用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光am vs 九龍民生am
go

大坑真光am vs 九龍民生am [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

民生for sure

回覆:大坑真光am vs 九龍民生am

如果地點不是問題,又無細路跟尾,我會選真光,因為我愛女校同好似無咁谷。

babylin 發表於 14-12-24 00:01
如題
女?

回覆:babylin 的帖子

我會揀坑真,基本上無論係中學成績,升小比率,都係坑真好啲,升中成績我冇民生既data 但坑真係8X%band1,如果你嗰個係女仔,灣仔區既頂級女校亦係全港數一數二,唔鍾意坑真要抽其它神校都唔難,至於民生,佢既幼稚園估計比坑真有競爭力,如果你心裡面其實兩間都唔滿意,我估民生interview報直資小學有優勢

回覆:lauwingtai 的帖子

yes girl ar

回覆:大坑真光am vs 九龍民生am

如果真光收番上p1 當然開心。但我擔心是萬一真光小學唔收,要自己外出考P1, 唔知有無實力。我見p1競爭更大。只希望平穩上p1

民生升上,當然讀民生啦!請問住邊?

真小可以抽獎(有錯請指正), MS無得抽. 兩間都識人讀小學, 真小相對開心d

回覆:sumsum520 的帖子

民生收生比率仲低過真光,佢幼稚園300人小學得1xx

真小唔係100%收晒,當然俾你抽獎啦!15-16年入讀幼稚園的是三年後真小係第一年要經interview篩選升小學生
好似白老鼠咁,小學到時選擇咩學生,幼稚園校長同老師都冇say
如果你係小學部,會唔會收d 英普唔叻、中英文生字都唔多識的學生?如果照收就唔駛脫龍啦!
搏唔搏得過自己決定啦!學校選擇學生係好現實好殘酷的!

引用:民生收生比率仲低過真光,佢幼稚園300人小

原帖由 cpychung 於 14-12-25 發表
民生收生比率仲低過真光,佢幼稚園300人小學得1xx
民小有260個學位

回覆:BoDingMaMa 的帖子

大坑真光小学已經唔再比真幼真上呀,上年開始收左呀

回覆:owennam 的帖子

直上已經改左

引用:+本帖最後由+sumsum520+於+14-12-25+18:25+

原帖由 sumsum520 於 14-12-25 發表

真小唔係100%收晒,當然俾你抽獎啦!15-16年入讀幼稚園的 ...
agree, 今年坑真開始講明無直升, 到時可能收多d出面較叻既學生上小學都未定

引用:Quote:原帖由+sumsum520+於+14-12-25+發表

原帖由 susumi123 於 14-12-25 發表
agree, 今年坑真開始講明無直升, 到時可能收多d出面較叻既學生上小學都未定

...
確實呢個係考慮因素,但其實真光同民生focus 既野係好唔同,照計其實好易揀

引用:Quote:原帖由+sumsum520+於+14-12-25+發表

原帖由 susumi123 於 14-12-25 發表

...
雖然升真小要面試(好似以往堅真幼咁),但只要meet 到basic requirement就可以。但外來生考真小,就會揀the best嗰D。其實,由於2015年開始改制,揀唔揀坑真幼,最主要睇吓家長是否認同學校理念。坑真幼係學卷happy school,重德育。K1一星期1小時NET 英文、1小時普通話(K2、k3會增加)。學校著重家校合作,多家校活動(例如:家長交流會、家校團契活動)。如果家長認同學校教育理念、又喜歡outdoor 活動多(真幼campus大),就揀坑真幼。如果擔心升小唔夠競爭力、純為有小學backup,咁不如考慮其他幼稚園吧!因為咁擔心3年、又嫌英文普通話唔夠,家長會唔開心。都係嗰句,每個家庭要求唔同,冇對或錯。各位加油!

回覆:tam_bb 的帖子

下年讀K冇大抽獎啦,要查清楚!

KiwiSweetie 發表於 14-12-26 08:31
下年讀K冇大抽獎啦,要查清楚!
下年讀K都有大抽獎,係「街外生考到真小P1」冇得抽獎,但「真幼直升P1的學生」有得抽獎。
坑真幼園學生大抽獎走的話,校方簡直求之不得,點會唔俾你抽呢?

認同一句,其實坑真同民幼都不是100%直升,所以小學backup呢個point󰀃
理論上同分。但參考數據是民幼一直都是k3開學不久篩人,今年聽說(一個民幼家長講)只收6成民幼。你可以博下坑真第一年不直升但%應該會較細。
其次,你個係囡囡,住邊區都應考慮。
‹ 上一主題|下一主題