用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友已升中既前輩,請指教
go

小朋友已升中既前輩,請指教 [複製鏈接]

大家已經曆過升中選校階段
回望一下
有冇d野係
1. 早知係咁,我就會_____
2. 早知係咁,我就唔會______

想前輩比d提醒我地
感謝

6    0    0    0

回覆:小朋友已升中既前輩,請指教

回覆:KT0603 的帖子

yau1015 發表於 14-12-29 23:55
回望一下
有冇d野係
你的問題好有趣,因為答案可以係好極端!
早知隔離阿B女成績差過我都比佢搏到間好學校,我就會唔好咁快係自行時已投降,應該一於搏到底!

早知大抽獎派得咁差,我就會自行時小心d,唔好咁鬼搏啦,真係後悔!

王家爸爸  搏到底  發表於 14-12-30 07:47

明知間間学校都总有好有唔好(就算名名名校都不能幸免。好多時讀落先会知。),就千祈唔好非君不嫁,平常心d,揀最令自己舒服同最夾果间。

TwinWong    發表於 15-1-2 14:59
Mrsleaf  agree  發表於 14-12-30 11:15
王家爸爸  平常心  發表於 14-12-30 07:47

個人覺得,同(或接近)banding 是非常重要的,例如,B2A生最多博B1C校, 即使入到B1A校,會讀得非常困難,有些小朋友有可能最終會放棄,得不償失。

王國會長

引用:大家已經曆過升中選校階段 回望一下+ 有冇d

原帖由 yau1015 於 14-12-29 發表
回望一下
有冇d野係
早知自行收左,呈三和畢業試就可放軟手腳 但有早知,就冇...

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

甘多位前輩好搞笑,但又好、好、好講中我地家長心中既說話……你地超勁

KT0603 發表於 14-12-30 00:31
1)呈分試卷深,分數歷年新低,名次卻高;卷淺,分數歷年最高,名次卻反跌幾名。
2)明知3月份自 ...
我今年都諗過依個問題...
訂校服先都諗訂唔訂好...但係又怕仔快高長大...
所以最後冇買新校服....

諗住到時面試如果褲真係好吊腳唔好睇...就去買新的..
駁升中著得番...反正我見D中學都係灰西褲...

如果佢冇高好多...就由得佢著放到盡的校服去面試

瑩瑩老豆 發表於 14-12-30 08:03
早知自行收左,呈三和畢業試就可放軟手腳 但有早知,就冇...
有同感,去年我仔也告訴我早知自行收左,呈三和畢業試就唔駛溫書啦。

回覆 王家爸爸 的帖子

指暗示已收?我識朋友上年自行加密和聖潔靈,迦密暗示收,聖潔靈冇暗示,最後二間也收,真系好睇學校講可講。

醒目開學勳章

回覆:小朋友已升中既前輩,請指教

早知囡囡算穩陣派,就唔駛直資,自行,叩門三樣玩晒,攪到我都謝晒

回覆 yau1015 的帖子

人往高處走, 水往低處流, 先搏到1A先, 如果真是壓力太大跟不上班, 中二可考慮轉1C或2A

chrischeung 發表於 15-1-1 10:28
回覆 王家爸爸 的帖子

指暗示已收?我識朋友上年自行加密和聖潔靈,迦密暗示收,聖潔靈冇暗示,最後二間也 ...
請問點樣暗示?會點講?點知有無暗示?

醒目開學勳章

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 指暗示已收?我識朋

原帖由 chrischeung 於 15-01-01 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

指暗示已收?我識朋友上年自行加密和聖潔靈,迦密暗示收,聖潔靈冇暗示,最後二間也 ...
點解會知道最後兩間都收?

引用:早知囡囡算穩陣派,就唔駛直資,自行,叩門

回覆 hoihoima 的帖子

朋友話,迦密話她面試得好好,希望九月能见到她

回覆 小木偶媽咪 的帖子

自行一選聖潔靈,二迦密,二暗示話收,但原來自行一已收左。派位米知囉。因攪珠冇選呢二間

醒目開學勳章

引用:回覆+小木偶媽咪+的帖子 自行一選聖潔靈,

原帖由 chrischeung 於 15-01-01 發表
回覆 小木偶媽咪 的帖子

自行一選聖潔靈,二迦密,二暗示話收,但原來自行一已收左。派位米知囉。因攪珠冇 ...
oic thx

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+小木偶媽咪+於+15-01-01+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-01 發表
點解穩陣派就唔駛玩晒三樣?咁有無take直資offer?
因為考三間直資,兩間收左,我驚死自行唔得,
放棄左已面試的兩間自行,
叩門返已面試的其中一間自行時,校長話其實自行時已收左,最終叩門兩間,兩間都收。
而現在入讀的,就是自行沒選到,因唔敢博,
但係最心儀叩門入的學校。
暑期時其中一間直資副校長打比我,佢好好人,話囡囡出年F.2插班一樣收,會放佢入special list。

所以如果我一早放膽揀定現在所讀學校,
就唔駛兜左個大圈,攪到頭又大左,頭髮白晒,人都謝晒。

小時了了  好勁, 好令人羨慕  發表於 15-1-2 09:07
王家爸爸  邊間?  發表於 15-1-1 17:54
天使麵  你囡囡非常非常叻呀!幾乎考的都   發表於 15-1-1 15:42
‹ 上一主題|下一主題