用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 18個月大前可以排特殊學位嗎﹖﹖
樓主: Littlecatta2013
go

18個月大前可以排特殊學位嗎﹖﹖ [複製鏈接]

引用:回覆+鄧豆豆+的帖子 我咪就係回覆你個POST

原帖由 Littlecatta2013 於 15-05-28 發表
回覆 鄧豆豆 的帖子

我咪就係回覆你個POST o既媽媽
多謝你回覆呀 你打好多文字安慰同埋同我分析 有覺得最煩係我囡向來有性格 所以我都唔知佢係唔識定唔做 好似bye 拍手甘 唔叫佢做時 佢就做到 甘算唔算識 所以好多野我都唔知佢係識定唔識

回覆 鄧豆豆 的帖子

依家囝囝五歲半了。
兩歲果時,只係講兩五個單字,仲發覺佢連食嘢都無興趣,喜愛的食物太單一,玩具只係肯玩車,十問九唔應。結果帶左佢去私人機構做觀察評估同訓練(初初上堂第一個目標係令對佢食嘢有興趣,後尾先開始做口部訓練,因為佢太細個未有互動社交訓練),上左半年,後尼醫院再轉介佢去做評估,先會做聽力測試,後先見兒科醫生;結果兩歲半評估為懷疑自閉傾向,跟住就開始排兼收隊,到佢四歲排到兼收組,轉埋校讀兼收組,依家讀左1年多,進步左好多喇!依家佢著重語言同社交訓練,要教佢正常情況下人應該要點作出反應同講咩說話。

我囝囝情況唔算好差,只係有少少社交障礙,比較似亞氏保力。

如果淨係唔講嘢,可能係佢本身唔鍾意講嘢,可能性格固執,唔洗太擔心;但如果到兩歲都無互動的話,就要留意了。

引用:回覆+鄧豆豆+的帖子 依家囝囝五歲半了。兩

原帖由 momotang 於 15-06-04 發表
回覆 鄧豆豆 的帖子

依家囝囝五歲半了。
點為之唔互動 我叫佢 間中會望我 出街又會眼定定望人 人地撩佢佢會間中笑下 但其他指令 如bye 拍手又唔多有反應

‹ 上一主題|下一主題