用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊中、華英、旅港開平、銀
go

伊中、華英、旅港開平、銀 [複製鏈接]

自行想揀一間進取,一間保守,以上呢幾間應點揀會好D?

銀𨭎會好過循中嗎?
唉!煩惱中,請有經驗的家長俾下意見!🙏

elbar  請查看 收發訊息  發表於 14-12-24 19:44
   0    0    0    0

小朋友band幾?Band1頭中尾?尾就無可能伊中,頭又無理由揀銀吖~銀好过循道吖。

引用:小朋友band幾?Band1頭中尾?尾就無可能伊中

原帖由 Yanamami 於 14-12-24 發表
小朋友band幾?Band1頭中尾?尾就無可能伊中,頭又無理由揀銀吖~銀好过循道吖。 ...
band1A-B,小朋友運動不是佢嘅強項,揀旅港開平,會唔會都係無機呢?

旅港開平會好過銀𨭎嗎?
伊中好過華英嗎?
請指教🙏Thx

Yanamami  始乎旅港同黄芴南会啱  發表於 14-12-24 14:22

伊中有联繫小学会难过华英呢~两间都要band1頭先穩陣吖~

引用:伊中有联繫小学会难过华英呢~两间都要band1

原帖由 Yanamami 於 14-12-24 發表
伊中有联繫小学会难过华英呢~两间都要band1頭先穩陣吖~
自行跟聯系小學冇關。伊中in200人,收600幾張申請表。華英in400人,收500幾張表左右。

jeffzhang 發表於 14-12-28 00:22
自行跟聯系小學冇關。伊中in200人,收600幾張申請表。華英in400人,收500幾張表左右。

...

伊中每年向九龍城區的四間官小都收成30幾人,即係話除了大抽獎的16個聯繫位或再加多2個他區位之外,單係自行都會收差不多十多個同學。記得有油尖旺家長講過通常要頭三才有機會面試,但幾間九龍城官小中,兩間馬頭涌考30名以內的都仍然有獲得面試的機會。因此我相信,伊中係會特別對待她的聯繫小學的!

如果每年伊中只係收42、3個自行收生同學,單係九龍城四間官小已佔去10多個位,餘下只有30個位左右,相對街校來說,機會係小左亦反映出聯繫學校的吸引力。

當然還可從收表的數字看到伊中的激烈情況,無他嘅,伊中始終是傳統名校,又位置交通要塞,吸引力已佔優。還有那個草地足球場和那殖民地時代的建築,已給華英比下去。但成績就真係差不多,要比個先知!

‹ 上一主題|下一主題