用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大坑真光明天有無機會收信?
go

大坑真光明天有無機會收信? [複製鏈接]

暫時未有 offer , 寄望最後機會

3    0    0    0

回覆:大坑真光明天有無機會收信?

聖心衰咗,寄望真光
唔想同一日雙重打擊

請問而家大坑真光小學會收返幾多大坑真光幼稚園生?

2015-2016年入學K1開始唔係100%收哂

其實如果聖心同真光都收,邊間好啲呢?

引用:其實如果聖心同真光都收,邊間好啲呢? +

原帖由 Nateric 於 14-12-22 發表
其實如果聖心同真光都收,邊間好啲呢?
follow

好似聖心好D

回覆 kenobaby 的帖子

以dse黎睇,近年坑真比聖心好少少(2012計,2013坑真再好少少,而聖心搵唔到data),但名氣就聖心好少少,本黎聖心有直屬中學可以睇高啲,但今年又唔同左,佢自行部份基本收外人,變左小學得45%上中學,而坑真中同小只係聯系,但佢小學學位冇聖心多,而自行又偏向收自己人,收人反而有60%以上,所以又扯平,樣樣都扯平唯有睇地點,中西,南區揀聖心,灣仔,東區揀坑真....

是否22日寄出信?咁要明天才收到?

jessica1016 發表於 14-12-22 13:05
是否22日寄出信?咁要明天才收到?
是今天才寄出嗎?還是今天會收到?

Tingkennie 發表於 14-12-22 13:45
是今天才寄出嗎?還是今天會收到?

未有人講收到信, 似乎最快明天了

cpychung 發表於 14-12-22 12:03

以dse黎睇,近年坑真比聖心好少少(2012計,2013坑真再好少少,而聖心搵唔到data) ...

請問如何得知45%?

回覆 Cutemom0808 的帖子

之前有人響ek投訴過得返4x%..

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141211/00176_060.html

搵到報導....

我咁理解,直屬小學最好既115人(包括私立部同資助)上去中學肯定冇問題,但剩番既155人就要同外面既人爭58個位,亦唔會有優勢,咁聖心一直都係好既學校之一,即係外面眾多小學最top 嗰班同聖心次一級既學生爭58個位,可以有幾多聖心既學生爭得贏真係唔知

回覆:cpychung 的帖子

我都有同樣諗法。以DSE 成績計,坑真似乎好過聖心,而且一年比一年好。再考慮埋學校環境設備、全日制/半日制。我會揀坑真。

引用:回覆+kenobaby+的帖子 以dse黎睇,近年坑

原帖由 cpychung 於 14-12-22 發表

以dse黎睇,近年坑真比聖心好少少(2012計,2013坑真再好少少,而聖心搵唔到data) ...
Referring to primary school website, for year 2014, 17% going to other Band 1 schools eg St. Paul coed, DGS, Marymount, 72% going to TL. That's meant as long as you are not the bottom 10%, you could secure a seat in a decent Band 1 school.

Given most TL girls are home grown, the DSE results are very encouraging in recent years!

cpychung 發表於 14-12-22 14:50
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141211/00176_060.html

搵到報導....

在未修改方法前,我留意到私小果邊每年都有超過90%升SH中學,唔升SH中學果d,主要係升左去更好或行IB的學校如DGS, 女英華、BPS等,亦有小部份去左band 2學校

改方法后只是把自行的58個位公開收生,這主要是引入競爭,這58個位有部份亦可俾返聖小,所以我都唔明點解得返45%

回覆 Cutemom0808 的帖子

以前一直都係70%倒....聖心私立部個website 有寫 2011年既數據,我搵唔到最新既數字.....但70%係make sense
http://www.shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html
‹ 上一主題|下一主題