用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大B身份讀K1, 無張學卷點算呀?
go

大B身份讀K1, 無張學卷點算呀? [複製鏈接]

想問問大家, 我女係12月細B依家讀緊K1, 張學卷自然仲係依家讀緊間學校LA, 但岩岩考到一間心儀學校, 因上年細B身份考唔到, 今年就大B身份考, 依家收我個女LA, 但要張學卷註冊呀, 咁我依家係咪註冊唔到明年係呢間讀K1呀
   2    0    0    0

你要問現有學校攞返張學卷去註冊,學卷只可用三年,如你重讀K1,K3要交全數學費

引用:想問問大家,+我女係12月細B依家讀緊K1,+張

原帖由 jywy 於 14-12-17 發表
想問問大家, 我女係12月細B依家讀緊K1, 張學卷自然仲係依家讀緊間學校LA, 但岩岩考到一間心儀學校, 因上年 ...
你只要問現有間學校攞番張學卷去新校註冊就得,當然你就會少一年學卷資助

回覆 jywy 的帖子

問而家間學校拎返學券註冊就得, 但變相會提早通知學校出年退學

yumikokwong 發表於 14-12-17 10:31
你要問現有學校攞返張學卷去註冊,學卷只可用三年,如你重讀K1,K3要交全數學費 ...

唔好亂教錯人啦, 如果係細B重讀, 你要得到學校一個証明你小朋友有必要重讀, 再向教局提出申請就可多用一年學卷了.  當然申請能夠成功與可既決定權係由教育局, 試下吧.

klm402 發表於 14-12-17 11:01
唔好亂教錯人啦, 如果係細B重讀, 你要得到學校一個証明你小朋友有必要重讀, 再向教局提出申請就可多用一年 ...

咁如果申請唔到, 又可唔可以好似樓上JM講問返現讀既學校拎返而家張學劵用呢?最多少了一年學劵~

sinsinlo 發表於 14-12-17 11:38
咁如果申請唔到, 又可唔可以好似樓上JM講問返現讀既學校拎返而家張學劵用呢?最多少了一年學劵~ ...
學校唔會唔退返張學卷比你, 因為呢份野係屬於你小朋友的, 而且佢收你張學卷時有張文件應該簽收過比你, 所以學校係冇可能唔退的, 相反, 學校有權唔幫你出細B要從讀既証明既話, 你就要再問下教局可以點做囉.

O~問題係我問學校拎學卷, 變相退學, 咁我囡下學期仲有無書讀架?定學校係咪仲要KEEP住張學卷直到真正退學先可以比番我?
真頭痛, 其實我女又唔係讀唔上, 各方面老師都讚好好, 但依家先考到呢間心儀學校, 真係1516...唔知點算....其實做大B考到今年K1可唔可以問學校改插依家K1班OR明年讀K2.....

回覆 klm402 的帖子

好似樓主只concern 用學券註冊呢個point, 無話想extend 學券用4年喎, 佢去另一間心儀學校再讀K1, 按理解應該取回學券去新嗰間註冊就可以, 學券連用3年, 到第4年即小朋友K3 時咪自費, 除非想extend 用到4年先要另外申請, 否則應該唔駛任何approval
有錯請更正

回覆:大B身份讀K1, 無張學卷點算呀?

今年教育局安排咗一張叫「註冊信」係為咗呢d case
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/Guidance%20Notes_tc%20(1).pdf

回覆 ivyduck 的帖子

呀!原來可以甘架, THANKSTHANKS你, 甘就得LA, 我會先問學校可否轉插班或明年K2先, 唔得先考慮申請註冊信LA, 但希望學校先留位比我補交註冊信LA....唔知申請左幾耐至有封信呢....

ivyduck 發表於 14-12-17 13:29
今年教育局安排咗一張叫「註冊信」係為咗呢d case
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/prepri ...

回覆 ivyduck 的帖子

Thanks for your useful info.
‹ 上一主題|下一主題