用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 小兒跟不上K3 英文課程
go

小兒跟不上K3 英文課程 [複製鏈接]

其實問題在K2已經開始, 由其是phonics 同reading
請教閣位有冇温習心得及技考可以分享?

另外小兒會把英文左右反轉,例如b寫成d, two 串成owt, 有d担心佢有讀寫障礙

3    0    0    0

have you talked to the teacher and asked for advice?

回覆 free2act 的帖子

小朋友學英文最緊要跟番佢本身個能力。我女女K2都讀緊phonics,喺英國文化協會,報之前會有人同我睇下女女個程度去到邊,再幫佢編班,開學到宜家上左4個月,見佢最基本果D letter sounds 好多都記到曬。我覺得你可以帶仔仔去試下,評估下佢個能力,讀番適合佢嘅堂

引用:回覆+free2act+的帖子 小朋友學英文最緊要

原帖由 冢者FF 於 14-12-22 發表
回覆 free2act 的帖子

小朋友學英文最緊要跟番佢本身個能力。我女女K2都讀緊phonics,喺英國文化協會,報 ...
想請問我囡現在pn, 如大一點去外面學phonics, 會擾亂小朋友嗎?因學校有自家一套phonic

回覆:小兒跟不上K3 英文課程

K2還未分到d 及b?這不是課程問題,可能要跟進讀寫能力。

回覆:noviasobb 的帖子

女女係過氣at cat 用家,建議家長吾駛side $外面再讀,得閒用番st cat 套教材叫小朋友讀你聽仲好!

我女女只靠st cat phonics, 而家小一英文默書完全吾使我操心!

引用:Quote:原帖由+冢者FF+於+14-12-22+發表回覆

原帖由 noviasobb 於 15-01-15 發表
想請問我囡現在pn, 如大一點去外面學phonics, 會擾亂小朋友嗎?因學校有自家一套phonic

...
女女係過氣at cat 用家,建議家長吾駛side $外面再讀,得閒用番st cat 套教材叫小朋友讀你聽仲好! 我女女只靠st cat phonics, 而家小一英文默書完全吾使我操心!

BORCHRISTY  Thanks for your sharing.  發表於 15-1-19 11:44

引用:其實問題在K2已經開始,+由其是phonics+同re

原帖由 free2act 於 14-12-16 發表
其實問題在K2已經開始, 由其是phonics 同reading
請教閣位有冇温習心得及技考可以分享?
贊成你自己跟貼d, b d reversal 好多k 3也有,你再觀察下。phonics 學左要跟,否則冇用

回覆 noellechu 的帖子

你說SC 的教材, 是否指K1派發的CD?
K2好像除了小量紙卡, 沒其他什麼的.

noviasobb 發表於 15-1-15 00:00

...
其實細個嘅時候開始學會比較好,出去學嘅話就會用得d教材好d,或者你可以試吓帶佢去英國文化協會試咗一期先!我自已個小朋友就係嗰度讀緊K2 regular course同phonics 班,都差唔多上完一個學期啦我有時而家問佢野例如你鍾意咩色,佢都會主動用英文答番我"Orange"你都可以去佢地度睇吓d課程啱唔啱你小朋友先再決定
‹ 上一主題|下一主題