用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區
樓主: fatman69
go

2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區 [複製鏈接]

lizardboy 發表於 15-2-1 15:09
我今次都滿意(可能我要求低), 第一次佢由頭到尾自己安排温習時間,我覺得算係咁。

...
你哋點溫書?我個個平時功課做完就ok,我諗如果我逼佢溫書,佢拿本書假裝溫書有么用。

回覆:2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區

看過成績,雖然滿意,但錯漏仍多,分數不高名次高,可見各同學仍有很大上升空間。

引用:我好失望,不過知道佢這學期係放松期,完全

原帖由 Phoebenana 於 15-02-01 發表
我好失望,不過知道佢這學期係放松期,完全沒俾心機讀書,我有同佢好嚴肅地討論這次成績單,佢都應承我以后 ...
各科各項均有名次,可發揮鼓勵激勵作用,要與子女分析得失。

引用:Quote:lizardboy+發表於+15-2-1+15:09+我今

原帖由 Phoebenana 於 15-02-01 發表
你哋點溫書?我個個平時功課做完就ok,我諗如果我逼佢溫書,佢拿本書假裝溫書有么用。 ...
講真每天應付功課,課外活動,晚上已沒有太多時間温習,每天都要提佢抽時間温習,有時做到有時做不到,盡量吧!

引用:Quote:原帖由+Phoebenana+於+15-02-01+發表

原帖由 fatman69 於 15-02-01 發表
各科各項均有名次,可發揮鼓勵激勵作用,要與子女分析得失。
我女的同學今年在沙崇考全級15名係女仔!我女小學同學講!

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-02-01+發表各

原帖由 e12340 於 15-02-01 發表
我女的同學今年在沙崇考全級15名係女仔!我女小學同學講!
我仔入到頭十,全級第一名係佢小學同學(強!)。佢地都係玩sports嘅,每日都好忙,小學已習慣操4,5日波,而家都一樣!

我果個都係分數唔高, 但名次比我預期高。 唉! 做功課偷用手機電腦已是我們日常爭吵的源頭, 這問題真要等他們懂自律後才可解決!!! 有冇媽咪有好方法分享下呢?

引用:Quote:原帖由+e12340+於+15-02-01+發表我女

原帖由 hong2002 於 15-02-01 發表
我仔入到頭十,全級第一名係佢小學同學(強!)。佢地都係玩sports嘅,每日都好忙,小學已習慣操4,5日波,而家 ...
叻叻!希望在這裡可多分享成功經驗,互相鼓勵。

引用:我果個都係分數唔高,+但名次比我預期高。+

原帖由 nolee1131 於 15-02-02 發表
我果個都係分數唔高, 但名次比我預期高。 唉! 做功課偷用手機電腦已是我們日常爭吵的源頭, 這問題真要等他 ...
我覺得低分高名次的現象反映出試題水準很高,不像小學,個個90幾。所以要信沙崇的標準,名次應比分數重要。

家長日個日見到個同學幾乖的樣,我印象好深,女今日話俾我知,這個同學總成績全級第二,中文全級第一,我問番女,這個同學平時學習態度如何?女話佢做事學習好認真----我笑住同女講,就係咁啰,只要你哋唔蠢,點樣的學習態度,就有點樣的成績,幾分耕耘,幾分收獲,好公平!

引用:家長日個日見到個同學幾乖的樣,我印象好深

原帖由 Phoebenana 於 15-02-03 發表
家長日個日見到個同學幾乖的樣,我印象好深,女今日話俾我知,這個同學總成績全級第二,中文全級第一,我問 ...
第一名在1C,第二在1E,你説的那位女同學的平均分大概72分。大家努力吧!

Phoebenana  希望睇到佢學習態度慢慢進步,我   發表於 15-2-4 15:17

不知各位家長認為自己孩子成績排在全級多少名以上,就滿意呢。

引用:不知各位家長認為自己孩子成績排在全級多少

原帖由 Phoebenana 於 15-02-04 發表
不知各位家長認為自己孩子成績排在全級多少名以上,就滿意呢。
我希望在30名以內。

fatman69 發表於 15-2-4 15:52
我希望在30名以內。
我都係,咁樣仲有些退步空間,最穩陣

引用:Quote:fatman69+發表於+15-2-4+15:52+我希

我都係,咁樣仲有些退步空間,最穩陣。
因為30名減去1C頭30的名次後便可穩升2E。老師話下年E班係最好,F班第二。

fatman69 發表於 15-2-4 17:44
因為30名減去1C頭30的名次後便可穩升2E。老師話下年E班係最好,F班第二。

...
家長日我有問老師E班的問題,老師話都係以英文為主,其它的課有一定的規定。

引用:Quote:fatman69+發表於+15-2-4+17:44+因為3

家長日我有問老師E班的問題,老師話都係以英文為主,其它的課有一定的規定。 ...
問過老師爲何要讀Eng Lite?
老師話DSE有部分為poem,吾讀過肯定吾識,所以早些準備,校方用心良苦。

回覆:2014-15沙田祟真中學新生及家長交流區

您們好!小囡今年小四,心儀沙崇,請問您們怎樣為小朋友預備入沙崇?另外,要否有特異功能?請請解答!

回覆 fatman69 的帖子

引用:您們好!小囡今年小四,心儀沙崇,請問您們

原帖由 evayanyan 於 15-02-04 發表
您們好!小囡今年小四,心儀沙崇,請問您們怎樣為小朋友預備入沙崇?另外,要否有特異功能?請請解答!:lov ...
沙祟應該不太重特異功能,會重成績,上年156人全是B1生,而且全是自行收或乙一首志願收。

‹ 上一主題|下一主題