用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第2次呈分跌了, 在第3次呈分如升回在大抽獎可以救回嗎? ...
go

第2次呈分跌了, 在第3次呈分如升回在大抽獎可以救回嗎? [複製鏈接]

第1次呈分是band 1b, 不幸 第2次呈分跌至band 2a, 自行都不知可否博? 但如俾心機第3次呈分升回band 1可以幫到大抽獎嗎?

elbar  自行都不知可否博?  發表於 14-12-29 21:12
   3    0    0    0

回覆:snwm 的帖子

個banding係邊個估的?

回覆 No.Three 的帖子

學校

可以。

snwm 發表於 14-12-29 12:13
第1次呈分是band 1b, 不幸 第2次呈分跌至band 2a, 自行都不知可否博? 但如俾心機第3次呈分升回band 1可以幫 ...
咁更係可以啦,不過難度一定有,小心你勤力的時候,別人也會一樣勤力,band 2的同學個個都想上返band 1架!除了要萬2分勤力之外,有冇諗過自行時都可以找一些1C的學校,如果自行時成功就好像買了一個保障!除非你諗住繼續搏。

若係我,要博也似乎只能1b1c咁,1a己是遙不可及。。。當然亦無理由
咁快認輸選2a。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:snwm+發表於+14-12-29+12:13+第1次呈

原帖由 goodenough 於 14-12-30 發表
咁更係可以啦,不過難度一定有,小心你勤力的時候,別人也會一樣勤力,band 2的同學個個都想上返band 1架! ...
我都認同係可以嘅!不過真係要好勤力,好勤力!因為名次係相對嘅,你囝嘅勤力程度一定要比其他人嘅勤力程度高,先可以追過其他人。我囡三次呈分試嘅勤力程度差唔多,反而第一次嘅呈分試最易偷襲成功,第二次同第三次嘅呈分名次就唔差好遠。我發覺第一次呈分試,家長同學生以為大家嘅名次同五年級上學期差唔多,老定得滯,所以有人唔覺意俾人追過咗。

同我仔差唔多...
又係第二次呈分跌左...
已同佢訓話再訓話...佢答應黎緊第三次會努力番...

自行我都係同佢搏...一間1B,一間1C...
1B果間完全係情意結...真係搵命搏的...搏過叫還個心願...
1C果間我同仔去過座談都幾鍾意...又近D屋企....

大抽獎都會填左依2間係甲1,2同乙1

升中真係玩死人...
咁搏法...我重緊張過真係去賭場買大細

snwm 發表於 14-12-29 12:13
第1次呈分是band 1b, 不幸 第2次呈分跌至band 2a, 自行都不知可否博? 但如俾心機第3次呈分升回band 1可以幫 ...

樓主囝囝第一次B1B, 第二次B2A, 即第二次單次有可能是B2C, 不過兩次加埋就B2A, 是嗎? 如果是, 份成績表第二次是否冇A? 甚至有C? 如果是, 自行B1B 就難入D喎...... 比心機考好呈三, 拉番上B1, 博抽獎....

Anniemun 發表於 14-12-30 13:58
第一次B1B, 第二次B2A, 即第二次單次有可能是B2C, 不過兩次加埋就B2A, 是嗎? 如果是, 份成績表第二次是否 ...
路過 ...........  如果你推測係正確,  那自行b1c機會都好微, 最主要原因係2次試差距太大, 5得穩定, 在自行階段, b1學校多數5會揀呢D學生, 提議樓主仔仔考好第三次報分試博大抽奬仲大機會。5知樓主係邊區, 因有些區今年有學位多, 所以自行都可博下。當做學習, 但坦白講機會真係微,  5好意思, 希望毛heart到你。

BennkiChu 發表於 14-12-30 22:51
路過 ...........  如果你推測係正確,  那自行b1c機會都好微, 最主要原因係2次試差距太大, 5得穩定, 在 ...
其實唔一定會相差好大。只要學校平均水平較高,只要同學在某一科失分而這科中其他同學的得分平均地高就已經退後好幾十的名次,將原本band 1B變成band 2C。所以,上面我講要拉返上band 1都唔係易事,只要在閒科有少少失誤,隨時再跌落band 3!
有些科目特別容易拖累同學的例如視藝或者音樂,又或者這次考試的題目比較淺,只要有少許先誤已經變差很多。

是否band1C都好微?還要看是否強區中學校,若是的話,在自行階段選一些1C學校仍有一線希望的!

goodenough 發表於 14-12-30 23:22
其實唔一定會相差好大。只要學校平均水平較高,只要同學在某一科失分而這科中其他同學的得分平均地高就已經 ...
多謝指教, 因我仔仔下年升中, 所以我都不斷溫資料幫仔仔揀學校, 總算安心係仔仔5年級到今次上學期考試都係全級10名內 (學生118人),   所以自行可容易D選擇。不過問題係仔仔現在沙田讀, 下年才搬回葵青區升中, 但仔仔學校對葵青區現時的競爭實力情況5太了解,  令我未下決定。有沒有家長了解葵青區情況可給下意見。

有小朋友自選時報1C未被錄取, 大抽獎時搏1A被錄取了.

YDLFATHER 發表於 14-12-31 00:37
有小朋友自選時報1C未被錄取, 大抽獎時搏1A被錄取了.
塞翁失馬,焉知非福。塞翁得馬,焉知非禍!夠竟是福之所倚還是禍之所伏!

回覆 BennkiChu 的帖子

到呈分才說吧,五上還不計分,當真正呈分時可能有些變化。

goodenough 發表於 14-12-31 01:15

塞翁失馬,焉知非福。塞翁得馬,焉知非禍!夠竟是福之所倚還是禍之所伏! ...

果位可能係新一代家長,未聽過「兩個夠晒數」呢首廣告歌;BTW希望呢位小朋友
派左成績表後仲可以笑口常開。

https://www.youtube.com/watch?v=eBGSRdgFOdo
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 YDLFATHER 的帖子

去年在沙田區就有很多這些例子, 最後大抽獎去了TST 和 沙呂. LUCKY!

係有機會既,因為有d已有直資收既同學可能喺第三次呈分會放軟手腳,同學仔係有機會追既,不過真係要好努力先得。

樓主呢個 case 追到 band 1C 已經好好。如追到建議自行可試 band 1C,唔好太搏啦。

chrischeung 發表於 14-12-31 08:17
回覆 BennkiChu 的帖子

到呈分才說吧,五上還不計分,當真正呈分時可能有些變化。 ...
誤會了, 我小朋反現在六年級, 已呈分了,  我意思係由五年級到e+六年級上學期,  每次考試都keep住全級頭10內。

多謝各位意見,我會再與家人研究自行如何是好. 但無論如何第3次呈分要加陪努力.  由於學校很奇怪, 只說六上學期與五下兩次計了後是band 2A, 但看回五下的成績是 band 1b, 但至今話仍未計到六上的名次, 但為何又計到是band 2A? 所以只好等真是成績表出來再看.  
‹ 上一主題|下一主題