用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校收左,今日收到政府小一入學組既信 ...
樓主: HowHowHow
go

私校收左,今日收到政府小一入學組既信 [複製鏈接]

抽定唔抽真係咁難決定? 點都比個答覆教署好啲啵~~ 教署要用呢啲資料~~

funglongmama 發表於 14-12-17 10:23
抽定唔抽真係咁難決定? 點都比個答覆教署好啲啵~~ 教署要用呢啲資料~~

家住12,41網,有另一個同性別的小朋友跟尾.而私小又不致於好差,但驚第時唔收細果個就會好難決定.

每個家庭會有不同原因.因決定除了大果個,還影響小果個,所以有時真係好難決定.

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

其實我情況同你差不多, 哥哥考私小前前後後都幾個月, 作為家長一路都會思考選校取捨問題。我亦已決定要私小, 到細佬時就算考唔到, 都會疊埋心水抽獎。Btw, 希望你早日選到一所合適既小學比小朋友。

...

nkf 發表於 14-12-17 11:16
你可以問下救恩既家長。救恩一直由你報名到收左你都講緊唔俾大抽獎,若果你真係去抽,大抽獎出派彩時佢會 ...

嘩,我唔係今屆的家長,只是見有人問,講下我的經歷,唔使講到有冇公德心.

依家的ek,成日都會俾人插,只會做成冇人肯share,蝕底都係之後的家長.小一已經係我的過去式,我好心share,我唔明點解要咁俾人話.

首先,我回覆有jm問唔覆教署會點.咁人問我就答lor.

另外,我只是好奇想知,係咪真係會取消啫,好奇都唔得,我夠知救恩的情況啦,我只是想知有冇人真係夠膽去抽啫.咁都叫冇公德心.我當時也有一間可以抽的私小,如果我要試,當時可以攞住一間可抽,一間不可抽的私小,去做你所謂的冇公德心的嘢啦.但我冇咁做.唔覺得要咁俾你話囉.

另外,有著落就得,咁如果抽到咩寶個d學校,夠有著落lor,咁係咪甘心咁唔做任何嘢去讀.去叩門係咪叫冇公德心.

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

多謝各位分享,作為參考之用

fruitfulsnoopy 發表於 14-12-17 11:42
嘩,我唔係今屆的家長,只是見有人問,講下我的經歷,唔使講到有冇公德心.

依家的ek,成日都會俾人插,只會做成 ...

如果令你有誤會唔開心/好嬲,好對唔住。
其實我唔係插你,只係想同個啲hold住幾個直資/私校學位既家長講,唔好hold 太耐,盡快決定放位。佢地唔放位,都影響大抽獎形勢。

引用:Quote:fruitfulsnoopy+發表於+14-12-17+11:

原帖由 nkf 於 14-12-17 發表
如果令你有誤會唔開心/好嬲,好對唔住。
其實我唔係插你,只係想同個啲hold住幾個直資/私校學位既家長講, ...
Sorry, sorry,誤會左!其實分享都是希望大家入到心儀學校。大家加油!

fruitfulsnoopy 發表於 14-12-17 13:00
Sorry, sorry,誤會左!其實分享都是希望大家入到心儀學校。大家加油!

你明白就最好。今年都唔關你同我事,我只係見到有啲集郵家長有感而發。

今年大家加油!希望大家早日有著落,入到心儀學校!

回覆 funglongmama 的帖子

同意,我今天已寄回信,選擇繼續大抽獎

引用:禮賢,+SFA,+德雅,+培道呢D大方既私小,+預咗

原帖由 hkpapa852 於 14-12-17 發表
禮賢, SFA, 德雅, 培道呢D大方既私小, 預咗你抽, 放心回信, 唔係如果教局做法同你估計唔同既話, 幾大件事.
...
首輪有offer已經註冊,SFA又已經交留位費,可以唔理封信嗎?話會通知SFA我們已註冊津校!

baubaulee 發表於 14-12-18 18:11
首輪有offer已經註冊,SFA又已經交留位費,可以唔理封信嗎?話會通知SFA我們已註冊津校!

...
咩叫首輪已註冊?SFA一向俾你抽獎,無問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:baubaulee+發表於+14-12-18+18:11+首

原帖由 hkpapa852 於 14-12-18 發表
咩叫首輪已註冊?SFA一向俾你抽獎,無問題
我估佢首輪意思係24/11自行放榜個次掂咗

ckh311 發表於 14-12-18 18:32
我估佢首輪意思係24/11自行放榜個次掂咗
呢封信問仲抽唔抽奬,自行註冊咗應該唔會收到呢封信,因為一定無得抽
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

咁要本人解答

如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會有信。有個朋友有三間私小收,但封信則顯示兩間私小的名,edb話如私小沒有send名單上去便沒有顯示。

佢問你是否保留津貼學位。

引用:如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會

原帖由 doll_fish 於 14-12-18 發表
如自行收左,之前又在私小交左留位費,都會有信。有個朋友有三間私小收,但封信則顯示兩間私小的名,edb話 ...
咁封信有咩用途?使唔使覆?定係教育局封信只提醒家長會send信俾私小巳有官津校收了。

‹ 上一主題|下一主題