用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光am vs 九龍民生am
樓主: babylin
go

大坑真光am vs 九龍民生am [複製鏈接]

引用:認同一句,其實坑真同民幼都不是100%直升,

原帖由 kufubaby 於 14-12-26 發表
認同一句,其實坑真同民幼都不是100%直升,所以小學backup呢個point󰀃
理論上同分。但參考數據是民 ...
spk,gh都不是直升,但都大把人想讀。本人覺得坑真上真小,機會唔會低,如我小朋友有坑真offer, 多數會讀。

babylin 發表於 14-12-24 00:01
如題
如果係女就一定TL沒錯
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

女仔就TL喇!不過,預左直升真小,考外面直私未必夠力!尤其英文!
但民幼英文會好D,有十五位NET,必有一個NET班主任,不上民小,都比TL夠力D去外面考!
另外,民小排名比真小高!男仔就揀民生!

收幾多%在家長睇50%係少,在小學睇俾多你!
Spk 同 gh 多人讀因為學校本身都催谷學生
上唔到小學都大把學校爭住收,反觀真光就唔同!
自己決定吧!畢竟第一年變數太大,冇人可以保證d咩!

引用:認同一句,其實坑真同民幼都不是100%直升,

原帖由 kufubaby 於 14-12-26 發表
認同一句,其實坑真同民幼都不是100%直升,所以小學backup呢個point󰀃
理論上同分。但參考數據是民 ...
非常同意!升小backup呢個point兩校分別唔大,即使真小收少左真幼都唔會少過六成吧!其實兩間學校好唔同style,樓主諗下自己buy邊套多d啦!民幼面試全學術,樓主女兒應該好醒而家長亦對學術有要求吧,咁就選民幼啦。真幼是學券幼稚園教得非常淺,如樓主本身唔係buy happy school呢套,讀真幼會失望。當然我作為真幼家長,是非常滿意真幼的德育教育,女兒和我也十分喜歡學校。老實講,無論讀咩幼稚園,如果有心考直資私校,都會另外再學野,唔會只靠學校。所以樓主諗下自己認同學術深定happy school 啦

‹ 上一主題|下一主題