用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收? ...
樓主: cardin106
go

york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收? [複製鏈接]

回覆:charger 的帖子

如果冇合理解釋,只可以話賺錢係PN轉2 hours 嘅主要目的,因為PN需求大,小學校開。唔憂冇人讀。轉2 hours可以全日做4個時段,收多一倍PN學生。但係小朋友學習時間是否太少,教職員是否可照顧多一倍學生,就唔係考慮重點。
賺錢冇話唔啱,但係始終學校應該擺教學素質為首要目標,寧願收貴D,都唔好縮學習時間同加倍收生。咁多comment話拒commercial,都唔係完全冇原因嘅!

回覆 charger 的帖子

請問有無用家可以分享, PN  2小時的課程如何?
我覺得如果教得好,課程好, 返2小時PN, 分分鐘好過返3小時好HEA 的幼稚園

回覆:york 邀請家長出席小組會議,即係收唔收?

我細個幼稚園同小學都係讀york(當年仲有小學),前後都讀左9年,學術方面無得講,尤其英文,佢地安排大量英文書閱讀,到小三時已經讀到一本小英文書完全無問題,已經唔洗查字典淨睇前文後理已經明白內容,自己讀緊唔覺,但升上中學就好覺,當時仲好奇怪點解d同學連英文拼音都唔識,默書好得心應手,做new clippings完全無問題,york教英文確實係有一手,完全唔覺得谷的,真係浸到出黎,今年我小朋友考k1,我都有去佢個簡介會,感覺同我當年讀既方針差唔多,都係重英文,重語文,無可厚非學術係好(我會考中英文無乜温書都攞B,),但我認為德育真係十分不足(親身經歷,當年好多黑暗史,但我相信現今資訊科技發達,應該有改善),時至今日到我做家長去聽簡介會,依然如是,一字不提小朋友品德教育,只說學術方面如何強(確實強的,當年好多同學入左九龍塘名校),所以為何有那麼多人說他商業化、學店,不是沒原因,因為學校除了學知識,學技能之外,德育都很緊要的,由其早期教育,當然你會話,品德教育最重要是家長,我不否認,亦是事實,品德教育家長責無旁貸,但如學校會合作,效果會更加相得益彰,咸魚青菜,各有所好,所以york在網上評論有如此極端意見,我好明白原因,大家的期許不同,如你期望小朋友英文根基好,學術好,如何有策略地考名小,你不會失望,但如你期望他會教好多小朋友生活道理上的事,這或許不是你想要的學校,而點解有人話佢咩人都收,你看看york而家有3間分校,咁多班,當然會比其他學校收多好多,但兔年、龍年效應下都似乎不是淨係去考都收了,希望幫到大家,明白自已的期望,去選擇一間適合自己小朋友的學校

回覆 charger 的帖子

York Pn好似都是只有上午下午2個時段!!

醒目開學勳章

引用:我細個幼稚園同小學都係讀york(當年仲有小

原帖由 wrongmary 於 14-12-22 發表
我細個幼稚園同小學都係讀york(當年仲有小學),前後都讀左9年,學術方面無得講,尤其英文,佢地安排大量英 ...
個d話係人考都收既,可以睇清楚,我覺得有大量人無被收,但基於york 已經係被公認係人都收,所以個d家長先無出黎講。

呢個係朋友同我女同日in,10/25 in 完既信。我問左佢,佢話可以share比大家睇,佢已經有心儀offer..所以唔care同大家分享。

Thanks for sharing~

引用:我細個幼稚園同小學都係讀york(當年仲有小

原帖由 wrongmary 於 14-12-22 發表
我細個幼稚園同小學都係讀york(當年仲有小學),前後都讀左9年,學術方面無得講,尤其英文,佢地安排大量英 ...
多謝你的分享,關於德育的問題,也是我對於選擇york時曾經有的爭扎。我老公非常喜歡york,但我也曾與他討論,校長在簡介會中,好像沒有系統地分享她對幼兒教育的理念,包括德育及全人發展。只是老公最終認為,家長即我們會有很多時間去在德育上教導自己的小孩,反而只期望學校能培養他的語言能力,而上學開心就好了。

還好後來見用家分享,老師是有愛心的,那我們最終決定明年入York。

而且我也再想過,每日返學只有三小時,可能要對學校的期望有所取捨。

其實德育係睇小朋友本身性格,我親見一姊弟,性格可以分別很大,姊姊的會聽話關心他人,弟從小已經是一個小悪人,PN時已被一間名校迫走,入左創價,相信大家知道創價是什麼幼稚園,今年已經是K3,但德行方面我感覺到冇乜分別囉⋯⋯所以大家不要把學校德育比重看得太高⋯⋯到底學校只有3小時,一天是有24小時⋯⋯

回覆 cardin106 的帖子

你去了小組會議沒有?內容是甚麼?我的仔仔24in,今天收了信他表現出色,又話不夠學位,要10 Jan 去小組會議,
知不知收不收?

宏心  一定會搵藉口收番你,放心   發表於 14-12-29 20:05

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-29+20:14+編輯+

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-29+20:14+編輯+

引用:Quote:原帖由+宏心+於+14-12-29+發表本帖最

原帖由 cherryird 於 14-12-29 發表
其實你又何需對york的post甘上心
Agreed
上心到出現反效果

原帖由 宏心 於 14-12-29 發表
你真係極憎york喎,請問有冇親身經歷令你咁憎呢間學校,因我仲考慮緊,想了解多d

引用:回覆+cardin106+的帖子 你去了小組會議沒

原帖由 happyapril 於 14-12-29 發表
回覆 cardin106 的帖子

你去了小組會議沒有?內容是甚麼?我的仔仔24in,今天收了信他表現出色,又話不夠學 ...
請問你係味12/24 in?  咁快有信?我仲未收到。但我無去简介會。

宏心 發表於 14-12-29 20:07
有信又點呢?最後又係話你係 Special Case收番。

面試只係一場大龍鳯,waiting / reject 信亦只係做個樣 ...

查實 York (or York 個校長) 除咗收咗你九百幾蚊留位費之外, 仲有乜野得罪咗你?
定係你驚第時考小一, York[size=13.63636302948px]考生會分薄咗 SC 考生的位.

回覆 SK5 的帖子

昨天收到信的,我有去十二頭的簡介會,我仔係十月細B,希望只是小組會議叫我返PG比15﹣16年K1 OFFER我仔,
不想LATE一年做大B,
也不想只比K2 OFFER<﹣﹣﹣﹣因為簡介會時說因為只得返一成K1offer,所有也有機會比K2 OFFER,
要去其他學讀一年,先回去讀

引用:回覆+SK5+的帖子 昨天收到信的,我有去十

回覆 WoonwoonChan 的帖子

十二頭的簡介會話餘一成學位,但十二月未必得一場IN,我24號都好多人IN,咁姐係超多人IN得一成有OFFER,
其實機會不多,不過相信也有不少比了留位費的,放棄學位, 因為有更好OFFER,
所以有沒有OFFER也沒有咁快知~~
另外,比了報名費,學校點都比人IN的,如果無得IN就REJECT,D家長也會嘈,
只不過我10月頭寄FORM,估不到12月24先有得IN

引用:回覆+WoonwoonChan+的帖子 十二頭的簡介會

‹ 上一主題|下一主題