用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 北角民生am同衛理堂pm,頭痛
go

北角民生am同衛理堂pm,頭痛 [複製鏈接]

巳放棄明我同明慧,選左民生,宜家整多間衛理堂pm,唔知點選,衛理language冇民生咁好,但又好似出名d,報小學好d....請比意見,同埋番pm到時阿女放學又訓得晏,晚上時間又好緊湊

3    0    0    0

回覆:北角民生am同衛理堂pm,頭痛

有媽咪可比意見嗎?我中意民生語境,但又覺衛理堂係好學校

回覆:choibobo 的帖子

報小學都唔太關幼稚園事,兩間都要派位,但係民生既語文可能可令小朋友既英普底子好d... 而且上午班都比較好!選你當初選架啦!
利申:我上年放棄左民生下午!

MS is better

引用:報小學都唔太關幼稚園事,兩間都要派位,但

原帖由 hehawendy 於 14-12-20 發表
報小學都唔太關幼稚園事,兩間都要派位,但係民生既語文可能可令小朋友既英普底子好d... 而且上午班都比較 ...
請問點解放棄民生下午?最後選左邊間呀?

回覆:choibobo 的帖子

你好,我同你一樣,都係民生上午同衛理堂下午,同樣煩惱中

回覆:北角民生am同衛理堂pm,頭痛

I saw a lot of mom say, 衛理堂 don't allow students to talk in ENGLISH! I object and that's weird!! So, it's your choice. You can try to type in google search about 衛理堂好唔好, then you'll believe what I say.

引用:巳放棄明我同明慧,選左民生,宜家整多間衛

原帖由 choibobo 於 14-12-19 發表
巳放棄明我同明慧,選左民生,宜家整多間衛理堂pm,唔知點選,衛理language冇民生咁好,但又好似出名d,報小 ...
民生現在用家
Ms上下到校長到嬸嬸都好有愛心
非學劵,但係外籍class teacher
英文聽下聽下都唔錯架
唯一係冇戶外空間
接返放學位置比較細~但衣點唔影響小朋友
除非小學時唔會考慮直資私小或叩門
或家中已經係英文語境
Ms係語言上應該發展會好d
希望比到小小資訊比您

回覆:yau1015 的帖子

請問你小朋友上午定下午?我考慮梗兩文三語定英普

聽完咁多意見,都係MS好D,我好想阿女英文叻叻

引用:Quote:原帖由+choibobo+於+14-12-19+發表巳

原帖由 yau1015 於 14-12-22 發表
民生現在用家
Ms上下到校長到嬸嬸都好有愛心
非學劵,但係外籍class teacher
我都想請教下,你覺得民生師資怎樣?我上過去問下報名事宜,唔知果D是否teaching assistant 定老師,答得唔太有禮,之前我鄰居更形容他們好似high school drop-out,所以我想了解下,謝謝。

回覆 Lucent 的帖子

我都想知吖, 之前我個囡喺MILK上過2個月PG, D師資好參差

民生係咪一班有3個班主任架, 一個係NET, 一個係普通話老師?

引用:請問你小朋友上午定下午?我考慮梗兩文三語

原帖由 smallpeachbb 於 14-12-22 發表
請問你小朋友上午定下午?我考慮梗兩文三語定英普
我係am

引用:Quote:原帖由+yau1015+於+14-12-22+發表民

原帖由 Lucent 於 14-12-22 發表
我都想請教下,你覺得民生師資怎樣?我上過去問下報名事宜,唔知果D是否teaching assistant 定老師,答得唔 ...
因見樓主係衛理同ms compare
所以我比到意見,我亦比較緊張英文
因為家中係廣東話,故ms同衛理我簡ms
我當時都放棄左衛理offer

如果有一個更好既OFFER出現,例如KCS,坑真,咁我先會GIVE UP MS呢個OFFER,因為在幼稚園打好LANGUAGE既FOUNDATION真係好重要,我見好多關於MS既COMMENT都傾向好既一面,所以暫時都係選MS....
有時好變態咁諗,如果阿女可以上下午番2間各有所長既幼稚園就太好了...不過諗下姐,唔想小朋友咁辛苦

引用:如果有一個更好既OFFER出現,例如KCS,坑真,

原帖由 choibobo 於 14-12-22 發表
如果有一個更好既OFFER出現,例如KCS,坑真,咁我先會GIVE UP MS呢個OFFER,因為在幼稚園打好LANGUAGE既FOUNDAT ...
Yeah   u get my point
Ms 對 衛理 ,我覺ms好
(我本人冇宗教)
但係如果kcs同ms比咩,我就唔識比啦
因為我今年都以超大b身份再考kcs

引用:Quote:原帖由+choibobo+於+14-12-22+發表如

原帖由 yau1015 於 14-12-22 發表
Yeah   u get my point
Ms 對 衛理 ,我覺ms好
(我本人冇宗教)
I got it then. Many thanks! 希望你kcs 成功

引用:Quote:原帖由+yau1015+於+14-12-22+發表Yea

原帖由 Lucent 於 14-12-22 發表
I got it then. Many thanks! 希望你kcs 成功
Kcs 面試後,對學校感覺落差好大

我等緊坑真,KCS RESULT.....我女今年係好彩,有幾個OFFER在手。我就成日諗,會唔會我揀左間唔岩既學校比佢,最後佢會番得唔開心呢?我見其他POST 有D小朋友讀讀下退學,但如果真係咁既話,我想搵番之前REJECT過既學校,係咪又唔會SHOW你呢?所以,我今次真係好頭痛......因為阿女番PG可以坐定定聽書,在家就LUCK 繩馬嬲咁,都唔知咩學校岩佢

引用:Quote:原帖由+Lucent+於+14-12-22+發表I+go

原帖由 yau1015 於 14-12-23 發表
Kcs 面試後,對學校感覺落差好大
點解咁講?我遟兩年都諗住用超大B身份去報kcs. 一路comment 都唔錯呀。

‹ 上一主題|下一主題