用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢vs新油天
go

禮賢vs新油天 [複製鏈接]

兩間小學是否都有大約6成學生升Band One中學?禮賢會否比新油天無咁谷呢?
   3    0    0    0

󰀃新油天谷過krs,係唔係6成升band1唔清楚。
當有5成以津校計算高. Krs 往年約6成5,幾L
年後預6成好了。

但除左計比例可以計實數。krs收90人;新油收150人,倒轉計唔做尾46名及75就大機會d上band1.

引用:兩間小學是否都有大約6成學生升Band+One中

原帖由 callylai 於 14-12-22 發表
兩間小學是否都有大約6成學生升Band One中學?禮賢會否比新油天無咁谷呢?
禮賢六成幾,油天五成八九,但私校與津校的b1升中率是不能直接比較的,私校主要透過interview收生,質素係「揀過」,津校主要透過自行及大抽獎收生,質素係「冇得揀」,所以雖然禮賢的比率較油天高,一般家長仍會prefer油天

其實禮賢係咪唔太谷?但又有此成績,咁咪幾好!有無禮賢家長可分享吓?

回覆 callylai 的帖子

學校唔太谷, 但家長會外出補習

應該系學生已經系經挑選過,而且家長都好重視孩子的學業。有小部分人是有補習的,另外的家長也肯付出精力自己輔導小孩。小一二是蜜月期,小三會明顯多功課,但可以接受,是循序漸進行。

梗係油天, 只要係油天畢業, 就可以造福埋後代, 世世代代都有機會再做油天學生.

Mat_Dad    發表於 15-1-7 17:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實只怕學校太谷,小朋友會辛苦!

升中派位網油天較優勝,因為油天喺油尖旺, 禮賢喺深水埗

回覆:禮賢vs新油天

男仔揀油天,女仔揀禮賢

callylai 發表於 14-12-24 15:07
其實只怕學校太谷,小朋友會辛苦!
其實你邊度聽番黎話新油天谷呢?官津名校來說,新油天完全唔算谷。

引用:男仔揀油天,女仔揀禮賢 +

原帖由 a_for_apple 於 14-12-24 發表
男仔揀油天,女仔揀禮賢
點解呢?可否講下?謝謝

Cheesepop 發表於 14-12-25 01:24
點解呢?可否講下?謝謝
油天升中係KL1網(油尖旺),男校多過女校,男仔著數D,禮賢升中係KL2網(深水埗),情況完全倒轉。

Mat_Dad    發表於 15-1-7 17:21

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-25+01:24+點

原帖由 lauwingtai 於 14-12-25 發表
油天升中係KL1網(油尖旺),男校多過女校,男仔著數D,禮賢升中係KL2網(深水埗),情況完全倒轉。 ...
全對!

引用:Quote:Cheesepop+發表於+14-12-25+01:24+點

油天升中係KL1網(油尖旺),男校多過女校,男仔著數D,禮賢升中係KL2網(深水埗),情況完全倒轉。 ...
明白了,因現住小學32網,本考慮搬31網,但兩網小學升中均是屬油尖旺,那是否應搬40抽小學較好?

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+14-12-25+發表

原帖由 Cheesepop 於 14-12-26 發表
明白了,因現住小學32網,本考慮搬31網,但兩網小學升中均是屬油尖旺,那是否應搬40抽小學較好?

...
當然不是,樓主情況是二選一,但你是搬屋抽獎嘛!搬去邊都得,就唔使揀40啦!

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-12-26+發表

原帖由 lauwingtai 於 14-12-26 發表
當然不是,樓主情況是二選一,但你是搬屋抽獎嘛!搬去邊都得,就唔使揀40啦!

...
請問仲有邊度好呀?荃灣同45見人地話係一面天堂一面地獄區分,我希望抽唔到頭獎都大機會有二線,不至於要抽到會喊

咁請問深水埗網除了禮賢 仲有咩小學推介?比起32係咪好好多?

Cheesepop 發表於 15-1-1 17:51
咁請問深水埗網除了禮賢 仲有咩小學推介?比起32係咪好好多?
我想你對小學選校還不熟, 要努力多少少啦.
禮賢: 是私校, 同所在校網冇乜關系, 你住32, 去香港讀私或直資都可以的. 你既然提出校網, 私校同直資我就唔講.

一面天堂一面地獄: 45我也不了解, 但以31, 32, 40而論,
31; 有11間學校, 一線熱門有4間, 不但是本區, 亦可算是九龍區大熱之選, 餘下都會被弗視, 除左幾間南亞集中營外都可以視為二線.
32; 更少; 只有8間小學, 太協加2間大天可算本區一線, 基榮也不差, 餘下學校太少, 不容易分二三線, 結果又是除左南亞集中營外都可以視為二線.
40; 學校有21間所以比較容易分出一二三線, 至於那些是一, 二或三, 請自行判斷.

簡單來說, 網內學校多比較容易分級, 學校少通常做成天堂地獄的感覺.
40學校多, 感覺上選得落手相對地多, 但從機會率而言其實差唔多.

事實上每一間小學都一定有b1中學學額, 只要校風好小朋友資質足够都可以上b1中學.

以你的問题而言
"現住小學32網,本考慮搬31網,但兩網小學升中均是屬油尖旺,那是否應搬40抽小學較好?"
答案係"NO", 如果你想搏就31, 唔搏就32, 上面提到基榮都唔差因為升中B1都有4X%. 太協就大约50%左右. 而最重要的是40網中學B1位有隱憂.

引用:Quote:Cheesepop+發表於+15-1-1+17:51+咁請

原帖由 alyk 於 15-01-02 發表
我想你對小學選校還不熟, 要努力多少少啦.
禮賢: 是私校, 同所在校網冇乜關系, 你住32, 去香港讀私或直資都 ...
大致上明白,謝謝回覆,但話40 升band 1中學有忍憂意思係競爭好大?

‹ 上一主題|下一主題