用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 當什麼offer 也沒有時......
樓主: sohacastle
go

當什麼offer 也沒有時...... [複製鏈接]

引用:Quote:feifei_baby+發表於+14-12-17+17:11+

原帖由 悠悠110409 於 14-12-17 發表
我朋友廿幾間, 都係得個桔.
廿幾間!

引用:唔好咁諗啦,有waiting即係有希望,今年統

原帖由 DaDa0614 於 14-12-17 發表
唔好咁諗啦,有waiting即係有希望,今年統一註冊,而家只係上半場,24/1之後下半場,相信好多幼稚園會有好 ...
如果round 2就有著落都仲好,最怕要等到人地開哂學有人退學即係round 3 round 4先有著落,好折磨,人都顛

引用:我報左8間,+in得5間,+有2間夾唔到時間,+又

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-17 發表
我報左8間, in得5間, 有2間夾唔到時間, 又唔比我改日子...
而家有3間wait, 1間講明唔收... 我都好忐忑...
...
你考N班?

Search around any new opening schools, usually much easier to get in.

回覆 KonnyGreen 的帖子

agree. my kids are the same, they KNOW EVERYTHING but they just dont want to answer a stranger's questions in an interview........ they have 1 waiting 2 rejecting letter. we only applied for 3 kinders. I am thinking the same, if they cant go to kinder, maybe just enroll them to some pg where they can go regularly like 4 mornings or 5 mornings a week. really trying not to stress too much whether they can go to kinder or not

回覆:rai_fc 的帖子

Agree. 無辦法中嘅辦法
Be positive and wish you best of luck!!!

回覆 sophieMK 的帖子

我total報咗25間,不過實在安排唔到時間所以有幾間無in到,我仔仔唔係好叻,所以報定多幾間當俾佢練習,而我地
就吸取經驗,好似頭幾間知道阿仔in的過程坐唔定同易分心,
我地就係屋企幫佢改善,當我地拍下佢腳仔佢就知道要坐
定定。我覺得係咁所以之後in的過程都好咗好多。

Pinkmoon 發表於 14-12-17 20:33
你考N班?
唔係, 係k1, 我區已經唔再收佢n班, 話佢就3歲, d位留比2歲wo

J.WOO 發表於 14-12-17 21:53
回覆 KonnyGreen 的帖子

agree. my kids are the same, they KNOW EVERYTHING but they just dont want to ...

是的,
如果我自己都忟or緊張, 個小朋友會好受苦, 佢咩都唔知...
所以, 盡量同自己講 "時間未到ja, 佢識架"
只係我自己方面經濟會出現困難...
但為左個仔, 真係衰女d, 搵政府幫手都無計 /___\
共勉

same here.... 報左6間, in左5間.... 家下兩間reject, 三間wait list...全部都係區內幼稚園, 冇龍校, 都係想近近地行到去ja!
而家都唔知仲有咩好做...........

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+14-12-17+20:33+你

原帖由 KonnyGreen 於 14-12-18 發表
唔係, 係k1, 我區已經唔再收佢n班, 話佢就3歲, d位留比2歲wo
呀仔一歲果陣已幫佢報屋企附近既二歲班,諗住做超大B應該機會大啲,點知近排知道學校已收晒生,想做大B都唔得,真慘

回覆:當什麼offer 也沒有時......

以我經驗,其實個面試老師俾小朋友的感覺,對小朋友當日的反應係好有關係的,就算你試前表現極好,當個面試老師一些表情或動作,引致小朋友不安或困惑時,表現就會和平時大不同。
當然,不一定是面試老師的影響,其他環境因素都會有影響力的。
最終,機會係俾準備好的人,試前的準備,平日的教導係先決條件

回覆:當什麼offer 也沒有時......

都係果句,無論結果點,佢地都係你們心愛的。
小朋友: 爸爸媽媽,唔好罵我啦,我唔知你地做乜事,唔好喊喊啦,無事啦。

dinling 發表於 14-12-18 10:10
呀仔一歲果陣已幫佢報屋企附近既二歲班,諗住做超大B應該機會大啲,點知近排知道學校已收晒生,想做大B都唔 ...
真係幾無助, 佢日託只照顧到3yrs, 如果入唔到k1, 而n班又唔收~
真係唔知可以點... 我draft定信寄去教署 反映下意見先...

回覆 Dice_Sep 的帖子

情況同你一樣, 6間IN5間, 5間都waiting..... 都係近屋企, 無名校無龍校.... 唉...

全部屋企附近都唔收,

Zohil 發表於 14-12-18 12:19

情況同你一樣, 6間IN5間, 5間都waiting.....  都係近屋企, 無名校無龍校 ...

你唔係有間PM offer咩?

咪就係第六間求面試至有PM JAR.... 唉, 好想AM啊...

Zohil 發表於 14-12-18 17:13

咪就係第六間求面試至有PM JAR.... 唉, 好想AM啊...

都叫有間係手....
我係咩都冇........

我都一樣無著落。 問過好多間都話要等一月統一註冊後先知有冇位。,但我諗好多學校都有後備生waiting, 咁我呢d連waiting都冇既咪屎得。
‹ 上一主題|下一主題