用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 恭喜有offer既可以揮手,可唔可以都同我揮下手? ...
go

恭喜有offer既可以揮手,可唔可以都同我揮下手? [複製鏈接]

一間一間陸續放榜,一個offer都未有,而家好似揭幸運星咁,揭一粒唔中,再揭又唔中,餘下都無幾,你話個心慌唔慌?

有in 得差既,有in 得 ok, 但都係waiting and reject其實in完個心都唔敢有期望,叫自己平常心,但每次真係睇到result 嗰刻都有失望,到今日直情哭了。點解無人鍾意我女兒?可能係我教得唔好,原來我既小朋友既競爭力係咁低。

我囡已經係大B黎,本來以為比起舊年既表現會好D,但唔係必然,黎緊嗰D都係無咩希望,呢個遊戲我真係唔識玩,心情沉重。   

2    0    0    0

回覆:恭喜有offer既可以揮手,可唔可以都同我揮下手?

加油呀, 實有OFFER的, 唔好氣餒

引用:一間一間陸續放榜,一個offer都未有,而家

好明白你心情,我仔8月B都未有offer,內心好不安,我報左8間,但撞時間,只可in4間,現在2間waiting,只求有書讀,希望最後有間收,加油!你可以寫下求位信,一月註冊後應該有位放出來。

你個女其實唔係比人差,你亦唔係教得唔好,事實上每個去interview 既小朋友都好叻,幼稚園INTERVIEW只有15分鐘至40分鐘時間,你認為老師可以睇到啲乜呢?其實答顏色,認動物呢好多BB都識,我好懷疑老師會唔會真係要求答啱哂?定係只係想睇小朋友/家長如果唔識既時候既反應。每間幼稚園要求既野都好唔同,好多時候出突發事件反而係好事,咁你可能咁啱冇撞到突發事件。所以唔好自責,亦唔需要懷疑自己,我自己到今時今日都唔認為所謂好幼稚園對子女將來既學業會有幾大影響,呢個世界永遠都有塞翁失馬,焉知非福,無一件事係絕好事...明白你想帶比你BB最大既保障,但唔好比自己太大壓力....

hoho1230  Thank you   發表於 14-12-17 14:27
rebhong  媽媽加油,你的態度,小朋友係睇   發表於 14-12-17 12:15
Cocc  Agreed!  發表於 14-12-17 10:00
woodstockming  講得好...!   發表於 14-12-16 17:11
Helloladies  好認同你講法  發表於 14-12-16 16:43

我十月b乜都冇

有冇pn在讀直升做後備?有嘅話可以平常心對待。我囝係細b,報佐幾家名校只當係去見識一下⋯

回覆:hoho1230 的帖子

有waiting 即係有希望!never give up!

原帖由 hoho1230 於 14-12-16 發表
一間一間陸續放榜,一個offer都未有,而家好似揭幸運星咁,揭一粒唔中,再揭又唔中,餘下都無幾,你話個心 ...
你係11年細b/12年大b?

樓主,我們係'同是天涯淪落人'

一間一間陸續放榜,一個offer都未有,而家好似揭幸運星咁,揭一粒唔中,再揭又唔中,餘下都無幾,你話個心 ...
唔好擔心啦!希望在人間!同埋,interview又唔代表一切,一定要對女兒有信心!
唔好比interview呢個制度動搖對女兒嘅信心!

回覆:hoho1230 的帖子

睇完你寫嘅我終忍唔住眼淚湧哂出嚟,對住地鐵個門...又係大B囡囡,唔係W就係R,之前幾噤堅強,到今日拆開培道,仲同自己講麻木哂lu,但係實在忍唔住,太難......

不要灰心!相信自己的寶貝!

加油呀!媽咪,K1只是其中一關,要走的路還長。總有位讀書的。

唔使擔心,一定有書讀!幼稚園只係起跑缐,條路仲好長!大家都要加油啊!

我女都係大b,一封封信收都係waiting,我絕望到流眼淚,而家對未派彩學校已無期望。

我之前也連收4 個waiting,1 個reject, 當時也好灰,唯有安慰自己可以寫求情信其實好多人之後會放位,再不是k2 再考。。之後我們好彩就連中2 個offer 啦!所以希望在明天!!

總會有幼稚園收的,你可以再找定一些做後備,其實好多新校也不錯,現在報也未遲的,加油,我之前難過的路都行過,你將會找到條合適自己女兒的路

‹ 上一主題|下一主題