用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 重讀學之園k1或CWB Victoria
go

重讀學之園k1或CWB Victoria [複製鏈接]

阿囝係11年12月細B,現讀LH K1,下學年想重讀K1,到底學之園重讀,還是vic K1?

0    0    0    0

回覆:重讀學之園k1或CWB Victoria

Q1 會否讀internstional school?

會的話唔repeat 因international school 在初小時期的成續要求冇咁荷刻,細B追功課追唔上要repeat 做大B的逼切性低D。

Q2 你有乜唔中意LH?

引用:Q1+會否讀internstional+school? 會的話唔

原帖由 picture 於 14-12-28 發表
Q1 會否讀internstional school?

會的話唔repeat 因international school 在初小時期的成續要求冇咁荷刻, ...
小兒想讀直資或私立。就係因為好鍾意LH, 但又唔想係同一間學校重讀,好怪。
阿仔學業跟得上,重讀是希望他可更有自信學習。

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-28+發表Q1+

原帖由 cherry91818 於 14-12-28 發表
小兒想讀直資或私立。就係因為好鍾意LH, 但又唔想係同一間學校重讀,好怪。
阿仔學業跟得上,重讀是希望他 ...
這情況下我不會考慮其他學校,但也不repeat K1.

回覆:cherry91818 的帖子

重點係1月1日 vic 要比$9000"留位費",唔知比唔比好?😪

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-12-28+發表Q1+

阿仔學業跟得上,重讀是希望他 ...
如果跟到,我覺得無咩逼切性要重讀

Lh 都應幾深,如現時孩子不是太特出又想留係lh,repeat 會是一safe approach. 趁著還細,未完全明白repeat 係乜一回事

Already in LH K1, no point to repeat at LH. I think Vic is easier than LH, not much point to repeat too. I would go for K2 and see if repeating K2 is needed or not

唔好怪我多意見!照計12月尾細B應該無可能入到LH K1,因為LH開學應該係每年8月13-14日,如果11年12月尾細B......開學應該未夠2歲8個月,照理學校應該收唔到你小朋友喎!
請問樓主係咪攪錯左d時間呀?

回覆:Candycat225 的帖子

係呀,沒有攪錯,佢係全班最細,最頑皮,走來走去,攪同學。

學之園及Victoria ,你哋覺得邊間對升小(直資私立)有利?

如果LH重讀k1,可考慮轉上下午班,即是原來上午班重讀就轉下午班,(當然要是乎學校有位至得) 咁樣對小朋友心靈會好啲,不用見到班升K2的同學。

引用:阿囝係11年12月細B,現讀LH+K1,下學年想重

阿囝係11年12月細B,現讀LH K1,下學年想重讀K1,到底學之園重讀,還是vic K1?

...
我會去vic, 學多d唔同野

引用:係呀,沒有攪錯,佢係全班最細,最頑皮,走

係呀,沒有攪錯,佢係全班最細,最頑皮,走來走去,攪同學。
是老師的評語嗎?  老師對此有什么見議?

不如到k3考唔到好既直資私小先考慮好過,講真小學要考你乜野其實你都唔太清楚,除非係龍校收佢k1,否則我唔會重讀...

引用:學之園及Victoria+,你哋覺得邊間對升小(

學之園及Victoria ,你哋覺得邊間對升小(直資私立)有利?
一定係LH,因為維記小一支援完全無。LH課程絕對比維記深,細B係遲熟,大B一樣有問題,到了K2行為思想會大躍進,LH會在K2訓練學生自律,不用擔心!留在LH,不用重讀!

引用:Quote:原帖由+cherry91818+於+14-12-28+發

原帖由 picture 於 14-12-28 發表
是老師的評語嗎?  老師對此有什么見議?
老師說他學術沒有問題,係怕K2寫字較辛苦,要看看小兒下學期小肌肉發展。小兒全班最細,見佢上堂舉手比人慢,跑比人慢,怕打擊佢自信,這是重讀主因。

‹ 上一主題|下一主題