用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教,囡囡成積入唔入到全完中學或陳兆民,邊間適合 ...
樓主: emilykwokkwok
go

真心請教,囡囡成積入唔入到全完中學或陳兆民,邊間適合 [複製鏈接]

Emily, 剛看伍小去年派位, 只有51位是派BAND 1 的, 其他是BAND 2 & 3 的直資中學. 所以你囡囡真的可能是邊緣人, 考好些第三次呈分試, 最好是考45名以內啦

moniquechoy 發表於 14-12-25 00:05
Emily, 我是你都會選全完的, 搏一搏. 而另一間, 我會選善德, 因為善是一間好學校, 而老師亦有HEART. 唯一是 ...
Emily.   我同monique 一樣意見, 放全完在大抽獎機會會大D, 但自行都可博下, 原因今年有位多。
Monique.  我明白我可有其他選擇, 我相信如小朋友是讀到書,  就算Band 2,3  都一樣有小朋友可上到大學, 其他Band1中學只是早幾年被家長認可, 可先收到成績好的學生, 才有今天高的入大學率, 而且上網查過, 全完的師資評級都好高,  我相信全完還會升呢和很大的改善空間,  如果只看今年的入大學率, 而忽略呢2-3年全完由Band 2  升到  Band1 的成績努力,  就只不過只看現在, 不看前景同分柝。但我本人最心儀係善德, 上星期聽完校長介紹升上講座, 善德校長的講話及感覺是我聽過甘多校長中最有heart. 我係超鐘意呢間中學, 但我小朋友話要近屋企。所以我決定是會在善德及全完2間,  但邊間做首選, 真係要同小朋友傾下,  但又可以甘講, 以家長立場, 當然希望可幫小朋友選一間合適的好學校, 但身邊有朋友他們麻木地要幫子女找最好的學校, 能力完全5夠, 就不斷去補習補習, 一星期起碼6天半, 小朋友完全沒有自己的娛樂時間, 這點我係不認同的,  我們大人現在在社會打拼, 好懷念以前讀書係開心的。 所以我想法係我自己小朋友在一間能力足夠的學校愉快的讀書, 而不是被迫去讀書就ok, (而且我小朋友有的是其他小朋友沒有的, 就係天資, 從來沒有補習, 巨今次成績差, 下次會自動上返來, 而且最可恨就是考試前從沒溫習, 仲晚晚打pc game 5到12點都5訓果隻),  

emilykwokkwok 發表於 14-12-25 00:52
Moniquechoy:真心多謝妳呀,妳仲咁細心幫我上校綱睇派位同計埋,我真係唔識,咁如果我簡一間全完簡一間荃灣 ...
Emily.   我覺得全完5好放棄住, 因為如可面試, 比面試員了解你入全完的決心及想法, 可加多好多分, 另現在開始如你小朋友要入全完, 先要加強小朋友的英文 能力, 如果連第一關都5掂, 面試幾好印象分都沒用。

EMILY, 自行兩間都BAND 1 會好些! 不要自我放棄機會, 給BAND 2 收了, 就沒法大抽獎了! 若我是你自行1. 全完 2. 善德 OR 保祿, 機會會大些

Bennkichu, 我跟你想法一樣, 而我囡是荃灣區小學, 而去沙田讀中學. 就是因為不想麻木追求BAND 1A 學校. 我女亦是不補習的1A 學生.. 不過我點都要佢考試前溫習, 如果唔係就係過唔到我自己囉

emilykwokkwok 發表於 14-12-25 02:37
Bennkichu,真心多謝您議建,好鄧您開心小朋友唔洗溫書都咁叻同有自覺性,其實讀書叻嘅人真係唔洗溫書嫁,善 ...
真心想了解下, 如按你女女平均有91分, 只考48,   係學校其他學生水平太高, 或是學校程度太淺,  因為我小朋友平均分係92-94,  以你女女的成績只排48,  真係5明, 5知你女女學校是否一間程度很高的學校, 因這點對於你女女的banding 是很重要的。建議再同學校了解下。

