用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 RE : 聖道迦南
go

RE : 聖道迦南

仔仔收到信話面試OK, 收左佢. 佢成績係BAND 2 中, 請問其實間學校好吾好. 我應否放棄大抽獎及其他直資呢? 謝謝提供意見.

回覆:Cheungyeemui 的帖子

請問面試考什麼?

band 2 中, 除非英文好好同埋個小朋友本身好鍾意讀英文, 否則你要考慮清楚, 因為佢系英中, 差唔多科科都系英文; 想問下樓主小朋友操行點樣, 系唔系要 B+先收

校風幾好, 咁相比起匯基,福建, 佢就排第三啦, 間學校進步緊, 如果英文好, 都讀得過

回覆 Cheungyeemui 的帖子

面試考中, 英介紹自己, 問一的日常生活的事,約15分鐘, 之前15分鐘同家面談, 彎輕鬆, 校長同老師好nice

回覆 anna59 的帖子

仔仔英文B, ORAL A, 所以面試老師話佢英文講得吾錯

謝謝!請問進步中, 是B2 中, 還是B2 尾

我囝17号都收到信,我都在谂是否放棄大抽獎? 好似要在12月31日前去登记

回覆:RE : 聖道迦南

中一係咪得3班?

anna59  4班  發表於 14-12-19 13:39

中一有4班

我淨系收到風有人2年前 band 3成績收左入左去讀, 讀得好辛苦因為英文唔好; 去年開始收高左, band 3 成績唔收, 學校主力收band 2, 我估最勁都系收band 1尾, 因為如果 band 2頭 band 1尾都去博福建,匯基啦! 唔收先去呢間
唔好誤會, 依間其實唔差, 如果樓主小朋友系band 2中, 其他band 1直資未必入到, 去派位又未必博到間band 1, 可能只有band 2中中又或者入間有英文班既中中,分分鐘讀一年英文班一年中文班, 如果$ 負擔得到又有學校收既, 點解唔讀EMI (英中) 呢!
如果想博派位, 就唔好登記喇! 我覺得如果唔想讀間學校, 根本就唔會報, 因為要比個機會自己派位之後去叩門

band 2

謝謝你的詳細意見,我決定這兩天去交留位費啦

都收左我仔呀, 不過我諗我唔會去交留位費啦, 我初初以為呢間係BAND 1, 所以先報, 因我仔係BAND 1尾成績, 但聽多D 人講原來呢間係BAND2, 所以我諗住不如駁下大抽獎算啦, 同埋今日福建都放榜啦

如果 band 1 尾, 英文5, 6 年級全A 就梗系博間 band 1英中啦! 希望你抽獎成功

我估福建要下星期先知得唔得

Cheungyeemui 發表於 14-12-22 19:34

謝謝你的詳細意見,我決定這兩天去交留位費啦
我囝囝是你小朋友的師兄了!其實, 選校最重要是適合小朋友, 所以我小朋友是band 1 生, 我也沒有選擇太谷的band 1 津校。 現在囝囝讀得好開心。老師有愛心, 亦交到好朋友, 環境氣氛真的不錯呢!

請問有沒有聖道迦南上年入大學比率參考?

回覆 estherangel 的帖子

你收吾收到福建封信

回覆 kayau817 的帖子

老師話30個