用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE?
go

請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE?

請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE? Thank you.

回覆:請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE?

為何咁想讀pe?pe dse唔易㗎,係真係要温書,有個中一女仔普通測驗都温咗四個鐘,何況dse範疇好大,運動歷史、創傷、管理......,什至時事都會考,又要自己專項成績好,又要考體能,真心想賜教為何想讀pe

引用:為何咁想讀pe?pe+dse唔易㗎,係真係要温書

原帖由 fionakong2008 於 14-12-17 發表
為何咁想讀pe?pe dse唔易㗎,係真係要温書,有個中一女仔普通測驗都温咗四個鐘,何況dse範疇好大,運動歷 ...
請教

Leung2010 發表於 14-12-17 07:26
請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE? Thank you.
荃灣可風應該有, 好記得以前講會考武狀元就係可風...睇校網資料, 仍然有得選唔知葵青李兆基有冇? 睇資料冇寫, 但照理佢運動係強項, 冇理由冇掛.....

Hi, fionakong2008 , 佢真心鍾意運動, 做父母的覺得大學畢業後多條出路如體育老師 .. 都唔錯噃

senkawa 發表於 14-12-17 08:10
荃灣可風應該有, 好記得以前講會考武狀元就係可風...睇校網資料, 仍然有得選唔知葵青李兆基有冇? 睇資料冇 ...

Thank you senkawa,

But 可風 今年話 cut. 而李兆基真的冇. 資料上有寫的包括梁植偉, 但原來是集結d學生周圍去學 (詳情就唔清楚).

回覆:請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE

並且體藝入讀後未必能修讀自己強項運動項目校隊

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 14-12-17 11:01

OH! too bad

引用:請問除體藝外,+仲有邊間DSE有得選PE?+Thank

原帖由 Leung2010 於 14-12-17 發表
英華有!

你可以上你的心水校綱頁睇下, 暫時知道德信中學有DSE-PE

回覆:請問除體藝外, 仲有邊間DSE有得選PE

長天

mrs.so 發表於 14-12-17 11:01

唔係好明, 可唔可以講多啲.

小女依家好鍾意乒乓波亦係校隊, 如果 2年後我俾佢考體藝, 如果真係用乒乓波有幸成功入讀, 即係入讀後都未必有得打乒乓波? 反而可能去操練游水, 係咪咁意思呢? 係咪太多運動叻人, 運動項目唔夠分呢? 滿腦子疑問, 因為我真係無諗過現實係咁

Leung2010 發表於 14-12-17 10:04
Thank you senkawa,

But 可風 今年話 cut. 而李兆基真的冇. 資料上有寫的包括梁植偉, 但原來是集結d學生 ...

可風應該係改修讀方式, 校網有中四選科資料, 學生如果報讀PE, 係課外時間有PE老師指導.
始終PE係冷門科, DSE又超難攞高GRADE, 即使係傳統開辦公開試體育科的BAND1, 也要局部放棄...
http://www.hofung.edu.hk/CustomPage/62/S4_curriculum_(2015-16).pdf

小時了了 發表於 14-12-17 12:49
唔係好明, 可唔可以講多啲.

小女依家好鍾意乒乓波亦係校隊, 如果 2年後我俾佢考體藝, 如果真係用乒乓波有 ...
我以前識得人畫畫好好, 憑畫畫表現轉校去林大輝, 點知入到去因為太多畫畫勁人, 會考冇得修VA......唔知體藝會唔會有咁嘅情況呢?

真感激大家意見&資料

引用:為何咁想讀pe?pe+dse唔易㗎,係真係要温書

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-12-17+

原帖由 KT0603 於 14-12-18 發表
真係好深,問題型式似通識,背晒成本筆記,都答唔準所有題目,無得溫靠個人常識和概念,而且,還要 ...
如有意報考仔仔要練定引體上升十吓,加油呀!支持你

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-18+發表真係

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-12-18+發表真係

原帖由 fionakong2008 於 14-12-18 發表
如有意報考仔仔要練定引體上升十吓,加油呀!支持你
註:只是考dse體能要引體上升,我諗諗吓怕家長誤會升中要考