用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 外區人誠心請教 34 校網
go

外區人誠心請教 34 校網 [複製鏈接]

為左小朋友升小學準備搬屋,留意緊 34 校網 (41 網無錢買),我係區外人唔熟 34 網所以除了協恩係出名外,其他學校如聖羅撒我只聽過名但唔知好唔好。
好多人講 34 係名校網,請問仲有邊間係名校?定係平均都好過其他區?

感謝!
   12    0    0    0

唔好嚟34網,除非你心儀嘅名校有25分,唔係嘅話得15分就連次熱門都難得手!

回覆:外區人誠心請教 34 校網

大抽獎不計分架喎

熱門:協恩、聖羅撒、何壽南、陳瑞祺、馬頭涌官立
次熱:基道、合一堂、農圃道官立、獻主會、獻主會馬善樂
冷門:牧愛、聖匠
四寶:X光、X炳、X義、X島
不明:聖十架

pcf0319    發表於 14-12-18 12:00

Thank you,我會再研究下

回覆:曳曳爸 的帖子

謝謝,好詳細。

RMH 發表於 14-12-17 19:37
為左小朋友升小學準備搬屋,留意緊 34 校網 (41 網無錢買),我係區外人唔熟 34 網所以除了協恩係出名外,其 ...
認真的, 要搬都唔好搬過34網, 11, 16, 31, 32一定好過34.

如果唔計升中前景, 45, 48都可能仲好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:熱門:協恩、聖羅撒、何壽南、陳瑞祺、馬頭

原帖由 曳曳爸 於 14-12-17 發表
熱門:協恩、聖羅撒、何壽南、陳瑞祺、馬頭涌官立
次熱:基道、合一堂、農圃道官立、獻主會、獻主會馬善樂
...
何未搬已經轉咗校網!

hkpapa852 發表於 14-12-18 09:20
認真的, 要搬都唔好搬過34網, 11, 16, 31, 32一定好過34.

Thanks.  其實我都睇緊 31, st.mary, 油天都好好,要好好諗下先

RMH 發表於 14-12-18 14:54
Thanks.  其實我都睇緊 31, st.mary, 油天都好好,要好好諗下先
我諗你應該係女(你有留意St Mary), 如果係咁係應該去11, 12或者41網搏女校. 其中11網最安全, 搏唔到仲有D渣拿
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:RMH 的帖子

油天 St.Mary無25分都唔洗諗

kyleebc  請問你是從什麼途徑得知油天20分   發表於 15-4-25 04:40

RMH 發表於 14-12-17 19:37
為左小朋友升小學準備搬屋,留意緊 34 校網 (41 網無錢買),我係區外人唔熟 34 網所以除了協恩係出名外,其 ...
咪搬34網, 好睇唔好食, 勁難抽

回覆:lauwingtai 的帖子

係, 唔好考慮34網, 我舊年派左去X修

好難唔計升中前景架喎

emily21921 發表於 14-12-18 16:40

油天 St.Mary無25分都唔洗諗

呢兩間今年20分都有人入到喎。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

今次我同你唱反調,除非自認有抽獎命,否則48唔好玩;再加上區內學位
不足,小班變大班,環境真係麻麻。

如果安排得到,計我話男左女右:3141

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:外區人誠心請教 34 校網

我本身住40, 都想搬家博下,女仔41 或31有什麼好學校呢?我只識得Maryknoll, St Mary. 謝謝!

引用:我本身住40,+都想搬家博下,女仔41+或31有

原帖由 Genesis123 於 14-12-18 發表
我本身住40, 都想搬家博下,女仔41 或31有什麼好學校呢?我只識得Maryknoll, St Mary. 謝謝!

...
呢二個網咪就係得呢二間值得去搏,其他都唔值搬。

回覆:奥脫福 的帖子

咁成功機會有幾多?博六合彩咁,不如找間有把握好過

真係好煩,每個校網都好似有一兩間好,其實我個囡宜家讀緊 PN,係因為要搬屋所以先預早睇校網,要向各位好好學習 :)
‹ 上一主題|下一主題