用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 1st Exam未?
樓主: NurseSally
go

1st Exam未?   [複製鏈接]

Teamworks 發表於 15-1-21 09:51
有時真係唔可以純粹睇分數

去年DSE, 我識兩個分別在B1和B2中學的考生

我認同不能只看分數, b1,b2 和b3 學校和學生程度, 教學有一定差異。 朋友仔女1個b1, 1個b3, b3朋友吹水自己仔女某科好叨有9拾多分, b1那個那科不合格, 說唔明白可以叫b1生請教b3生. 當拿出某校考卷給b3生看, 一樣有很多不明白地方!!! 所以唔可以純粹睇分數

錡E 發表於 15-1-20 19:19
其實我好想知而家中一生既家長對自己小朋友測、考要求既分數係幾多?

因為囡囡今個星期開始派卷喇,如果份 ...

我剩係拎阿仔自己來比:中文計晒後75分,覺得幾好吖
英文計晒後73分,心裡面,其實覺得麻麻
數學計晒後66分,非常好,勁讚!因為佢拎到咁既數分,算好好。

以上3科,同班都有人拎80+,但又唔會拎來比;同埋,我覺得"分數"好難要求架喎。

請問 B1 果個係 Band 1 A, 1B OR 1C,  thx!

這個明白,間間學校出卷程度不同,所以點解有些學校是超過90%入U,難道個個學生都是9字頭,一定唔會.

回覆 Teamworks 的帖子

成績方面,每間學校把尺都不同,真的不可以作比較,要比既就同自己学校比算把!其實每間学校都有叻既人,不論B1,B2和B3,都有学生入到大学的,只是B1校因中一收生時比人多收叻既小朋友,而且成績叻既学生,多數家庭培養投放亦不淺,所以入大学既小朋友一定會較多姐,但是亦有不小B1生是入不到大学的,所以我覺得唔好神化B1校,而且叻的学生,是否真正全由学校培養上去?讀過或教過名校既人我唸最清楚不過,我反而最欣賞B2,B3学校,收了B1餘下較弱的学生,而又培養到学生入到大学既,先是一間成功的学校,值得加獎,我和我老公都見過不小成功的例子,就我的同事而言,三個女兒,三個都讀B2学校的,但三个都是八大畢業的,二女仲取得一級榮譽畢業,她們三個和其他升了上大学的同学都十分感謝中学的老師教導,現在一有假期,她們就會回校做助教,教導学弟妹(唔好意思!好似講到離左題)。
在我而言,小朋友盡左力,無論分數如何,都不要作比較,路途漫長,未到終点也未知誰勝誰負,就算入到大學,也未算是勝利的.sorry!好似講多左!不喜勿插

moniquechoy  AGREE X 2, 我都會把小女的分數   發表於 15-1-21 20:09
TwinWong  好欣赏b2,b3培育到學生入大學   發表於 15-1-21 12:43
TwinWong  agree  發表於 15-1-21 12:42

如是band1校, 除個別卓越高分同學, 一般都有一定相近成績水平, 通常我以每科全級平均分論, 如平均分是60, 超出平均分後10%= 66分, 我便收貨.   
不論考卷幾深, 幾少人合格都好, 我反而覺得, 出得份卷, 基本會以合格為接受標準.  如今次中文閱讀理解, 全年級只有0.05%合格,  則不合格是不達致應有中文水平. 這樣, 孩子便要留意此科目此項目自身的不足.

kachunma  啱!  發表於 15-1-21 12:45

醒目開學勳章

上左中學,計分都唔同左,又計QUIZ又計平時分,一科又拆開2份卷考,考完報D分番黎都幾混亂

引用:如是band1校,+除個別卓越高分同學,+一般都

原帖由 黃巴士 於 15-01-21 發表
如是band1校, 除個別卓越高分同學, 一般都有一定相近成績水平, 通常我以每科全級平均分論, 如平均分是60,  ...
我覺得你個看法很好!
但每科的平均分,我估不是每間中學也會講。

yuyumon 發表於 15-1-21 12:40
上左中學,計分都唔同左,又計QUIZ又計平時分,一科又拆開2份卷考,考完報D分番黎都幾混亂 ...

我們家長看上去的確有些混亂.  最主要留意主科總分, 有些是300, 有些是200, 一般其他科目是100, 閒科如VA, MUSIC一般是50.  (間間學校不同)
所以有些中學會出一份比重計分表予同學.  如平時quiz, 默書, 功課, PROJECT等各佔總科目多少分, PAPER I & II 各佔比重, UT & EXAM上下學期各佔比重.   就算沒通告列明, 老師課堂都會有講給同學知的.  或者他/她們要抄吓這些比重, 以便家長們知道.
ANYWAY, 收了第1次成績表, 便會一目了然.

mamee 發表於 15-1-21 12:53
我覺得你個看法很好!
但每科的平均分,我估不是每間中學也會講。

是!!  通常老師只講全班最高分的分數.  如不知平均分, 通常我囝會講周邊同學大致是多少分(不是比較)而去推算.

回覆:1st Exam未?

上星期15號開始考,至到今個星期五,每天一科。

亞囡中一上星期考完,D卷都差唔多派哂!佢果班中文差唔多一半唔合格!

回覆:Teamworks 的帖子

你用間B1A-B既学校和一間你話是B2直資的學校來比較,公平嗎?不如用間B3全级第一來比吧!根本完全不合理,要比既,為何你不用番同级既学校來比吧?唔好雞蛋挑骨頭啦!解釋比你聽,你又唔滿意,根本就是玩針對,你不喜那間学校既,你可不比小朋友入讀,無謂處處針對!對你有什麽好處,每間學校都有適合該校的学生的,為何要這樣呢?

回覆:kachunma 的帖子

認為(Teamwork)的言論是針對,不是正確的數據!!

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

AGREE X 2, 我都會把小女的分數跟最高分作比較, 不要離太遠便可!

我們學校的做法是將分數轉換成ABCDE(初中)或54321(高中),讓家長對子女的大致水平一目瞭然。

引用:我們學校的做法是將分數轉換成ABCDE(初中

原帖由 結結巴巴 於 15-01-21 發表
我們學校的做法是將分數轉換成ABCDE(初中)或54321(高中),讓家長對子女的大致水平一目瞭然。

...

升中第一次派成績表都唔知形式係點,我一開學只係要求D女,所有既卷最小要合格多10% 。
都唔知會唔會算係要求低,最怕係下個月家長日接成績表時會比班主任"凶"到我囉......
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:回覆+Teamworks+的帖子 成績方面,每間學

原帖由 kachunma 於 15-01-21 發表
回覆 Teamworks 的帖子

成績方面,每間學校把尺都不同,真的不可以作比較,要比既就同自己学校比算把!其實 ...
同意!

www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:
‹ 上一主題|下一主題