用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣靈糧堂定青衣學之園?
樓主: ak819
go

荃灣靈糧堂定青衣學之園? [複製鏈接]

回覆:荃灣靈糧堂定青衣學之園?

完全唔駛選,一定係LH

總覺得幼稚園學生五歲前就要面對測驗、默書的壓力實在有點過分,實際已經將幼稚園小學化。我想如果你是上考上名小一為最大標準,學之園的出路會大些。若希望小朋友會有多些輕鬆幼稚園生活體驗,靈糧可能會較適合。

LH 冇測驗、默書
再者, 學習都可以好愉快
學習和快樂童年並無衝突, 亦非對立

当然LLC了,丰富的办学经验,老师好有爱心

好多謝大家建議我會同老婆好好咁考慮清楚

你有無去過學之園open day?我覺得係教得好深,好多人都說LH是愉快學習,但是否想小朋友學咁深,是要你衡量了

兩間都係好學校, 我覺得係先甜後苦, 定先苦後甜既分別。冇話對錯

學之園課程內容深,但教學方法活潑好玩,小朋友很開心,一d都唔辛苦。觀課日就看到。但校方真的期望家長在家中要配合,多和小朋友看書,玩親子遊戲。學校提供很多在家中用的教學親子遊戲。

如果負擔得到,我會揀學之園

學之園好好多,無得比喎

請問可以分享一下學之園k1面試嗎? 我都想囝囝入呀, thx

英普係唔係下晝班?

如果經濟能力負擔到, 但又唔知點揀, 我會睇邊間近屋企、小朋友喜好、上/下午班 (我prefer上午班)

回覆:PrettyPC 的帖子

睇下錢銀係咪考慮啦,如果係既,讀靈糧堂加外補英文,又平又可以平衡到樓主又想開心又怕第時追唔上。

不過個post開左咁耐,樓主你係咪已經揀左喇?

LHK沒有考試測驗,沒有排名,小朋友上課勁happy

引用:你有無去過學之園open+day?我覺得係教得好

原帖由 天悅 於 14-12-17 發表
你有無去過學之園open day?我覺得係教得好深,好多人都說LH是愉快學習,但是否想小朋友學咁深,是要你衡量 ...
其實學之園教既唔算好深,數學到 k1 下學期,仲係教數量,大概數到15,順序,形狀,大細等,好多其他幼稚園已教組合。學之園 k1下學期先開始寫線條,a-z 都未教寫,有D學券幼稚園 k1上學期已經教寫中文字。Lh 課程有系統,小朋友好容易認識學校已教既野,我自己教既中文字,我小朋友用好長時間去學,學校教既,好快就識。而且唔只學術上,LH 好重德育紀律,老師好少反映學術問題,大部份都係性格紀律上問題。

delete

回覆:三隻馬 的帖子

其實兩間學校都好易比較,因為兩間風格同目標及教學方法都分別很大。如果你有經濟能力又想小朋友在六歲前能掌握多一点學術基礎,就學之園吧。我唔認為小朋友在青衣學之園会好大压力及學習得唔开心。因為我好多朋友及自己囡囡都在這裡讀。(buy I only know Tsing Yi campus).我覺得佢地同一般名牌幼稚園不同係因為佢地用一套靈活及有系統的教材及教學方法另小朋友從活動中學習。自己身為教育界及好多朋友都認同此講法。還有自己觉得青衣應該係四間學之園最好的一間,家長及學校既互動会好頻繁。如果選LH你要有心理準備了。當然LLT都係好幼稚園,如果你有宗教考慮

回覆 ak819 的帖子

haha, 請問您最後揀了邊間, case與你相似
‹ 上一主題|下一主題