用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實中小升英中係咪真係會好辛苦?
go

其實中小升英中係咪真係會好辛苦?

升中本身已經要重新適應好多野,再轉埋英文教學,小朋友壓力會唔會更加大?

本身小朋友英文成績好過中文都成個grade

王家爸爸  因人而異  發表於 14-12-18 11:15

patpat234 發表於 14-12-17 14:15
升中本身已經要重新適應好多野,再轉埋英文教學,小朋友壓力會唔會更加大?

本身小朋友英文成績好過中文都 ...
中一英中開學初期應該會有適應期,可能會夾小小中文

醒目開學勳章

引用:升中本身已經要重新適應好多野,再轉埋英文

原帖由 patpat234 於 14-12-17 發表

香港英小數目不多, 大部份上英中的都是讀中小, 所以不用擔心, 比你考到的亦應該讀得上, 但是抽獎入的就很難講

都會有少少唔適應的, 我校係中文小學, 之前有個好叻女既小朋友考咗入DGS, 都同校長話英文跟唔上, 要用咗3個月至跟到。所以, 真係要睇睇學校程度。

Yanamami  高  發表於 14-12-17 17:55
Yanamami  DG梗係啦~英文程度又比一般英中   發表於 14-12-17 17:55

担心下中学科中文好过啦~

王家爸爸  有同感  發表於 14-12-18 11:16
王家爸爸    發表於 14-12-18 11:15
mamee  x 2  發表於 14-12-17 18:19

醒目開學勳章

英文好,唔駛擔心跟唔上英中,好快上手.
反而,中文唔好就擔心多D.

Yanamami 發表於 14-12-17 17:56
担心下中学科中文好过啦~
中文我自己都投降....
阿仔本身語言發展遲綬,再加自閉傾向, 所以要理解作者想法實在困難, 好多時連我想佢做乜都要畫出腸佢先明
但其實佢詞彙又唔少, 作文有9X分
通常佢係段意理解同排句果D位失分....

patpat234 發表於 14-12-17 21:10
阿仔本身語言發展遲綬,再加自閉傾向, 所以要理解作者想法實在困難, 好多時連我想佢做 ...
中学中文係另—回事~

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-12-17+17:56+担

原帖由 patpat234 於 14-12-17 發表
阿仔本身語言發展遲綬,再加自閉傾向, 所以要理解作者想法實在困難, 好多時連我想佢做 ...
作文9x分好勁呀

patpat234 發表於 14-12-17 21:10
你點幫佢閱讀理解和數學文子題呢?

ernestchow 發表於 14-12-17 21:34
你點幫佢閱讀理解和數學文子題呢?
數學文字題佢又唔知點解會明白.....今次呈二竟然可以全班最高分

閱讀理解 嘅段意佢都係錯......

醒目開學勳章

patpat234 發表於 14-12-17 21:57
數學文字題佢又唔知點解會明白.....今次呈二竟然可以全班最高分

閱讀理解 嘅段意佢都係錯...... ...
中學中文係唔同晒,好深層次.....我小朋友小學中文係TOP5,但上到中學就出晒事,雖則合格高DD,但已經同小學兩碼子事,佢已經叫好喇,其他同學成績慘不忍睹....
反而中學maths又唔深禾,就算英文題目,其實都好容易.
宜家我小朋友好自覺去加強中文訓練,感覺上已比開學時好好多.

我果個都係英文好過中文喎;升到中學後,中文同中史係成日扣寫錯字分(少一點一劃咁)反而用英文作答的科目,無乜扣串錯字分,佢覺得中文字仲難寫。

醒目開學勳章

我囡都係中文小學升英文中學,壓力和唔習慣一定有~~~

回覆:其實中小升英中係咪真係會好辛苦?

說好辛苦就言重了,但從小學到中學畢竟個轉變,從中文上課到英文上課需要時間適應。好在大多英文中學都有注意到這點,會作出相應的安排,例如開學前的體驗課、英語營等,務求讓小朋友儘快適應。作為家長大可放心,要相信小朋友具有超乎想象的適應力和可塑性。

引用:說好辛苦就言重了,但從小學到中學畢竟個轉

原帖由 結結巴巴 於 14-12-18 發表
說好辛苦就言重了,但從小學到中學畢竟個轉變,從中文上課到英文上課需要時間適應。好在大多英文中學都有注 ...
thx

如果英文底子不差,英中Math影響不太大,除非佢數學本身亦差。不過一提到中文,通常係最難學好嘅科目,我大囝到而家高中都仲係衰呢科,所以經驗話我知中文絕對不能忽視。所以我細囝好早已經頗重視呢科。

引用:如果英文底子不差,英中Math影響不太大,除

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 14-12-19 發表
如果英文底子不差,英中Math影響不太大,除非佢數學本身亦差。不過一提到中文,通常係最難學好嘅科目,我大 ...
從無忽視過,但理解唔到就理解唔到
我媽教左幾十年書(中文) 都攪唔掂我仔啲中文。
有得死背死記嘅佢可以full mark, 但一要佢理解就死晒。
佢連我講乜佢都唔可以完全理解

個個小朋友唔同, 其實10幾年前, 香港絕大部分小學係中文教,但升既絕絕大部分係英中, 我地未又係咁樣畢業~