用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入讀九龍塘施德福幼稚園
go

入讀九龍塘施德福幼稚園 [複製鏈接]

入讀九龍塘施德福幼稚園

我想知道今年多唔多人入呢間呀.
妳地有無對呢間學校的comment ar.

Re: 入讀九龍塘施德福幼稚園

My daughter will study in this Sep.  I have paid miscellaneous fee today.  

I have asked for comment before.  But no one reply.  Will your child study in this kindergarten too?

kmchiu,

係呀. 我女女都會今年9月返K1呀.
之不過我今日唔得閒去交所以改左星期六先交呀.

點解妳會比妳女女返呢間呀.

I understand that it has 2 teachers in each class, one is native speaker.   The children from this kindergarten have good english.  But I do not hear much comment from members of baby kingdom.  I am not sure if I have made the right choice.

So why you chose this knidergarten?

以我所知施德福是約克同一間機構辦的幼稚園,有約克的媽媽話,如果小朋友在K1的成績比較出色,學校便會建議轉去施德福,因此師生比例較少及只有英文/普通話教,地方好似無約克咁大,相信設施可能會新過約克。

kmchiu & Melissa,

我 知 York 同  Stafford係同一個機構辦的幼稚園. 而我都有去york interview, 但係york的設施我就接受唔到囉. 因為washroom實在太 dirty la. 學校的規劃好雜亂邊到有位就再加建甘. 而我選stafford係因為佢有獨立單坐式的校舍. 設施好新. 我亦知道如果係 york到讀比較叻就會建議去stafford.
不過我唔知道係無中文架喎.

但係我想知除左呢D之外仲有無佢的優點囉.

Yee280102,
As far as I know, they teach Chinese in Cantonese too.  Therefore,有中文架喎.

我打左電話問啦.
詳細資料如下 :-
1 ) 迎新會係7月尾或8月頭舉行.
2 ) K1會係8月10 / 11日開學, 比 K2,K3早兩,三日
3 ) 頭兩星期係適應期, 每日返2個鐘.
4 ) Propose 更改上課時間.
     上午班9:15 - 12: 15
     下午班 1:45 - 4:45
     因為某幾區 因塞車而遲到.
5 ) 每班係雙班主任制- 1香港, 1 外藉
6 ) 每星期有2日上課前係操場做運動. 約十幾分鐘左加
7 ) K1下學期開始要做工課 (認字)

每日有6堂, 每堂30mins. 1堂荼點, 1堂中文(廣東話-香港老師), 1堂英文(外籍老師), 2堂分組活動(story, act work .. etc), 1堂其他課程 (每星期有2日係music, 2日普通話, 1日Physical play)  

睇落去係唔係都唔錯呀.

Yee280102,

Thanks for your info.

So have you decided to have your kid study here?  Or do you have other choice?

kmchiu,

其實我都唔知點? 不過我會照比錢先囉. 我會係6月生BB啦.
對我黎講最大問題係到時唔知點樣分配D時間, 因為我唔係住係0個區架. 甘我女女就要搭校車. 而佢而家係德福返緊pre-nur. . 每朝返學都仲係未訓醒甘. 我怕到時佢會miss左校車囉.  而德福都收左佢讀國際班架.
所以我真係好想知究竟呢間係唔係真係好囉.

danielboy,

我想問妳個仔仔會唔會讀stafford呀. 原來之前妳有PM妳個mobile比我係關於site visit to stafford. but I miss it.
甘妳當時有無去睇過D小朋友上堂, 佢地開唔開心架.
Have you any comment?

I've visited this kinder before. To me, I don't like this kinder so much. The major reason is that the teachers there are not really nice when compared with those teachers in my kid's kinder. Also, I wonder why the kids there are so quiet and self-disciplined. They are not active enough and no smile at all.

chw,

我想問妳係幾時去睇過架. 係唔係睇K1班呀. mud D miss 唔係甘好架. 但係琴日我打比0個個陳主任, 佢都好似好helpful甘喎. 唔知而家仲可唔可以去參觀呢? 等我陣間打去問下先.
其實我家姐個朋友recommend我 入呢間, 因為佢個仔都係係呢到讀架. 佢話幾好喎.
甘妳會比妳小朋友讀邊間架.

Dear All,

妳地有無人有興趣去參觀佢地上堂呀. 學校可以安排4月最後一個星期任何一日呀, 如果有興趣就話我知啦.

Can it be next week?  I have taken the day off on next Thur.

Or else, I will try to take another day off.  Pls let me know your proposed date.

kmchiu

下星期學校有fashion.所以主任唔prefer.
妳係唔係日日都可以架. 因我想睇下仲有無人有興趣先決定囉. 

我女女都會於8月入讀此校, 讀的原因係因為覺得哥哥英文底打得幾好(佢係加州萊恩, 同stafford同一機構及教法), 對呢間學校的老師係點, 暫時唔太清楚, 我同chw一齊參觀過, 都有佢提出的疑問, 但上次交雜費時見到d小朋友好開心, 所以我會讀左先算, 若真係唔好先再轉.

Yee280102,
My overall impression of Stafford is quite good.否則我唔會俾$550留位費啦!上次我臨時有事,無去到 site visit,所以俾唔到fair comment俾妳,不過我仔仔唔會讀Stafford,做唔成同學仔喇.

我都參觀過, 對於老師comment, 你地自己睇最好, 個人觀感會唔同, 主任係好親切友善, 但我果日見無一個老師似enjoy teaching (見到家長參觀都無人笑), 我個仔太文靜, 我想佢活潑d, 所以我都放棄.
[img align=left][/img]

LittlePang,

我想問係唔係係呢個星期交雜費呀. 妳係見到佢地上堂時的心情係好開心呀.  甘有無見到D老師係唔係無表情架.

LittlePang 寫道:
我女女都會於8月入讀此校, 讀的原因係因為覺得哥哥英文底打得幾好(佢係加州萊恩, 同stafford同一機構及教法), 對呢間學校的老師係點, 暫時唔太清楚, 我同chw一齊參觀過, 都有佢提出的疑問, 但上次交雜費時見到d小朋友好開心, 所以我會讀左先算, 若真係唔好先再轉.
‹ 上一主題|下一主題