用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 (我好奇)有無家長無同小朋友報讀任何學習/興趣班呢? ...
go

(我好奇)有無家長無同小朋友報讀任何學習/興趣班呢? [複製鏈接]

我舉手先,不過我小朋友得三歲幾,打算下年報游水。
有無家長好似我咁懶?
   0    0    0    0

回覆:(我好奇)有無家長無同小朋友報讀任何學習/興趣班呢?

我女就快三歲,曾經報過音樂興趣班但佢唔鍾意,次次喊哂,仲破壞佢原本對音樂的興趣。我覺得太早送佢去興趣班,會大d先。

回覆:(我好奇)有無家長無同小朋友報讀任何學習/興趣班呢?

重有我

兩個小朋友,一個兩歲半,一個四歲半,完全無去上興趣班,因為一來成效唔係噤大,二來啲時間好阻礙一家週末岀去玩。之前試過比姐姐上堂,但好似拉牛上樹,所以要佢自己好想上至再比佢學嘢。

仲有我!阿仔成日樹熊上身,好難比佢上興趣班

回覆 Mmhs 的帖子

其實我都覺得上興趣班會少左好多親子時間呀,可能因為我係雙職媽媽,放假想同佢相處。
我之前都有同我小朋友報畫班,雖然叫佢去畫佢係唔抗拒,但我覺得佢興趣唔大,有倒錢落海feel,哈哈。

你地會唔會怕好似爭d野咁?!其實我自己覺得同佢去多d大自然或四處遊覽,小朋友學到嘅野係好有得著呢。例如,我成日同我小朋友周圍去,放手比佢自己玩,佢會主動同陌生人傾計,好多陌生人都覺得我小朋友講野好叻,唔似得三歲。

我今日同佢去睇馬騮,玩怕羞草,佢大開眼界,覺得好有趣。

cindyyip21 發表於 14-12-28 21:54
回覆 Mmhs 的帖子

其實我都覺得上興趣班會少左好多親子時間呀,可能因為我係雙職媽媽,放假想同佢相處。
你的小朋友其實比其他人學得更多

回覆 sunnymama2 的帖子

我都覺得係。不過我有時都會覺得爭左d野,我承認我係會比較
所以希望有同路人,互勉。

回覆:cindyyip21 的帖子

我都係返工一族,一星期兩日假期我覺得唔夠添,所以週圍去玩,大小公園,沙灘郊遊咩都玩。大自然好多嘢玩同學,簡單如沙地畫畫都玩餐飽,呀囡話其實唔駛玩具都好好玩 。

未上小一功課未多之前,希望佢哋享受下玩,大家感情都好啲。

大家加油

引用:回覆+sunnymama2+的帖子 我都覺得係。不過

原帖由 cindyyip21 於 14-12-29 發表
回覆 sunnymama2 的帖子

我都覺得係。不過我有時都會覺得爭左d野,我承認我係會比較
絶對認同!
放假我們也是去坐巴士,去新界走走,囡囡不知多開心!

‹ 上一主題|下一主題