用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉 ...
go

(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉 [複製鏈接]

對於個d話好彩仲有原校, 又或者in x 間, 總算有個pm offer架...唔好再話你地黑仔or不幸...
因為低處未算低, 我仔完全無學校收...

要等第2輪, 所有報左架都係waiting,
又唔係n班有得原校升...
我呢類先慘,先黑仔, 成個聖誕節過得一d都唔開心
你地仲有學校收, pm又好, 村校都好, 總叫有個位...
你地明唔明完全無學校收, 只有waiting架感覺係咩??

我無望我仔咩名校, 我報架全部都係村校
名枚從來都唔望, 國際學校, 私校都無去報..(因為錢問題)
而家無學校收... 我真係成個xmas,晚晚係床上喊...
壓力好大! 係, 你可以叫我等多年再讀,
不過個仔個年邊個照顧? 而家佢返日託, 之後我只有辭職去睇佢

咁, 而家已經係月光族, 之後我睇怕都要think下申請綜援先得啦...
我好唔想申請綜援, 但係... 我仲可以點...
不斷祈禱出年有位放比個仔讀啦...仲可以點?
講真, 除左喊, 等, 我只有忍...
   2    0    0    0

回覆:(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉

唔好唔開心,振作啲
首先你讀邊區,你講出來,等大家俾啲意見
因為你要求不是名校,應該有好多學校可以收
唔駛喊,路是可以行出來,加油

回覆:(揮手)無offer,無原校,等出年1月24日的,共勉

我個10月女除左得2間waiting外, 全rejected, 救命

回覆:mikiwu 的帖子

係呀,講你住邊區,某些幼稚園還會接受申請的,如油塘的聖安當,口碑都唔差架。

一月尾,大家註冊之後,又會有很多位放出來比waiting補上,好運的一群無論收到幾多個offer, 到最後都只可以要一個位之嘛,其他應該是waiting頂上。所以寫求位信也許有幫助的。音樂椅效應,有人收到waiting call, 又會放返原先留左的位。

做父母的要保持正能量,你覺得自己最慘,但可能有人比你更慘,但無上黎呻咁解。你太悲觀的話,會直接影響到仔女的人生觀。

這裡很多JM都會支持你的,一齊加油吧!

媽媽唔好唔開心 因為你經歷緊的我都經歷緊 除左我 仲有好多父母都經歷緊 我都喊左幾日 但事實就係咁 我地只好認命唔好彩 我而家心情好左好多啦 聖誕節開開心咁過 因為個女會知自己唔開心架
說到尾 大家一齊加油 放心 會有學校讀 問題係咪最中意姐

引用:對於個d話好彩仲有原校,+又或者in+x+間,+總

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-27 發表
對於個d話好彩仲有原校, 又或者in x 間, 總算有個pm offer架...唔好再話你地黑仔or不幸...
因為低處未算低, ...
你真係吾係最黑,因為有些人是waiting都未有....但你waiting其實還是有希望的,加油

媽媽,唔好擔心亦唔洗灰心!我相信在香港絕對唔會無書讀,只係時間問題,1個月後,可能你會多左幾個選擇呢!加油!

same here,唔好唔開心啦!希望在明天!

我得1間waiting, 初時我都好唔開心,喊左好多次。我而家都係等緊d人連waiting都唔要果 d位。所以你唔好唔開心,我相信總有一間會有位,努力!

Mama..加油!

我仔都IN 7間, 7間都WAITING

加油~~我女全部都係WAITING…唯有等下,應該唔會無書讀掛

媽媽,唔駛擔心,你小朋友有waiting 好叻叻呀,waiting 仲有好大機會,同埋學位係夠的,一定有書讀,不過都明白uncertainty 嘅感覺。

過來人經驗,上年我女in K1,我同好多父母一樣,全選上午班,我女4月大b,老師問咩答咩,又做唒老師叫做嘅野,結果報5間,12月頭收4間waiting 信,我喊左,究竟問題係邊?我女都做到老師要求,唔同我自已做得唔好,我每間waiting 都問返學校我女點解waiting,有咩改善地方,之後我從整旗鼓,打去剩返一間未出result 嘅轉下午班,因為上午競爭激烈,再問D區內冇甘出名學校仲有冇位,最後我女有1 offer ,就係轉左下午個間,過左第一輪註冊,3間waiting 都call 返offer pm,所以waiting 都仲有機會,有好多人hold 住好多offer ,不用灰心,同埋今年好左,過左first round 註冊,教育局會公佈邊間學校仲有位,唔駛逐間問,加油!

我好明白你嘅心情,我in7 間,4間reject 2間waiting 1間未知,但預左呢間reject因為阿仔個日發脾氣,我個仔係12月細b

回覆 KonnyGreen 的帖子

唔好唔開心......... 如果有waiting.... 先寫左求位信先.......
黎度有好多JM support...... 最緊要講出黎.......
屈係屋企對您同小朋友都唔好........

您睇出面個post...大把人仲VS 緊就知1人hold 2個或以上.... 唔好灰心....
寫得黎個post.... 大家都係"同是天涯倫落人" 唔駛比較邊個灰D....... 努力呀.....

撞正24號收到最後一間架回信, 所以一下子心情大爆發

多謝大家鼓勵! 同其他媽媽一齊努力, 希望在明天...希望

p.s 我報油尖旺區的...我仔是9月b...

回覆:KonnyGreen 的帖子

我女9月尾,報咗5間,未有通知時一樣好難受,好彩最想讀嗰間收咗,我好懷疑兩三分鐘嘅面試去決定小朋友一生嘅命運係唔係公平

唔好唔開心,我都係其中一份子呀! 10月b,in 咗11間,一個offer都冇,唔係waiting就reject,不過我相信遲d,等其他家長註冊後,就會放番d位出嚟,而家唯有寫住求位信先,等學校都知你仲等緊佢哋offer,盡下綿力,一齊加油

引用:撞正24號收到最後一間架回信,+所以一下子心

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-29 發表
撞正24號收到最後一間架回信, 所以一下子心情大爆發

多謝大家鼓勵! 同其他媽媽一齊努力, 希望在明天...希 ...
我諗我同你報嘅學校都差唔多,我又係24號收最一間嘅回覆。

helenmelody 發表於 14-12-27 15:52
係呀,講你住邊區,某些幼稚園還會接受申請的,如油塘的聖安當,口碑都唔差架。

一月尾,大家註冊之後,又 ...

油塘唔近我... 我住油尖旺... T^T
‹ 上一主題|下一主題