用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔讀左學卷的n 班
go

好後悔讀左學卷的n 班 [複製鏈接]

龍年B,在区内一間中上的幼稚園讀緊n. 報名聽校長講話会直升。 去到九月尾話教育局改制,讀緊都要in 过。琴日收到通知原校無offer. waiting.  表面話係睇面試現,但同班吾收的四个小朋友全是細B(5~8月出世)。 区内有N的其他都有收反晒。 補充我吾係住九龍塘的。所以呢間不是乜名幼。 勸各位報N的朋友要攪清學校policy 先讀。

1    0    0    0

回覆:好後悔讀左學卷的n 班

但其他n可以升k既係冇學卷?

回覆:yuhehe 的帖子

其他我吾知。我个区無學卷的全部N係直升

引用:其他我吾知。我个区無學卷的全部N係直升 +

原帖由 mybaby0808 於 14-12-19 發表
其他我吾知。我个区無學卷的全部N係直升
咁我唔係好明,你後悔讀而家間學校係有學卷而咁啱唔可以直升?因你話同區可直升都係有學卷麻

睇完樓主分享, 其實有無學劵唔係重點, 應該講要搵間肯定直升K1的PN SCHOOL至真.

btw, 我又未聽過教育局有指引pn升k1的收生,
其實應該係個別學校的行政手法, 有的想汰弱留強, 有的有教無類, 唔想收返自己學生必有原因既...

學校出爾反爾真係唔多好

個別學校ja,你唔可以話晒所有有學劵的幼稚園喎,同埋我覺得做家長的,應該都要一早再同學校傾下會唔會直升,同埋再做第二手準備,如:報下其他幼稚園,多個選擇

balj    發表於 14-12-22 15:26

kufubaby 發表於 14-12-19 18:59
睇完樓主分享, 其實有無學劵唔係重點, 應該講要搵間肯定直升K1的PN SCHOOL至真.

btw, 我又未聽過教育局有 ...
可能真係教育局指引,  因為要統一收生, 我囡n班今年都要in k, 不過原校生有priority! 前兩年阿仔就咁比回條交留位費架咋!

係呀,所有學卷學校都要跟新指引,K1要再in過

教育局真多餘,所以我吾想讀津校(名校都係咁話)吾係遲早比佢玩死

引用:教育局真多餘,所以我吾想讀津校(名校都係

原帖由 964000 於 14-12-19 發表
教育局真多餘,所以我吾想讀津校(名校都係咁話)吾係遲早比佢玩死
教育局既政策直情擾民

回覆:mybaby0808 的帖子

吓!錦仲使乜讀n班,不如直接k班先讀…………

引用:Quote:原帖由+mybaby0808+於+14-12-19+發表

原帖由 yuhehe 於 14-12-19 發表
咁我唔係好明,你後悔讀而家間學校係有學卷而咁啱唔可以直升?因你話同區可直升都係有學卷麻

...
係。人地讀緊都要in 過。不過全數收反晒

引用:個別學校ja,你唔可以話晒所有有學劵的幼稚

原帖由 kylie852 於 14-12-19 發表
個別學校ja,你唔可以話晒所有有學劵的幼稚園喎,同埋我覺得做家長的,應該都要一早再同學校傾下會唔會直升 ...
最惨係佢好似先confirm 再in 過。有D己過左application deadline. 好彩我有其他offer. 但同班有个媽咪無其他offer .好慘

mybaby0808 發表於 14-12-20 20:54
最惨係佢好似先confirm 再in 過。有D己過左application deadline. 好彩我有其他offer. 但同班有个媽咪無其 ...
我果間未返學已經要去聽講座, 校長已講左今年會咁行!

原先以為一定收, 如果突然改制的而且確令好多家長大失預算.

mybaby0808 發表於 14-12-20 20:54
最惨係佢好似先confirm 再in 過。有D己過左application deadline. 好彩我有其他offer. 但同班有个媽咪無其 ...
我妹小朋友讀緊果間有學劵的,今年n ,下年k 都係甘升上去呀,當然啦,唔係咩名幼

我只係想用過來人身行勸介今年報N的父母:
01.一定要問清楚有問直升。
02.就算話有。都報定一兩間K。因為我地有好事多謂的政府。真係吾知佢几時又改D制度。

回覆:mybaby0808 的帖子

我朋友果間私校都一直無直升呀,in完都係唔收呀

青衣...?
‹ 上一主題|下一主題