用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 虛心請教,教小朋友認字
go

虛心請教,教小朋友認字

阿仔4.5歲,鍾意D書較深(天文、地理、人體、小說),同年紀圖畫書冇興趣,一直係我講佢聽。因內容較難,想請教大家有冇類似經驗,如何教小朋友呢類書中認字?

Lam3Tai 發表於 14-12-19 14:20
阿仔4.5歲,鍾意D書較深(天文、地理、人體、小說),同年紀圖畫書冇興趣,一直係我講佢聽。因內容較難,想請 ...
他想自己看書時就會努力認。最重要還是學校教的,適齡的圖畫書裏的字要先學懂,打好基礎對他將來語文科有好處。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

引用:阿仔4.5歲,鍾意D書較深(天文、地理、人體

原帖由 Lam3Tai 於 14-12-19 發表
阿仔4.5歲,鍾意D書較深(天文、地理、人體、小說),同年紀圖畫書冇興趣,一直係我講佢聽。因內容較難,想請 ...
我仔5歲幾, 也是like天文地理人體, 你同佢一齊睇講多的就得, 以香港地圖來説怇已識七八成地方名的字, 即細至大尾督, 世界地圖識到去島國如阿努阿圖, 佢有心就會問你, 我仔依家係人肉Google, 天文既星球佢跟YouTube 自學到太陽系以外的恒星了

Lam3Tai    發表於 15-1-27 08:40

謝謝,其實每晚都有故事時間(至少0.5小時)。由於佢記性都ok,中文字都可以會認到or背到(一段仔),係英文較難入手,聽佢都明白,係認英文生字就無從入手。

家長為幼齡孩子陪讀, 旨在陪養其廣泛閱讀興趣, 並養成其喜愛閱讀習慣, 重點肯定不在於認字寫字, 不要本末倒置.   這是我經驗所得, 我家孩子, 我是兩歲開始陪讀, 找來大量圖書, 花了很多心思, 跟孩子說很多有趣故事, 完全不理會認字發音, 串字寫字更加不會做, 只要孩子能非常享受母子(女) 之間的閱讀時間, 已是成功, 到孩子跟你說one more book完又one more book, 手不釋卷, 又到有朝一日孩子跟你說I read to myself, 然後沉醉在他的書香世界, 便是大賺了.

puichingforsure    發表於 15-8-20 11:42

贊成,陪讀係培養感情0既好時候,而小朋友開始大,知識上都期望同樣成進。

陪讀真的好重要。我在大仔識坐後開始抱着他一起讀書仔,現在他十四歲,有時仍讓我坐在床邊讀書給他聽。

Lam3Tai    發表於 15-1-27 11:55
for every one criticism, three positives must be given.

Lam3Tai 發表於 15-1-27 10:32
贊成,陪讀係培養感情0既好時候,而小朋友開始大,知識上都期望同樣成進。 ...

培養廣泛閱讀興趣為首要, 書睇得多, 知識會自然而然累積, 對幼童來說, 能讓他們從遊戲中學習更佳.  孩子幼時我拿著兒童版彩色世界大地圖跟他坐飛機遊戲, 一會意去南極睇企鵝, 一會兒去要用筷子食飯的中國.  我記得兒子上幼兒園的第一天, 我帶他到班上, 順便跟班主任老師打招呼, 當時一聽到老師的姓氏, 我就問老師是否來自意大利.  老師笑笑回答說她夫家來自意大利的西西利.  當時還未夠三歲半的兒子, 在我身旁當場說了句, mom, the big boot (他是指意大利在世界地圖上的形狀).  可想而知, 他上課的第一天便留給了老師相當好的印象.  
孩子幼時陪讀幾年, 晚晚床邊故事實質是愉快的親子時間, 將來你就會知道受益無窮, 孩子長大後跟媽媽的關係仍然親厚, 而喜歡看書的孩子學業也不會差.

Lam3Tai    發表於 15-2-2 08:44

醒目開學勳章

引用:謝謝,其實每晚都有故事時間(至少0.5小時)

原帖由 Lam3Tai 於 15-01-27 發表
謝謝,其實每晚都有故事時間(至少0.5小時)。由於佢記性都ok,中文字都可以會認到or背到(一段仔),係英文較 ...
不用太刻意, 佢想識自然問你, 反而要挑的有趣的書給他, 早兩天我因為忙看小一資料未能說圖書, 佢已經投訴了!

Lam3Tai  係,圖書都係佢自己揀,興趣最重   發表於 15-1-27 11:56

回覆:dlam141231 的帖子

非常認同

引用:+本帖最後由+dlam141231+於+15-1-27+11:13+

原帖由 dlam141231 於 15-01-27 發表
我囝好鍾意跟我玩冒險遊戲,每次坐車都玩。會去海邊釣嘢,咩都釣,其實係
鬥講海洋生物,都幾好玩㗎。
最近會睇xx尋寶記,會睇吓嗰個國家有咩名勝咩,如羅馬鬥獸場,咁佢又會即時喺電腦揾啲真實圖片比佢睇吓,都唔錯嘅

引用:Quote:原帖由+dlam141231+於+15-01-27+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-02-02 發表
我囝好鍾意跟我玩冒險遊戲,每次坐車都玩。會去海邊釣嘢,咩都釣,其實係
鬥講海洋生物,都幾好玩㗎。
最近 ...
呢個玩法都唔錯噃

回覆 S-Kwok 的帖子

我是收起佢d好細件玩具係屋企,叫佢尋寶!

Lam3Tai  呢個我都有玩  發表於 15-2-3 10:42

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 我是收起佢d好細件玩

原帖由 scyauchris 於 15-02-03 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

我是收起佢d好細件玩具係屋企,叫佢尋寶!

回覆:虛心請教,教小朋友認字

講講吓脫題添

回覆:S-Kwok 的帖子

要開一個講小朋友小遊戲

引用:阿仔4.5歲,鍾意D書較深(天文、地理、人體

原帖由 Lam3Tai 於 14-12-19 發表
係唔係直讀字?係的話,picture book 只有好少文字,佢咪唔like. 其實應重點看圖畫,多想像,多互動才好