用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顯理中學和衞理中學边間較好?
go

顯理中學和衞理中學边間較好? [複製鏈接]

同樣是band 1 中中
   3    0    0    0

引用:同樣是band+1+中中

原帖由 happydaughter 於 14-12-16 發表
邊間近自己

patpat234 發表於 14-12-16 11:58
邊間近自己
顯理

回覆:顯理中學和衞理中學边間較好?

兩間都是b2而已。但衞理在東區是b2頂。如果佢可以保持到而家既成績。10年內有機會變b1。顯理就有點尷尬。在東區佢未到B2A但B2B就無敵手。

引用:同樣是band+1+中中

原帖由 happydaughter 於 14-12-16 發表
如果小朋友定性去衞理,而顯理家長可以查到學生校内性况,所以要看小朋友!

我在另一篇文章都發表過
點會係Band 1,  將來只會變Band 3
不信打手, 自己睇, 自己分析吧!

衛理中學

中學文憑試成績(2012-2014)
http://www.mcw.edu.hk/wesley/index.php/Learn/exam

請問你有否了解衛理中學 中學文憑試成績 2014合格率的計算方法呢?

用Level 2, 定Level 3 呢? 據我了解 (由另一個家長, 兒女剛剛完成中六,話我知) 衛理中學正走下坡,尤其是兩科語文, 幸好佢個仔入到大學工程系, 其他大部分同學就好悽涼, 放旁日到處找學校,因為中英文得2。

回覆 alicewuchi2011 的帖子

衛理開英文班的數目遠比劉永生的多.劉永生是以英文教授個別科目,而衛理是開三班全英文班. 顯理也有一班全英文班.照這樣看法,不知那間學校會較大機會走向B3學校呢?最後劉永生在特殊教育方面(如讀寫障礙)做得比衛理和顯理好.

醒目開學勳章

回覆:顯理中學和衞理中學边間較好?

想了解!push

顯理是b2頭,衛理是b1尾。不過我覺得顯理d老師比較關心學生。

mc_cheung 發表於 15-7-7 22:02
顯理是b2頭,衛理是b1尾。不過我覺得顯理d老師比較關心學生。
又聽聞佢係 B1尾既? 唔知係咪變咗?如果太古小學 考40幾全級。有無機會呢?

mc_cheung  佢派左去邊?  發表於 15-7-11 21:09

tttw1 發表於 14-12-29 22:56
回覆 alicewuchi2011 的帖子

衛理開英文班的數目遠比劉永生的多.劉永生是以英文教授個別科目,而衛理是開三 ...
其實炮台山,北角。仲有咩學校揀呢。如個女都係考全級4-50

引用:想了解!push +

原帖由 conniecheung 於 14-12-30 發表
想了解!push
今期 親子
王。。點解無 講 顯理呢?

衛理是英中,在東區是band1,柴灣區搶手貨,但當然band1a-b心中唔係大熱,但在柴灣及小西灣區,因小學多及唔係咁多一線小學,所以衛理係佢地心中首1,2之選。
顯理進取中的中學band1c守尾門.但好似係band2a。
個人意見,其實守在band1尾,band2頭的學校,收生的banding好視乎果年的小六學生人數,學生少果年,博得過咁同學自然眼高些,小六學生多果年自然保守d咁band1c生好快就會揀dband2a學校。

回覆:caerion 的帖子

我真係唔知衞理是英中喎。幾時轉架?你所講既英中同我心中既英中會唔會有分別?。我心中既英中是全開英文班。而只有三班英文班一班中文班都算係英中。咁就好誤導人。煩請解釋一下。

引用:衛理是英中,在東區是band1,柴灣區搶手貨,

原帖由 caerion 於 15-07-11 發表
衛理是英中,在東區是band1,柴灣區搶手貨,但當然band1a-b心中唔係大熱,但在柴灣及小西灣區,因小學多及唔 ...
炮台山 係咪有間衛理?

王家爸爸  唔係柴灣衛理中學  發表於 15-7-11 18:37
王家爸爸  砲台山循道衛理中學  發表於 15-7-11 18:36

回覆 wkpig166 的帖子

炮台山果間衛理是有特別需要及老師推薦才可入讀

王家爸爸  師生比例高  發表於 15-7-11 21:52

caerion 發表於 15-7-11 21:03

其實以前有時經過都唔覺啲學生有問題。

引用:回覆+wkpig166+的帖子 炮台山果間衛理是有

原帖由 caerion 於 15-07-11 發表

即係算係特殊學校?

回覆:patpat234 的帖子

係。

patpat234 發表於 15-7-12 02:26
即係算係特殊學校?
所以師生比率低於10,一個老師只帶幾個學生。
‹ 上一主題|下一主題