moniquechoy 發表於 14-12-25 09:44
EMILY, 自行兩間都BAND 1 會好些! 不要自我放棄機會, 給BAND 2 收了, 就沒法大抽獎了! 若我是你自行1. 全完 ...
唉, 當初就係因為小朋友5溫書成績又好,  我希望巨keep住, 而迫巨溫書, 令到巨情緒出左問題而5返學, 逃學都試過,  所以后來同小朋友定左協議, 就係只要巨返到學, 交齊功課, 同考試keep到全級頭10名次, 話之巨考試5溫習, 我就任巨自由, 打game 打得夜都5理巨, 但早上一定要返到學, 做5到就要受我管,  結果小學4年級時定的協議維持到e+, 講真我不知幾希望巨受下錯折, 等巨明白聰明5係大哂, 我現只希望小朋友上到中學繼續keep住成績, 同5學壞都滿意啦。

Sorry.    以商業角度睇,  你女女學校的考試程度可能係迎合大部份學生D能力, 所以D分數同等級比我覺得有D奇怪, 如只以分數計, 好多家長會錯覺學校普遍成績好, 以爭取家長爭取入讀,   因如果有超一半人平均分有90分,  那應該入到Band1的比例起碼有60%左右。  因就算我小朋友學校的精英班, 普遍成績差距都沒你女女學校甘接近 及 90分以上的比率甘高,   這點我真不太了解,  有沒有其他家長可比到意見。??

回覆:真心請教,囡囡成積入唔入到全完中學或陳兆民,邊間適合

應該出卷太淺,令到好多同學好高分囉!

係呀, 都聴說那小學出巻比較淺、比分比較鬆,所以小朋友的分數距離好少。我個人覺得不是好事。其實貴校有位 band 2 頭的同學亦問過我意見,佢平均分都9字頭架

我提議下明年3月有一個由澳州某一大學辦的全港公開國際認可的評估試, 考英文及數學,  費用450,  學校老師推薦我小朋友去參加, 可了解自己小朋友同其他人的差距, 我已幫我仔仔報左名,  因為我都想知巨D能力同其他人比較去到邊度, 而且我更想巨受下錯折 ,5好以為聰明就5駛努力,    emily.  你都可以幫你女女試下, 詳情要問返你女女學校及代報名。我仔仔學校全部都5超50人敢報名參加,  而且呢個公開試如果考得5太差對你女女選中學會有幫助的,

補充,

國際聯校學科評估及比賽  (ICAS),   5知有冇家長的小朋友參加過,  比D意見。

補充,

國際聯校學科評估及比賽  (ICAS),   5知有冇家長的小朋友參加過,  比D意見。

伍小在校網公報成績近年3年都是47%,46%, 45% b1 banding,  
而入官津英中B1是38%, 32%, 39%, 所以48可以是B1好懷疑 !
唔好意思, 不是想質問你, 是純睇數據而懷疑 !

而荃灣得馬基同浸聯先6X%入B1(包括直資),而官津英中B1都只有4X%

引用:補充,國際聯校學科評估及比賽++(ICAS),++

原帖由 BennkiChu 於 14-12-25 發表
補充,

國際聯校學科評估及比賽  (ICAS),   5知有冇家長的小朋友參加過,  比D意見。 ...
舊年我囡囡(小四)參加過數學,我覺得幾好,有張表可show小朋友嘅level,仲有張cert

今年小五我都再報出年三月評估,因為博攞多張cert到時小六interview見下人咁囉!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 14-12-29 15:57
舊年我囡囡(小四)參加過數學,我覺得幾好,有張表可show小朋友嘅level,仲有張cert

今年小五我都 ...
我幫我仔仔報左數學+英文, 係想巨了解外面的競爭, 而我更想知道巨D能力去到邊度, 我5會要求仔仔要成績好而迫巨加強練習,   順其自然就可以啦。
‹ 上一主題|下一主題