用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考 Cert 重要嗎?
樓主: DevilPig
go

考 Cert 重要嗎? [複製鏈接]

引用:請問邊間私小直資唔收portfolio+呢?無cert

原帖由 iloveal 於 14-12-30 發表
請問邊間私小直資唔收portfolio 呢?無cert的又考到什麼小學?
神校英華1st in,男拔已經冇收portfolio。不過兩間冇份2nd in,入到d小朋友實在太叻。

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-12-30+發表

原帖由 CBabeY 於 14-12-30 發表
學校同上劍橋班及普通話班配合,整體進步神速(以我仔程度計),而我只會學校評估前同佢温習課本,平時唔會同 ...
請問出面邊度上?k1 開始嗎?

引用:Quote:原帖由+CBabeY+於+14-12-30+發表學校

原帖由 Cheesepop 於 14-12-30 發表
請問出面邊度上?k1 開始嗎?
坊間好多教育中心有劍橋同普通話班,我仔响自己學校上劍橋,普通話係揾私人。我仔K1下學期開始學。

回覆:考 Cert 重要嗎?

我仔有考 cert, 經面試後 覺得張 cert 並唔重要 學校唔會因為有 cert 而收你小朋友,反而考 EQ, 反應,靈活性,推理,思考,表現為多。學術就一定要平均,最緊要吸收到知識就得,有時間睇書同講故事,一定比考 cert 更重要,言語表達亦相當重要。讀邊間幼稚園都重要。

My son only have GAPSK PTH cert . He applied 12 school with 11 got final in . I found the kids ability and performance is most important .

首要當然是面試表現,小朋友表現自信可能係因為有充足準備,cert未必重要,但取得cert的過程,小朋友是學到嘢。

引用:首要當然是面試表現,小朋友表現自信可能係

原帖由 bubuG 於 14-12-30 發表
首要當然是面試表現,小朋友表現自信可能係因為有充足準備,cert未必重要,但取得cert的過程,小朋友是學到 ...
同意。

不是張紙幫到你。

係得到張紙的過程。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-30+發表首要

而家好多直資私小也偏向唔收portfolio, 如果收, 也會限頁數, 有些, 指明係要Award而不是Cert, 有些學校, 如英華, 係入到2ND IN 先收, 但也會要求簡潔. 不會再像以釘裝精美, 一大本的profile, 我細仔係今年剛考小一, 感覺上, 和哥哥4 年前考小學, 唔同左,
當然, 都係果句, 面試臨場表現比精美portfolio 重要好多.  
‹ 上一主題|下一主題