用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基補中文
go

英基補中文 [複製鏈接]

親爱的家長門,

本人女兒有幸收到英基 k1 offer 2015,在擔心中文程度,因知道英基很小中文學,請問大家多數在-那兒學中文較好?同埋聽講好多國際學校小朋友對中文冇咩興趣,有冇國際學校小朋友家長能成功培育小朋友學中文的興趣,可以分享吓心得?

萬分感激分享
   14    0    1    0

學中文周街都有;但我建議你考慮上左小學先補中文。

回覆 oooray 的帖子

請問上左小學後,有冇一些機構是專為國際學生補中文呢?

謝謝!

nicolelaiyy 發表於 14-12-17 15:25

我仔喺英基讀到 year 12 了,從 year 1 開始一路都請私人補習補中文,老師係小學中文老師,我要求老師照學校嘅進度,到時到候該默書就默書,該測驗就測驗,該考試就考試,當然效果唔可以同 local school 一班小朋友一齊上堂咁,而且係會一路學一路甩,長期處於 behind 一個學期至一年中游嘅成績,但如果堅持嘅話,累積到一定嘅程度,佢會跟得容易少少

至於培養阿仔對中文嘅興趣,好老實講,我至今都仲未做得到,我一路同佢解釋中文嘅重要,佢 buy,但只係當一個必修而又冇興趣嘅學科咁讀,佢而家嘅程度可以睇得明一份中文報紙有餘,唔太深嘅小說都可以應付,我都嘗試介紹佢睇金庸衛斯理,佢睇過一本衛斯理,就唔肯再掂中文書了

回覆 nicolelaiyy 的帖子

中文邊有分國際唔國際?只有分廣東話同普通話!坊間學中文多的是;正如樓上講;私人教又得,小組又得。(私竇都有!)
到你到左有需要個stage時;家長之間實8到;學校又或會有d 街外centre d flyers派;叫你放學留係學校or去centre上堂(當然要比$;記得好似幼稚園都收過!)
幼稚園;如果家庭冇英語環境;操fit英文更重要。

回覆 mugtaitai 的帖子

多謝你的分享。很感谢!
如能到你仔仔能夠看報纸和看小説的程度,我也很滿意了。英基是教簡体中文的,請問如果補中文,我女兒應補簡体或繁体呢?

可否pm你的中文老師資料给我呢?她還會收學生嗎?

million thanks!

nicolelaiyy 發表於 14-12-17 17:07

多謝你的分享。很感谢!
我仔嘅老師係用繁體字嘅,呢個係我地嘅要求,我覺得小朋友學左繁體,再睇簡體會容易過 the other way around,而阿仔話雖然學校教嘅係簡體,但如果學生寫繁體,老師都會接受,考試一樣接受繁體,所以我仔呢方面冇問題

老師現在已經表示唔再收學生了,因為學校嘅工作越來越忙(多得一浪接一浪嘅教改),佢仍然肯繼續教我仔,一方面係因為熟人,佢係我姑仔嘅好朋友,當日都係姑仔介紹佢來嘅,另一方面係從細教我仔,睇住佢大,而家就來要考 IB,佢不忍心掉低佢,佢都知道我唔容易搵到現職老師上門教

多謝你們無私的分享!
你仔好幸福遇到咁好的中文老師. 好羨慕。原來英基可比你用繁體寫中文字,咁我都會讓女兒學繁體。請問一下你仔仔的同學,有冇中文都好的能力?

謝謝!

nicolelaiyy 發表於 14-12-17 18:08

多謝你們無私的分享!
都有嘅,但我知道佢地都有課外補中文,或者本身有底子(有兩個同學小學讀星加坡國際學校,中文都有返咁上下;另外有幾個係大陸人,本身中文就好),純靠學校,好難做得到。我有個朋友個女都喺英基,佢冇幫個女補中文,雖然屋企全講中文,佢女 iGCSE 都要讀 second language Chinese,讀唔到 first language Chinese

阿仔的確係幸運有呢個中文老師,所以我每年都自動加可觀嘅學費,一方面係留住老師,另一方面亦係好感謝老師肯花時間幫佢補習,我知道老師唔係志在嗰區區嘅學費,算係我心意

請問香港有什麼學校有辦中文夏令營適合國[size=14.3999996185303px]際學生

或者

國際學生如果想在香港補習中文,有沒有好介紹?

我小朋友嘅老師好好,佢有一套好完整教材,一級一級升上去,拍得住傳统學校的中文水平,不過full晒。好老師難求。

There are a few tutorial centers that claim to tutor international school students. You will know those names once your kid is in Year One. Other parents will be talking about them.
No need to go for any tutorial when your kid is in kindergarten.
Relax.

回覆 nintendo 的帖子

nintendo你是不是在回覆我問題?
我們暑假會從外國回港,大約可以留一,兩個月,所以想找些中文夏令營給我二年級的小朋友,發覺香港很難找,反而北京,台灣郤有。香港讀國際學校,母語為英文的小朋友,會想在暑假學學中文/普通話,認識下中國文化嗎?

有沒有聽過有這類型的地方?

回覆 nintendo 的帖子

Hi Nintento,

I m.afraid if my daughter has zero exposure to chinese earlier, it will be difficult for her to develop interest in chinese or maybe even resistant to chinese at a later stage. Dont u think so?

Learning Chinese is a boring stuff. Not many children (even grown-ups) "interest" in Chinese, but they can still handle with proper guidance or tuition class at primary stage.
My children can still survive in pathway 3 with zero interest in Chinese.

oooray,

I thought earlier introduction to chinese will arouse kids' interest in Chinese ?

Really appreicate for those parents who can share with us if there are any successful cases in cultivating the kids' interest in chinese.

Thanks a lot!

Timyi 發表於 14-12-18 18:22

請問香港有什麼學校有辦中文夏令營適合國際學生?
我有美國親戚多年前找到一個小學程度的中文夏令營,詳情不清楚,聽說是幾個星期的,住在中文大學的宿舍,父母陪同(小朋友上課時父母自由活動),但只辦了一年,之後就沒有了,後來我聽說這親戚每年暑假都只有帶孩子去上海學中文,甚至在上海置了房子,他有三個孩子,每年都去住一個暑假,不是小投資。現在他三個孩子都大學畢業了,最小的孩子想來香港發展,但中文程度真的不行,會話沒問題,普通話,廣東話,上海話都流利,但讀和寫不行,現在找工作處處碰壁,十分沮喪

nicolelaiyy 發表於 14-12-17 15:00
親爱的家長門,

本人女兒有幸收到英基 k1 offer 2015,在擔心中文程度,因知道英基很小中文學,請問大家多 ...
完全明白!我中小學都係讀英基,但自小就唔想比啲親朋戚友睇死我中文差,所以我覺得要自小培養出子女對中文閱重視。一佢地重視中文,佢地就會有心學。細個果陣要好好把握黃金學習時期,所以家長係有必要適當地出手!

我個女入y1先讀中文,出面老師都係好傳統背默同默書寫字, 幸運地都入到pathway3, 老師都話佢程度唔差!! 國際學校邊間都要補中文, 而家我地果間每日有45mins中文堂!

引用:親爱的家長門,本人女兒有幸收到英基+k1+of

原帖由 nicolelaiyy 於 14-12-17 發表
親爱的家長門,

本人女兒有幸收到英基 k1 offer 2015,在擔心中文程度,因知道英基很小中文學,請問大家多 ...
How come you already have 2015 K1 offer? They have just started the interviewing process....?

‹ 上一主題|下一主題