用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CPSKG(啟思小學附屬幼稚園) VS LH(學之園) ...
go

CPSKG(啟思小學附屬幼稚園) VS LH(學之園) [複製鏈接]

小女有幸收到牛津道啟思附幼(CPSKG)和學之園(英普)
有些難抉擇。

小女是龍B,性格活潑開朗,希望將來考直資和私小。

我先生同屋企人就比較中意啟思附幼,覺得呢間學校行IB課程,又有兩文三語,同埋最主要有小學Back-up,但是我自己就擔心它學術不夠,啟小又唔100%收。萬一啟小唔收,出去考直資私小會唔會太淺。而且看到它一路收生收生,都有點擔心收太多人……

我個人就中意學之園,近屋企,口碑好,課程設計佳,但是
朋友和先生都話選龍校保險,龍年B競爭大,有間半龍校,哪怕不是100%收,都好過無。

希望有人可以給我一些建議……我唔想霸住位……非常感謝……
   0    0    0    0

學之園,trailer make 課程去考小學!
名校好多小學like!

回覆 xulanfeng 的帖子

我當時決定讀CPSKG和你的想法一樣,聽聞會收一半學生上小學,覺得都有個機會。

啟小$8000-9000學費一個月ok ma?

回覆 sumsum520 的帖子

其實學費都好貴,希望到時大抽奬抽到

我都有一樣煩惱,雖然另一間唔係學之園。但都應該揀CPSKG,因為除左有小學back up,覺得課程最適合我好奇心超強的小朋友。

xulanfeng 發表於 14-12-25 12:12
梗係LH啦,啟小並非top tier, 讀LH將來考啟小收既機會不低
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:brrbaby2007 的帖子

LH 和CPSKG也是好學校

引用:Quote:xulanfeng+發表於+14-12-25+12:12+梗

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-26 發表
梗係LH啦,啟小並非top tier, 讀LH將來考啟小收既機會不低
雖然LH是很好的學校, 但不能说一定考到CPS, 因為有好多在家長眼中的名校如KV, St Cat, 也未必一定會收, 也曾聽說名幼生也是waiting. 所以不應該以考直資, 私小有好成績作選校因素, 應找和自己教學理念一樣的學校. 啓小只有125個位, 據說今年也有1200_1300人考. 他們面試長達1hr 30min, 他們要選的是適合啓小學生, 並不是要最叻的, 就算小朋友k3已有二年級嘅程度, 或在名幼年年考全級第一也好, 不合適就是不合適.  同埋不要以為cpskg, 比其他名幼差, 我仔識的3個女同學有DG 2nd in, 同班有兩個, 隔離班一個,  其中一個CKY已去到third round. 所以名唔名幼. 真的不太大問題. 但當然這只可作參考, 每個小朋友特質也不同, 到真正要考又真係另一回事. 所以樓主應該選自己兒子適合學校.

祝樓主早日找到理想的學校

去年小女亦有相同的煩惱,最後選擇了LH,完全無後悔,仲要非常滿意。當然人人情況不同,希望你滿意自己的選擇。

回覆:CPSKG(啟思小學附屬幼稚園) VS LH(學之園)

如不是好喜歡啟小,就冇理由為啟小放棄LH

lkf_leung 發表於 14-12-26 14:40
雖然LH是很好的學校, 但不能说一定考到CPS, 因為有好多在家長眼中的名校如KV, St Cat, 也未必一定會收, 也 ...

多謝你資料。樓主話啟幼一路收生,其實啟幼全年收生,迉交表或迉in都係列入waiting list。全班最多45人只係校長保守的官方說法,相信下年每班應可keep住30幾人。
其實好多幼稚園都好好,最緊要揀間最適合自己小朋友,發揮小宇宙。

回覆:sunnymama2 的帖子

應該不是全年收生的, 但cpskg 同其他幼稚園係接受插班的, 但當然係要有位才可插啦.

引用:如不是好喜歡啟小,就冇理由為啟小放棄LH +

原帖由 siden 於 14-12-26 發表
如不是好喜歡啟小,就冇理由為啟小放棄LH
Agree. 如果只是因為有小學backup才選啓幼. 那便要想清楚, 畢竟cps也只有50-60個位留比cpskg 的學生的.

啟小了解唔多,只知系IB課程學校……

我很擔心就是啟小如果唔收,因為唔系100%,啟幼出去不知能不能考入好的直資私校……

如果啟小收,我就放心啦……,但沒人可說100%

xulanfeng 發表於 14-12-27 15:52
啟小了解唔多,只知系IB課程學校……

我很擔心就是啟小如果唔收,因為唔系100%,啟幼出去不知能不能考入好 ...
真係唔敢幫你做決定,只可以講不如用多幾個月時間了解學校再作決定吧。
我自己都1516,hold左兩間,並唔想自私霸學位,而係驚一放左就冇得追番。真係好矛盾,一間學術好d,一間有唔guarantee 的小學back up。真係諗到頭都白。。。

回覆 sunnymama2 的帖子

最惨系我要搬屋……唉,烦紧啊

引用:回覆+sunnymama2+的帖子 最惨系我要搬屋…

原帖由 xulanfeng 於 14-12-27 發表
回覆 sunnymama2 的帖子

最惨系我要搬屋……唉,烦紧啊
你住邊?

回覆:CPSKG(啟思小學附屬幼稚園) VS LH(學之園)

有BK group分享過CPSKG 考直資,好多有offer woh

引用:+本帖最後由+xulanfeng+於+14-12-25+12:16+

原帖由 xulanfeng 於 14-12-25 發表
相信自己既決定

‹ 上一主題|下一主題