用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行伊利沙伯中學和瑪利諾, 邊間機會稍大些 ...
go

自行伊利沙伯中學和瑪利諾, 邊間機會稍大些 [複製鏈接]

自行想選伊利沙伯中學和瑪利諾其中一間做首志願, 想請教下邊間機會稍大些.

王家爸爸  瑪利諾中學?  發表於 14-12-27 14:06
王家爸爸  瑪利諾神父? 瑪利諾修院?   發表於 14-12-27 14:05
elbar  如是瑪利諾修院不錯  發表於 14-12-27 11:46
   2    0    0    0

王家爸爸 :
瑪利諾修院 at Kowloon Tong,  

瑪利諾修院 at Kowloon Tong,有直屬小學喎!

上年有直屬小學家長提及,因為MCS會用約25個自行額收回部份直屬小學的同學。即是街外生只能競爭餘下的約25個自行位,競爭都幾大喎!

只是MCS是女校,少了男同學的參與,St Mary又太少自行位,MCS應該是九龍和新界最具吸引力的女校了。而伊中是男女校,唔知伊中會唔會為了平衡返個比例,自行時盡可能收返部份男同學呢!

兩間都咁多人報,我覺得兩間都難。不過入到MCS的,伊中亦有很高機會會取錄,睇下同學自己有幾多真材實料!

王家爸爸    發表於 14-12-28 11:39

實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有些甚至叩門而入!看來叻女的話應該機會比伊中更大!

引用:上年有直屬小學家長提及,因為MCS會用約25

原帖由 goodenough 於 14-12-28 發表
上年有直屬小學家長提及,因為MCS會用約25個自行額收回部份直屬小學的同學。即是街外生只能競爭餘下的約25 ...
這種講法我也聽過,不知是真是假。從名額上講,的確看起來mcs贏面稍大些,但人人都這樣想的話,mcs反倒多人爭了

引用:實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有

原帖由 CX111 於 14-12-28 發表
實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有些甚至叩門而入!看來叻女的話應該機會比伊中更大! ...
因不是最叻女,所以把握不大,想二選一找個相對機會大一些的.

回覆 goodenough 的帖子

如果您係伊中校網,抽獎都有機會入到!自行應博MCS, 但囡囡要英文對答流利,發音準確更有勝算。

回覆 ar_mum 的帖子

按錯回覆,樓上我係覆ar mum

引用:回覆+ar_mum+的帖子 按錯回覆,樓上我係覆

原帖由 like_travel 於 14-12-28 發表
回覆 ar_mum 的帖子

按錯回覆,樓上我係覆ar mum
朋白.但兩個校網都唔係,所以只能博一間。

引用:實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有

原帖由 CX111 於 14-12-28 發表
實際今年瑪利諾中一有起碼40人係外來生,有些甚至叩門而入!看來叻女的話應該機會比伊中更大! ...
前年60個,上年40個,扣除大抽獎和叩門位,是否意味自行收街外生越來越少。可能要非精英中精英不可。

引用:Quote:原帖由+CX111+於+14-12-28+發表實際

原帖由 ar_mum 於 14-12-28 發表
因不是最叻女,所以把握不大,想二選一找個相對機會大一些的.
其實兩間學校都係收叻人,全港次第固然重要,其他獎項同面試表現亦同樣重要。

識人名次唔算前,但獲獎無數兼淡定面試表現好,一樣誇區入左MCS. 佢當年自1 MCS, 自2 QES. 當然,你要睇番自己學校往績,估計全港次第排得夠唔夠前,唔好浪費機會啦。 同班主任傾傾請佢比意見你啦,佢應該最清楚學校派位同囡囡情況。

我補充吓

今年小六約一百五十人,是第一批小一收生行假小班,畢業人數較往年少

但中學部卻不受減派影響,自行名額54個,整體學額是180

中學部"保證"收直屬小學生是110人

換言之,今年比往年,有較大空間利用自行收校外精英

如果真的喜歡,自行一揀MCS

引用:Quote:原帖由+ar_mum+於+14-12-28+發表因不

原帖由 YuYuMother 於 14-12-28 發表
其實兩間學校都係收叻人,全港次第固然重要,其他獎項同面試表現亦同樣重要。

識人名次唔算前,但獲獎無數 ...
班主任只建議兩者取一

引用:我補充吓今年小六約一百五十人,是第一批小

原帖由 MC1128 於 14-12-28 發表
我補充吓

今年小六約一百五十人,是第一批小一收生行假小班,畢業人數較往年少
thank you for info

ar_mum 發表於 14-12-28 21:13
班主任只建議兩者取一

不如咁啦,MCS比較接受多元化的同學,即是除學業成績之外,有沒有其他活動獎項。伊中比較重學業成績,除了排名次第之外,校內成績都好緊要,反為其他活動獎項的重要性較次,還要留意,佢地只要你五張紙,就咁用釘書機釘埋就得,多一張都唔收的!
所以,我覺得除非你有些活動的獎項,否則都係伊中(唔應該講容易)應該冇咁難!

王家爸爸    發表於 14-12-29 08:07

引用:+本帖最後由+goodenough+於+14-12-28+22:46

原帖由 goodenough 於 14-12-28 發表
謝謝你的好心建議。

另外亦要問問囡囡意願,如果佢兩間都無所謂還好,佢本身鍾意其中一間的話最好跟隨佢意願,如果唔係入左都可能讀得唔開心呀…………

可以考慮以下幾點:
她喜歡女校還是男女校?
她喜歡有宗教背景的學校還是官校?
哪間學校返學比較方便?

引用:可以考慮以下幾點:她喜歡女校還是男女校?

原帖由 王家爸爸 於 14-12-29 發表
可以考慮以下幾點:
她喜歡女校還是男女校?
她喜歡有宗教背景的學校還是官校?
她冇咩所謂,兩間伊中方便小小,因近火車站。不過最重要的是哪間相對容易些入。

‹ 上一主題|下一主題