用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心 vs St Stephen's Girl
go

聖心 vs St Stephen's Girl [複製鏈接]

請問聖心同 Stephen's Girl 大家會點揀?仲有妹妹跟尾。

2    0    0    0

回覆:BiBi35J 的帖子

更正:St Stephen's Girl

回覆:聖心 vs St Stephen's Girl

只睇interview 當日安排,St Stephen 好過聖心。但論名氣,好似聖心大過 St Stephen。我自己鍾意St Stephen 多 d, 純個人觀感。

引用:只睇interview+當日安排,St+Stephen+好過

原帖由 Jenniferleeww 於 14-12-25 發表
只睇interview 當日安排,St Stephen 好過聖心。但論名氣,好似聖心大過 St Stephen。我自己鍾意St Stephen ...
Same feeling.  聖心一定谷。  我寧願自學校厌力細D。

st stephen style 同聖心唔同,比較活動教學,亦多課外活動同思維閱讀訓練。聖心比較嚴肅。

引用:只睇interview+當日安排,St+Stephen+好過

原帖由 Jenniferleeww 於 14-12-25 發表
只睇interview 當日安排,St Stephen 好過聖心。但論名氣,好似聖心大過 St Stephen。我自己鍾意St Stephen ...
我都好認同!校長同老師好有心 in 學生。

To: BiBi35J
我自己幼稚園,小學和中學都是就讀嘉諾撒聖心的,讀完F.5直升CityU。它是一間比較傳統的學校,不大積極參與校外活動,公開試成績好。
FYI,我HKCEE的成績:1A, 3B, 3C, 1D。

引用:To:+BiBi35J+我自己幼稚園,小學和中學都是

原帖由 bluebird4383 於 14-12-25 發表
我自己幼稚園,小學和中學都是就讀嘉諾撒聖心的,讀完F.5直升CityU。它是一間比較傳統的學校 ...
你好叻女呀!
請問你聖心小學的私立部 am 和津貼班 pm,課程有甚麼分別?升上聖心中學機會均等嗎?thank you!

多謝!
以前我讀聖心小學下午校(津貼),不知和上午校是否有分別,升上中學的機會應該一樣。
FYI,陳方安生是聖心書院的校友,畢業後她升讀HKU的。
p.s. 我不是教友,HKCEE攞D那科是bible knowledge。

引用:To:+BiBi35J多謝!以前我讀聖心小學下午校

原帖由 bluebird4383 於 14-12-25 發表
多謝!
以前我讀聖心小學下午校(津貼),不知和上午校是否有分別,升上中學的機會應該一樣。
兩間學校都係傳統名校,人才輩出,很難決策,所以咨詢各位意見。

Vote for 聖心,聖士提反女子好似唔係龍校黎,雖然聽講扣門位都係留比自己人,但扣門位應該唔多,n無真係無謂博....聖心唔會差過聖士提反好多(或者係同level)

St Stephan K 只扣門階段有優勢。

我唔會揀St Stephan.

SHCK起碼有不錯機會上私立部

引用:St+Stephan+K+只扣門階段有優勢。 我唔會

原帖由 siden 於 14-12-26 發表
St Stephan K 只扣門階段有優勢。

我唔會揀St Stephan.
家姐入咗私小的話,妹一定收

回覆:doggy2013 的帖子

樓主,視乎你目標係一個小一學位,定找一間合適既學校。我女女現讀聖心私小,不錯,話唔谷就係騙你,一年2考4測,英文更6測,英文教深一個。聽高年級講好辛苦。女女少左娛樂,尚算應付到。不過學校都好好,德育好好,女女啲同學個個好乖。我唔太理解聖士提反,只知一定冇咁谷。

升中方面,以我認知私小比津小升番自己中學部既比率較高,而聖幼升私小約8成半。妹妹今年考聖幼,不過唔收,不過聽聞私小遲啲收番既機會幾高,只係到時妹妹跟龍b升小,唔知有冇著數了。

聖提小學係津校,樓主女女有幾多分?如果25就穩入,20分都要抽。如上面所說,叩門位幾十個先俾自己幼稚園生,始乎搏唔過。如果樓下想要個小一位,一定係聖心幼稚園較穩陣。

HauMiranda 發表於 14-12-26 10:05
樓主,視乎你目標係一個小一學位,定找一間合適既學校。我女女現讀聖心私小,不錯,話唔谷就係騙你,一年2 ...
你讀下午校嗎?上午校冇咁谷。不過而家大部份名津校都好谷,小學生生活同我細個果時好不同
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:HauMiranda+發表於+14-12-26+10:05+

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-26 發表
你讀下午校嗎?上午校冇咁谷。不過而家大部份名津校都好谷,小學生生活同我細個果時好不同 ...
我女女讀上午,其實上下午都谷。

引用:樓主,視乎你目標係一個小一學位,定找一間

原帖由 HauMiranda 於 14-12-26 發表
樓主,視乎你目標係一個小一學位,定找一間合適既學校。我女女現讀聖心私小,不錯,話唔谷就係騙你,一年2 ...
多謝你的分享。同意聖心幼稚園始於較隱陣,因為有私小back up。 聖提小只有15分,所以要大抽獎。

你有大囡是舊生,學校不是優先取錄妹妹的嗎? 有我有細囡跟尾,她是7月b,較文靜。我也擔心她入不到聖幼。

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+14-12-26+發表

原帖由 BiBi35J 於 14-12-26 發表
多謝你的分享。同意聖心幼稚園始於較隱陣,因為有私小back up。 聖提小只有15分,所以要大抽獎。

你有大囡 ...
其實我個囡都好文靜,in既時答老師都好細聲,但都收了。所以其實都唔知個收生準則!

我中學讀st stephen's girls, hkcee 8A,直升全球前5名大學. 同年有4個8A, 7個7A, 當年只可考8科。fyi, 范徐麗泰同葉劉都係舊生。不過唔知同陳方安生比你鍾意邊個。

引用:To:+BiBi35J多謝!以前我讀聖心小學下午校

‹ 上一主題|下一主題