用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小報喜區^^
樓主: TheaHong
go

宣小報喜區^^   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Heihomami+於+14-12-25+發表

原帖由 Angine 於 14-12-26 發表
請教一下幾年級開始要寫這些reports? 中文還是英文?有沒有字數要求?這些reports 的分數會納入計算考試成 ...
我大仔pe好水皮,全靠report拉分,pe科有時是看一場比賽然後做summary,睇電視都得,有時介紹運動裝備。音樂科報告,聽一場音樂會之後個報告都是講最鍾意邊首樂曲,是快定慢之類,我地多數聽免費concert。Project我仔自己做,我有時幫佢印下野

Angine  Thank you so much for your inf   發表於 14-12-27 17:41

回覆 Angine 的帖子

小一開始。宣小是中文小學,除英文和science, 所有科用中文。順帶一提,自己和身邊的同學家長,如小朋友由一些較著重英文幼稚園上來的,都有感到小朋友的oral , ascent 比之前差些,主要是英語環境比較少,當然同學整體英文是可以的,最重要是自己一早有心理準備,否則和其他英文小學比,可能會有些失落。

Angine  Thank you very much for your i   發表於 14-12-27 17:42

回覆:宣小報喜區^^

唔好意思,我路口過。
想問問你地小朋友讀邊間幼稚園?因為我都心水宣小,想睇下會唔會有邊間幼稚園宣小係特別鐘意?

回覆 tungtung12 的帖子

唔清楚但身邊同學來自不同幼稚園。但注意sibling 不會有著數,今年剛有同學的弟弟面試failed 了,連waiting 也沒有。

引用:回覆+Angine+的帖子 小一開始。宣小是中文

原帖由 Heihomami 於 14-12-26 發表

小一開始。宣小是中文小學,除英文和science, 所有科用中文。順帶一提,自己和身邊的 ...
我仔幼稚園老師講過,好多學生係中文唔合格,因這個年代,太多人專注英文,
我覺中文小學既小朋友,英文唔會差

但英文小學中文好唔好,就唔知了

咁quiz and dictation frequency lei?

小一在每個學段應該有中文和英文各有三次默書或小測。請高年级家長分享有關考測的次數。

引用:唔好意思,我路口過。 想問問你地小朋友讀

原帖由 tungtung12 於 14-12-26 發表
唔好意思,我路口過。
想問問你地小朋友讀邊間幼稚園?因為我都心水宣小,想睇下會唔會有邊間幼稚園宣小係 ...
我覺得宣小收生準則係唔會睇小朋友背境,亦唔會睇小朋友讀邊間幼稚園。似乎係睇小朋友個性,學術方面平唔平均。事關我仔只係讀屋邨幼兒園,但佢就屬於出色果批。好感恩宣小給予我仔帶來學位。

引用:小一在每個學段應該有中文和英文各有三次默

原帖由 juliso 於 14-12-27 發表
小一在每個學段應該有中文和英文各有三次默書或小測。請高年级家長分享有關考測的次數。

...
小三都是中英每學段各3,4次

Waiting 機會大嗎? 咁去考paper 的題目難嗎??大嘅做幾耐?有人能分享嗎?Thank you^^

不好意思,可能這個問題有點愚昧: 我查看宣小網站寫七時四十五分開始上課。請教一下要什麼時候回到學校呢?有打鐘時間嗎?如有是什麼時間?謝謝指導。

引用:+本帖最後由+TheaHong+於+14-12-29+12:54+

原帖由 TheaHong 於 14-12-29 發表

Waiting 機會大嗎? 咁去考paper 的題目難嗎??大嘅做幾耐? ...
我覺得機會大過津校叩門,大約個幾鐘,中英數

引用:不好意思,可能這個問題有點愚昧:+我查看宣

原帖由 Angine 於 14-12-29 發表
不好意思,可能這個問題有點愚昧: 我查看宣小網站寫七時四十五分開始上課。請教一下要什麼時候回到學校呢? ...
要預時間上3樓拍卡簽到,所以唔好咁mun,我諗7:30好啲掛,我啲仔搭校車,一般7點4就拍卡

校車一般7:30前到校,確保小朋友不會遲到。因此上校車時間也相對早,有些6:30已要上車。

回覆 marcuscyrus 的帖子

How do u know? 個幾鐘想攞小朋友命中學都吾駛

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 How+do+u+know?+

原帖由 nosaj8888 於 14-12-31 發表

How do u know? 個幾鐘想攞小朋友命中學都吾駛
唔好意思,我唔係好明,是否問我點知啲仔幾點拍卡?因為有用eclass app, 佢地拍卡我手機會有popup message. 我啲仔7點上校車,20分鐘到校了

不是,我是問後備生考什么

引用:回覆+marcuscyrus+的帖子 不是,我是問後備

原帖由 nosaj8888 於 14-12-31 發表

不是,我是問後備生考什么
細佬考完講比我聽的

引用:Quote:原帖由+nosaj8888+於+14-12-31+發表

原帖由 marcuscyrus 於 14-12-31 發表
細佬考完講比我聽的
我意思整個過程個幾鐘,但應該卷與卷之間有等待時間

你仔仔是過來人? 中文考乜?
‹ 上一主題|下一主題