用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 外區人誠心請教 34 校網
樓主: RMH
go

外區人誠心請教 34 校網 [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

32為何好過34,請賜教?

奥脫福 發表於 14-12-18 23:14
今次我同你唱反調,除非自認有抽獎命,否則48唔好玩;再加上區內學位
不足,小班變大班,環境真係麻麻 ...

點解我話48網好過34網? 其實都係你啟發我.
有邊個網可以借埋隔離網D一, 二線小學既學位先?

當個個頭痕緊乙二放邊間同區二/三線小學, 甚至孖/三/四寶, 48網仲可以好放心放間46網一/二線學校係乙二, 咁"如果只係以小一選校"角度諗, 係咪好過其它網?

全部變大班教學, 升中網較差係關於升中既一個問題, 所以我咪話如果唔考慮升中前景, 先諗48網

其實相同道理, 考慮男仔升中前景, 先會諗31網, 如果唔係, 今時今日31網都唔係咁好抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kayomama 發表於 14-12-19 09:15
32為何好過34,請賜教?
跟據教育局2013年度小一入學報告書, 全九龍派得首三志願最高既校網係45 (全港第5高), 32(全港第6高)同43(全港第14高), 34網係全港最低

而且除了基全和沙崙(好似話升值中)較不受歡迎, 其餘學校都唔算差.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-12-19 09:16

點解我話48網好過34網? 其實都係你啟發我.
有邊個網可以借埋隔離網D一, 二線小學既學位先?

當個個頭痕緊乙二放邊間同區二/三線小學, 甚至孖/三/四寶, 48網仲可以好放心放間46網一/二線學校係乙二, 咁"如果只係以小一選校"角度諗, 係咪好過其它網?

咁又係。其實我都好心儀柏德,只好我心頭高,希望搏到間比柏德更好的
學校而已。

如果我走唔甩48網,我乙一必放柏德,位雖然少但人棄我取,相信入到
的機會極高。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-12-19+10:50+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-19 發表
請問同隔離區借位唔係只有差嘅?48可借隔離一線學校?大抽獎時又已經可揀隔離區一線學校?

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-18+09:20+認

原帖由 奥脫福 於 14-12-18 發表
今次我同你唱反調,除非自認有抽獎命,否則48唔好玩;再加上區內學位
不足,小班變大班,環境真係麻麻 ...
男仔請教31點排?另外請問只有15分,喇沙是否完全唔洗唸,根本唔使搬去41? 感謝!

Cheesepop 發表於 14-12-22 16:57
請問同隔離區借位唔係只有差嘅?48可借隔離一線學校?大抽獎時又已經可揀隔離區一線學校?

...
呢樣你要問教育局,借D咩學校俾另一區係佢決定。只係照以往慣例,46網所有學校都會借位比48網

pppwong 發表於 14-12-22 22:22

男仔請教31點排?另外請問只有15分,喇沙是否完全唔洗唸,根本唔使搬去41? 感謝!

大抽獎係唔駛計分,之但係唔搬去41又點抽埋乙部呢?

奥脫福 發表於 14-12-23 11:37
大抽獎係唔駛計分,之但係唔搬去41又點抽埋乙部呢?

Sorry, 之前我搞亂了, 而家我明你意思.

不過有一點我仍未想通:

做個簡化的假設. 如果:

最想考到直資小學DBS,

次想抽津小LSWAH YAN(41/12)

三選考二線直資如SFA/ TSL

而我們只有15, 因此要入LS/ WY只有參加大抽獎

那麼, 假如 DBS落空, 但有二線直資收, OFFER時間應在12. 那麼我是否已經不可以1月報名抽LS?

如果係, 那根本不用搬了, 有沒有想錯﹖沒理由放棄二線直資只為一個渺茫的抽獎機會吧.

但如不抽獎, 仍可叩門嗎﹖

kirstyau  SFA/TSL 係一線私小  發表於 14-12-24 13:15

pppwong 發表於 14-12-24 12:28

如果係, 那根本不用搬了, 有沒有想錯﹖沒理由放棄二線直資只為一個渺茫的抽獎機會吧.

但如不抽獎, 仍可叩門嗎﹖

這是個觀點與角度的問題!我亦可以咁講「沒理由因為一間二線直資而放棄一個抽獎的

機會吧」。。。當中最關鍵的乃在於你自己想要什麼。

至於叩門,當然在大部份情況下與抽不抽獎並無關係。

回覆:外區人誠心請教 34 校網

34真係搏吾過我個豬女當年派左去領島,填到無填過,真係想C之後後扣門左家企附近果間。

pppwong 發表於 14-12-24 12:28
Sorry, 之前我搞亂了, 而家我明你意思.
不過有一點我仍未想通: 做個簡化的假設. 如果:最想考到直資小學D ...
首先, 又糾正一下, SFA係私小, 唔係直資.

建你不要隨便將某校叫做二線學校, 特別係名校, 例如你稱SFA/TSL做二線, 有咩原因先?

坦白講, 我覺得呢2間學校既學生, 平均質素可能高過DBS

你話抽到學機會渺茫, 都係睇下你用咩角度啦!

DBS: ~4000爭120個位, 機會~3%
SFA: ~4000爭120個位, 機會~3%
TSL: ~6000爭130個位, 機會~2.2%

2013年LS統一派位有個84位, 係41網參加統一派位冇827人, 當佢7成人揀LS做乙一, 機會率係: 84 / (827 x 70%) = ~14.5%, 點都高過去考學校.

即使係抽華仁機會差D, 以2013年華上21個位, 12網817人抽嚟計,又係當佢7成人揀華仁做乙一, 機會率係: 21 / (817 x 70%) = ~3.7%, 都仲高過考熱門直資/私立小學.

抽獎機會低? 有冇認真計過呀!

Tintin926  佢好明顯不是今年派,玩法都未清   發表於 14-12-25 02:23
曳曳爸  醍醐灌頂!  發表於 14-12-24 19:26

hkpapa852 發表於 14-12-24 14:15
首先, 又糾正一下, SFA係私小, 唔係直資.

建你不要隨便將某校叫做二線學校, 特別係名校, 例如你稱SFA/TSL ...

感激你! 我仍在搜集資料階段, 會加把勁做多些功課先! 請問你每個網參加統一派位的數據在那裡找呀﹖真係要認真研究下.

你覺得男仔12網定41網較穩妥呀﹖我有2個仔, 真係要好好計劃下. 抽到津小, 細仔便不用煩. 直資/私小就要看大仔的造化了.

pppwong 發表於 14-12-24 14:49
感激你! 我仍在搜集資料階段, 會加把勁做多些功課先! 請問你每個網參加統一派位的數據在那裡找呀﹖真係要 ...
所有數字, 教育局每年1月都係會公佈, 網站都有資料, 一路會放到9月

奥脫福 發表於 14-12-24 13:55
這是個觀點與角度的問題!我亦可以咁講「沒理由因為一間二線直資而放棄一個抽獎的機會吧」。。。當中最關 ...

thank you! 叩門我暫時看來幾神秘. 熱門的也不知道有沒有扣門位.

pppwong 發表於 14-12-24 14:55
thank you! 叩門我暫時看來幾神秘. 熱門的也不知道有沒有扣門位.
叩門可能仲難過考私直!幾百人爭幾個位!

15分,喇叭華仁是100%冇機會的
‹ 上一主題|下一主題