用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為咩要考直資私小(過來人同將來人都嚟傾傾) ...
go

為咩要考直資私小(過來人同將來人都嚟傾傾) [複製鏈接]

其實,我小朋友仲讀緊k1。但我已經睇緊小一亦target想考直資私小。

我想考直資私小係因為我想小朋友開心過童年,唔想成日為默書測驗考試煩惱,令家庭生活不和諧同傷害家人感情等。

我係全職媽媽,放工返屋企再食埋完飯已經8點半有多。如果果刻先再開始同小朋友喺功課默書測驗考試上角力,大人同小朋友都支持唔嚟。我唔介意去一啲二線嘅直資私小,我只想小朋友活得開心。

我咁樣諗有無認知錯誤呢?

8    0    0    1

醒目開學勳章 王國長老

我揀左間二線活動直資, 我大女入學時係2006, 幾年新校(中學小學都係), 完全係概念股

首先個人最重要想法: 學係要學, 佢有自己人生我唔打算養佢過世, 我都希望佢好好學習成長
但同時, 除左academic, 人生唔係應該有其他經歷嗎?

於是我做左選擇, 我知自己有本事做虎媽, 我唔想日日打仔

9年過去, 我女已經中三, 睇法如下:

學係要學, 好好學習成長, 小學直升中學, 升中零壓力, 入本地大學係我目標, 投資無錯, 中學攪得ok, 學校入u率尚算不俗, 有希望
同時, 除左academic, 我女過往十幾年的確有其他經歷, 而家中3, 除左讀書, 仲好積極參加其他活動, 朗誦呀, 學校decoration, 跳舞比賽, 攪house活動, 不亦樂乎

輕鬆玩下學下, 人生balance d, so far滿意

建議: 開心同親子關係當然重要, 亦要考慮前景, 當時我唸唔掂最多出國, 有plan B就可以放心去馬

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔想辛苦,唔一定要讀直私小,而係搵一間教學理念相附嘅小學
因為直私一樣可以谷,津校一校可以好輕鬆,默書考試唔係魔鬼,魔鬼在於家長俾小朋友嘅壓力!

Tintin926  Agree, 但人總是隨波逐流,人浮   發表於 14-12-23 00:21
恐龍家

回覆:為咩要考直資私小(過來人同將來人都嚟傾傾)

我都想找輕鬆學習既津小!

shertam 發表於 14-12-22 15:17
其實,我小朋友仲讀緊k1。但我已經睇緊小一亦target想考直資私小。

我想考直資私小係因為我想小朋友開心過 ...
想壓力小D, 最好選一條龍, 連升中都唔使煩.

報到先~將來人一名

小曳人 發表於 14-12-22 16:25
唔想辛苦,唔一定要讀直私小,而係搵一間教學理念相附嘅小學
因為直私一樣可以谷,津校一校可以好輕鬆,默 ...
我最初都係為左想小朋友有快樂童年而覺得“一定”要讀直私,但我小朋友係被動慢熱形,呢個面試遊戲真係唔多岩佢玩。後尾有朋友點醒我,佢話只要我唔好下下咁高要求,小朋友喺傳統學校都可以係輕鬆的。諗諗下,又係bor, 反正我一向都唔係要求佢要好4叻,只要佢有盡力做就夠。咁樣我諗就算佢入唔到活動教學嘅直私,我估佢都唔會太大壓力掛。

引用:我揀左間二線活動直資,+我大女入學時係2006

原帖由 Charlotte_mom 於 14-12-22 發表
我揀左間二線活動直資, 我大女入學時係2006, 幾年新校(中學小學都係), 完全係概念股

首先個人最重要想法:  ...
港同唔算二缐卦,係地點太遠,我好 like

唔好錯覺全部直,私小都係輕鬆愉快型。要了解下先。

我仔都嚮一間輕鬆直小讀緊,之前到選校日子好多時都會同屋企人/其他家長倾開揀學校嘅事,普遍好多人覺得多人入 band 1 中學先叫好學校,但呢啲學校好多時都係谷嘅,會有好多人問,點解唔揀呢間,要嗰間呀?嗰間升中麻麻……………要预咗有說話聽…………同埋自己都會有思想矛盾……………

回覆 shertam 的帖子

>>唔想成日為默書測驗考試煩惱

Is it the only factor? Distance? Does the school encourage kids to try?

shertam 發表於 14-12-22 15:17

我想考直資私小係因為我想小朋友開心過 ...

想小朋友開心絕對啱

直資私小只是資助模式的分類,與教學方法無關,並不代表不默書測考

你是要返工的在職媽媽,working mom?

其實,在職/全職媽媽的說法好易混亂

話說當年我得15分係手,自覺無抽獎運,又聽聞附近的津校都幾多功課,咁就試下考直資。但我揀學校係有一個條件,一定係一條龍,中學唔駛煩!

私校我無考,因學費太貴,同最主要有升中壓力!

依家讀緊一條龍直資,相對升中壓力小咗,有啲同學真係玩玩玩,家長都唔太埋成績㗎!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-12-22+

原帖由 DevilPig 於 14-12-22 發表
港同唔算二缐卦,係地點太遠,我好 like
雖不過不失亦未算一線吧,況且N年前更非家長首選呢

醒目開學勳章 王國長老

引用:唔好錯覺全部直,私小都係輕鬆愉快型。要了

原帖由 a_for_apple 於 14-12-22 發表
唔好錯覺全部直,私小都係輕鬆愉快型。要了解下先。

我仔都嚮一間輕鬆直小讀緊,之前到選校日子好多時都會 ...
係,要對自己、對學校有信心

我女讀緊直資, 但係直資唔係一個主要因素, 只係呢間學校符合我最多的要求, 而佢又係一間直資.  如果有一間津小在我住區, 而又符合到我的要求, 我都會選佢.

我跟樓主有同一想法。除了港同,還有哪些學校較不吹谷?

‹ 上一主題|下一主題