用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友已升中既前輩,請指教
樓主: yau1015
go

小朋友已升中既前輩,請指教 [複製鏈接]

回覆 小木偶媽咪 的帖子

可以講講banding,自行那二間和直資又那間嗎?

引用:回覆+hoihoima+的帖子 朋友話,迦密話她面

原帖由 chrischeung 於 15-01-01 發表
回覆 hoihoima 的帖子

朋友話,迦密話她面試得好好,希望九月能见到她
要小心唔好捉錯路,呢句似客氣說話多啲,以前都有家長提過類似個案,最後冇收到。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-01-01+發表點

YDLFATHER 發表於 15-1-1 11:14
回覆 yau1015 的帖子

人往高處走, 水往低處流, 先搏到1A先, 如果真是壓力太大跟不上班, 中二可考慮轉1C或2 ...

B1C or 2A 好少收B1A讀書掂的插班,反而收B2B or B2C 名列前茅的品學兼優插班的多,身邊好多b1A 讀唔掂好多去左b2尾讀,一張滿光紅的成績表好現實難揾學校

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-1-1+12:42+暑

原帖由 ha8mo 於 15-01-01 發表
植脂果然是乞衣
唔明你想表達咩?不過講出此話,
有感你在侮辱學校及考生,如有get錯,我先致歉。

但否則就是出言侮辱,那所直資學校,
是一所有愛心,團結。亦很多人爭相想入的好學校。每年收千幾份表去選生,並唔係你口中的乞衣!

ernestchow 發表於 15-1-1 16:52
B1C or 2A 好少收B1A讀書掂的插班,反而收B2B or B2C 名列前茅的品學兼優插班的多,身邊好多b1A 讀唔掂好多 ...
唔止,
一個唔好彩,操行得c仲難搵學校,,,
而且,小朋友一失了信心,好難重建.

B1C or 2A 好少收B1A讀書掂的插班,反而收B2B or B2C 名列前茅的品學兼優插班的多,身邊好多b1A 讀唔掂好多 ...
CWB某間新貴直資就標榜收好多B1A轉過去既學生, 其實大多小學用中文教, 好多上到英中唔適應打回原形, 升中制度唔以英文行先, 實在有點荒謬

yekat169 發表於 15-1-1 20:54
CWB某間新貴直資就標榜收好多B1A轉過去既學生, 其實大多小學用中文教, 好多上到英中唔適應打回原形, 升中制 ...

邊間?女校或男女校?

ernestchow 發表於 15-1-1 20:57
邊間?女校或男女校?
尊師重道,三字經果間

王家爸爸  公理?  發表於 15-1-2 09:40

回覆 yekat169 的帖子

樓上的媽咪的女兒的確是很優秀的,如果我沒猜錯,那兩間直資全是頂尖的直資,應該是德望和協恩。自行兩間應該是英華女校和上智,最後的選擇讀的是瑪利諾修院學校(中學部)。厲害厲害

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+15-01-01+發表植脂

原帖由 小木偶媽咪 於 15-01-01 發表
唔明你想表達咩?不過講出此話,
有感你在侮辱學校及考生,如有get錯,我先致歉。
講得好!
類似事件在著名非直資學校也有發生,學校想招優秀學生是常識吧?

只要不上青山那就留在1A繼續讀吧! 人生能有幾回搏, 今生無悔!

cua 發表於 15-1-2 00:48
回覆 yekat169 的帖子

樓上的媽咪的女兒的確是很優秀的,如果我沒猜錯,那兩間直資全是頂尖的直資,應該是德望和協恩。自行兩間應該是英華女校和上智,最後的選擇讀的是瑪利諾修院學校(中學部)。
係呀, 您無猜/記錯, 網友好好呀, 係"直資女校面試問題及津校叩門經驗" 討論帖有分享: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2856874&page=1#pid39682560, 我已 bookmark 咗呢

YDLFATHER 發表於 15-1-2 01:34
只要不上青山那就留在1A繼續讀吧! 人生能有幾回搏, 今生無悔!

有時唔到你唔走,千奇唔好迫勉強小孩留在1A,衹要面子不要孩子,放下吧

引用:早知囡囡算穩陣派,就唔駛直資,自行,叩門

原帖由 小木偶媽咪 於 15-01-01 發表
早知囡囡算穩陣派,就唔駛直資,自行,叩門三樣玩晒,攪到我都謝晒

...
我都係,早知阿囡入到而家學校、就吾洗玩報過千人直資、操朗誦、操水、操面試班……簡直浪費金錢及時間!

khmama 發表於 15-1-1 12:59
要小心唔好捉錯路,呢句似客氣說話多啲,以前都有家長提過類似個案,最後冇收到。

...
係 朋友仔仔in自行一間學校時, 老師都係咁同佢啊仔講, 跟住乙一都係放自行間學校, 佢地仲諗住實中, 最后中空寶, 派乙二

其實自行收左, 家長, 學生可以早D知道的話, 就唔使浪費時間, 金錢
, 就算驚學生hea呈3, 不如幫等大抽獎的加操仲有意義

引用:其實自行收左,+家長,+學生可以早D知道的話,

原帖由 edith208 於 15-01-02 發表
其實自行收左, 家長, 學生可以早D知道的話, 就唔使浪費時間, 金錢
, 就算驚學生hea呈3, 不如幫等大抽獎的加 ...
同意,如果升中遊戲可以好似升小一樣,自行收左可以提早知不用參加大抽奬,大家都會安樂好多,成個遊戯亦易玩好多。

引用:其實自行收左,+家長,+學生可以早D知道的話,

原帖由 edith208 於 15-01-02 發表
, 就算驚學生hea呈3, 不如幫等大抽獎的加 ...
如果可以早通知就好啦,要折磨成年半,大人同小朋友超辛苦

‹ 上一主題|下一主題