://hktext.blogspot.hk/2014/01/joseph-sung-from.html?m=1

不過,現在已不是當年的校長…… 但肯定是所有B1學校都會選自學能力高的學生。而且實況是……上了中學已不大知道阿仔(功課上)攪緊乜,全靠他自己了

謝謝各位意見!

回覆:王家爸爸 的帖子

王家爸爸,想請教 St.Joseph的自由度是否較港華,九華略少一些?

elbar  請查看 收發訊息  發表於 14-12-31 21:08

Acatmom 發表於 14-12-30 18:41
名校未必適合每一個人

沈祖堯畢業於皇仁中學,兩個女兒皆入讀拔萃女書院。筆者挑戰沈校長,家長一窩蜂選名 ...
李校長的答案並不耐人尋味,真正耐人尋味的是沈祖堯的答案!
原來皇仁教得差還要冇筆記!其實我好想知皇仁的同學問那一間學校借筆記,唔知是不是他女兒的學校-女拔。如果唔係女拔,咁他的女兒唔知又要唔要向嗰間學校借筆記!

引用:名校未必適合每一個人 沈祖堯畢業於皇仁中

原帖由 Acatmom 於 14-12-30 發表
名校未必適合每一個人

沈祖堯畢業於皇仁中學,兩個女兒皆入讀拔萃女書院。筆者挑戰沈校長,家長一窩蜂選名 ...
非常有趣,謝謝分享!

名校確實係訓練一班有能力又自覺的一群

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 14-12-30 18:11
後四間自由度都高,天主教學校的特色。

天主教學校特色係自由度高?

王家爸爸  與基督教和官校比較  發表於 14-12-31 20:16

austism 發表於 14-12-30 22:38
非常有趣,謝謝分享!

名校確實係訓練一班有能力又自覺的一群

"名校確實係訓練一班有能力又自覺的一群", 認同.

自己親身 N 年前經驗, 當年預科係新界 band 5官中讀, 好記得教我預科中文阿 Sir 係堂上吹水講, 佢係港島知名官校教時 (唔記得係皇仁定英皇啦, 邊間係男官校呀???) 佢上堂唔洗教書, 啲學生上堂自己會讀書, 學生放學去補習學架麻! 邊洗好似佢當時係度上堂要教我地 band 5預料中文呀! 當時做學生嘅我聽到佢咁講, 深深印係我記憶中. 因為官校老師夠年日就要調去其他官校教, 所以當時雖然我係 band 5 官中讀, 但唔少老師都曾係官校名校教過, 但咁又點呢,  band 5 學生都唔會因為有名校老師教而好好多囉. 我個人認, 讀書都係好靠自己及身邊同學嘅學習風氣影響.

Acatmom 發表於 14-12-30 18:41
名校未必適合每一個人

咁神奇? mouth:" /> 咁學生真係好乖, 自己找出路問他校學生借筆記!
不過我囡有時也嫌自己老師的筆記唔多, 也會問其他組借閱. 交流下

Charlotte_mom 發表於 14-12-31 12:34
天主教學校特色係自由度高?
天主教男校同天主教女校嘅分別。

王家爸爸  天主教男校很自由   發表於 14-12-31 20:27

但自制能力較差,
喜歡較高難度挑戰,
皇仁自從新校長上任後,功課量多了很多,尤其是中文科。校規比前較嚴格,但不是以學生探究式為學習為中心。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-12-31+12:3

原帖由 Unclejt 於 14-12-31 發表
天主教男校同天主教女校嘅分別。
thanksthatmakes more sense. 我自己經歷過天主教女校,怕怕

Charlotte_mom 發表於 14-12-31 15:55
thanksthatmakes more sense. 我自己經歷過天主教女校,怕怕
如果你有機會經歷過元朗信義,你就會知道最嚴的天主教女校也相當自由。
我個人覺得問題不大,因為近幾年學校的無自由和嚴使元朗信義從B2變成B1頭。
‹ 上一主題|下一主題