用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉轉主流是否很困難?
go

自閉轉主流是否很困難? [複製鏈接]

有朋友的朋友是特殊幼師,她說如果小朋友智力正常,最好不要讀S位。

佢話雖然升小學前K3會有評估,但a仔吾鐘然陌生環境,多數表現不好,最後評低評錯,

多數最後sent去讀特殊小學,特殊中學,然後長大想揾份工都難。

這位特殊幼師勸我點都要由S位轉出去國際幼稚園。

有無家長升小評估可由S位轉去主流小學?
   1    0    0    0

rd21gn54 發表於 14-12-16 15:16
有朋友的朋友是特殊幼師,她說如果小朋友智力正常,最好不要讀S位。

佢話雖然升小學前K3會有評估,但a仔吾 ...
我朋友囝囝在S位今年讀緊K3,上年學校畢業生大概1/4評智力正常,有1/2入左主留小學(因為有D係家長志願)。今年由於未評估晒但都有3-4個評到智力正常。

回覆 rd21gn54 的帖子

我仔同學前幾日做咗評估,個醫生話佢表現同學校俾嘅評語差不多,佢都話其實主要都係睇學校意見,因為見一次面了解得唔多。如果父母唔想,都可以勉强小朋友入主流,但辛苦嘅係小朋友同自己。

係, 雖然讀S位, 你有選舉權去不去評估, 讀不讀主流, (反而你想讀特小就一定要有評估先比你讀), 讀左特小再轉主流又有, 讀左主流轉特小又有, 點解你朋友會咁講??

回覆:自閉轉主流是否很困難?

我亦有相同的問題,不知怎樣選擇?

回覆 rd21gn54 的帖子

我孩子是智力正常,现在系一间老牌主流小学读小二,以前系协康读特殊学位,我知道以他的智力即使评估左,最后也会入读主流小学,为了顺利过渡,所以我只系比距系协康读K1及K2上学期,因为他是混血儿,我想比距入读用英文教学既直资小学,所以我安排他系半山入一间主流幼稚园读K2下学期及K3,方便报读直资小学时洗底增加入读机会,虽然最后事败了,因为猪年出生率太高竞争太大,不过距都有学校收距waiting list. 同时为了增加与正常孩子的互动机会,我起初帮距报读包容性较大的英国文化协会,因为外国大把A仔,外籍老师对这些小孩比较见怪不怪,之后见距都跟得到,虽然四维走坐吾定,所以我就帮他报读一般play group, 学下普通话,英文,数学,暑假又上下距喜欢既烹饪班,lego班呀,同距去亲子卖旗(因为可以学下主动同人讲野,学体下人既眉头眼额,这是他们的弱点),距慢慢跟得到一般孩子学习既模式,还为个人profolio增加不少证书,之后小一派位,我帮距拣左间老牌又有融合教育既学校,功课量适中又吾算太谷的网内中算Band1尾既小学,结果顺利入读,有补习社帮忙下都算能取得中上成绩。

我想总结,如果孩子智力正常,其实应该尽早给他多d同正常小孩接触机会,以学习他们最弱的社交同看懂别人眉头眼额。
NadiaMaMa loves HarisMingMing and HarisBaBa !!!!!

回覆:rd21gn54 的帖子

智力正常是不能入特殊小學的。起碼要輕度智障。

Children with normal intelligence CAN go to special needs school

回覆:mumof3 的帖子

除非是肢體,聽障,就是正常智能。但自閉遲緩,升小前要評估為輕度才能入特殊小學。有個別個案,強烈要求也可入。

rd21gn54 發表於 14-12-16 15:16

佢話雖然升小學前K3會有評估,但a仔吾 ...

我同意你的說法。如果小朋友智力正常,就不要去讀S位。我想你是說讀特殊小學吧﹗"S位"常令我只想到特殊幼稚園,所以我初看有點亂了。

先說特殊小學或主流小學的問題。你的朋友意思是評估時會低估了小朋友的能力, 令小朋友會被建議去特小,其實我頗同意的。

我有朋友個女第一次被評為有限智能。你地可能都知個TEST 係分verbal和non-verbal。小朋友評出來,non-verbal 比verbal 的分高很多,average 個results 就是有限智能。但評估員認為兩個results不應相差咁遠,建議明年再做一次。

第二年小朋友再去做評估,得出來的結果是"輕度智障"。評做員話有一part 係yes/no questions, 你個仔誤會了意思,結果全錯得0分,所以average results 就是輕度智障﹗評估員又說,我都唔覺得你個你係咁差,明年再安排你多做一次評估﹗

咁你話個test 準唔準?!

我以前都好信個test,自朋友呢個經驗後,我認為評估結果只能作參考。家長要了解小朋友的能力。這個小朋友從來S位老師都建議去主流的,最後當然去了二線頭的主流。現成績中下。

至於智力正常去唔去特殊幼稚園。首先如果你智能良好,評估中心會安排E或I位。如果當初係低估了小朋友實力或小朋友進步了,S位老師是會安排你去I或E位的,這些個案都常見。一過S位支援充足,家長好多都唔願走就真。

I think to consider whether a child should go to mainstream or special needs school, you need to look at the child as a whole, not just intelligence alone. A child can have normal intelligence, eg non verbal IQ 110+ but he has behaviour and emotional problems, have poor communication and self help skill. Is it still the right choice to put a child like that in mainstream school?

Back to the original thread, whatever outcome after the pre primary assessment, parents can choose for their child to go to a mainstream primary school if they wish.

I think the parents knows best which type of school their child should go to and shouldn't make decisions purely from suggestions from these so called experts who only spent an hour or so with your child, who maybe was not performing at their best during their assessment.

如有情緒問題、行為問題及社交問題,但智力未達智障程度,是不會提供特殊小學的安排。入讀主流小學有教育學家、心理學家及社社跟進。

回覆 Olympian 的帖子

係呀,今日先識咗個媽咪,佢仔間s位學校叫佢轉返去主流學校佢都唔肯轉呀,話起碼要讀多两年先,唉…唔需要讀又要讀,需要讀嘅又唔想讀。不過如學校建議我仔讀主流,我都會轉返出去,留返個位俾其他小朋友。可惜我仔未得呀

回覆:聽雨聲 的帖子

係呀,真係好搞笑架。

不過若離開s位返主流,好大幾會都要繼續ST /OT /PT/ PST。如果自費真係好重負擔。不過當然唔可以因為咁霸住個位。

可以轉讀i位或e位,一樣有訓練

講真,學校啲治療師真係麻麻,叻嘅都轉去私人做啦!

回覆:聽雨聲 的帖子

咁我之前個d 治療師都唔錯。最好係個班主任。老師和治療師可能常開會,因我個仔有咩衰野或叻野,佢地好快個個知道,及同一手法處理。

多謝大家回應,後來我問其他朋友都知原來我誤會左,
主流還是special小學最後decision是由家長做, 不是評估決定。

可以的話,相信家長都希望小朋友快些接觸真正的社會,正常的社交。

問題是有功課壓力同朋輩欺淩,到時可以又有另一番挑戰。

朋輩欺凌中小學沒有,到長大出來工作也有,我們一般人工作時也有人欺負啦,倒不如在較安全和有輔導的學校環境學習面對,好過在長大才面對,到時才接觸真實的社會,不懂處理,問題更大
‹ 上一主題|下一主題