用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解我學校呈分派成績表冇得見家長
go

點解我學校呈分派成績表冇得見家長 [複製鏈接]

好離普,呈第一次有見家長但冇講名次及banding.
住年一至五年班也有二次家長日,到呈二,本來以為星期三是家長日,但成績表竟會在星期三派給孩子攞回家,家長日只系升中講座,我發覺我好無奈,等到頸長,都仲系一個迷,開始怒火中燒。

little_yolky  好多學校都係咁  發表於 14-12-16 17:15
王家爸爸  邊間學校咁大整蠱?  發表於 14-12-16 10:14
   1    0    0    0

我仔學校都係

回覆 月希 的帖子

Banding點知?

little_yolky  估, 占卜, 算命  發表於 14-12-16 17:16

以上兩位是龍校?

回覆:chrischeung 的帖子

我哋學校只會同小朋友講佢個Banding。

chrischeung 發表於 14-12-15 20:37
回覆 月希 的帖子

Banding點知?
座談會之後..有回班房老師派學生資料表,同自行表...另老師有張寫左2間提意學校比紙比每個學生...

BANDING係...完場係成班家長都唔走...輪住問老師問題...
老師一個個簡單咁講...
但係老師都講得好求其..提意的學校又唔岩學生個BAND....
我等左成個鐘先等到問老師問題...但係佢求其答幾句就叫第二個家長

我都開左個TOPIC問...
我由星期五開始..問問問...
今日又同2個家長計過...完全大家都覺得老師求其...
佢地1A的學生提意1C中學...(頭幾名...冇可能唔係1A啦...)
話我仔今次差左...跌去2A..但係介紹2B,C中學..重要間2C話我知係B1

但係我問番上年師兄家長..佢話我仔應該係1尾...因佢仔同我仔差不多..佢仔都係B1的...

所以最後..我仔都唔知係咪真係B2...定係老師保守...每個學生都講低一B...

回覆 月希 的帖子

我系夜晚先開講座,相信系禮堂一大班人,吾明住年二次家長日,呈分反而冇,呢種學校早走早着

回覆 K.K.K. 的帖子

不是,普通學校

引用:回覆+月希+的帖子 我系夜晚先開講座,相信

原帖由 chrischeung 於 14-12-15 發表
回覆 月希 的帖子

我系夜晚先開講座,相信系禮堂一大班人,吾明住年二次家長日,呈分反而冇,呢種學校早走 ...
我講座係早上都冇用…咪又係乜都唔知…白等多一個鍾都冇結果

吾知大家係未同一間學校??都係FRI家長會??我阿囡既家長會,我無去架...一來已有經驗,二來幫吾到咩既.一大班家長,老師同一時間照顧吾到既..其實我想,平時老師空閒時,是否會講多2句呢...我都有選擇困難症架...而家都係未知點..參觀都去得7 7 8 8...放完聖誕就要打算..呢個假期應該訓得吾好啦..又要預備考試啦..

回覆 ydoris 的帖子

吾系同間,我系明晚,等出banding等到頸長

回覆 chrischeung 的帖子

真係要等老師講BAND幾架??老師吾多正面提架?估錯好大件事姐..佢應該提議選邊D學校掛??
我都費事問,自己估啦..梗係吾會估到ABC咁細緻啦.估B1, B2或B3..再考慮能力同邊間喜歡,讀得開心算啦...
而家讀書真係辛苦....唉,有時想,不如一式過全部都抽啦.吾好難為D家長啦.由幼稚園到DSE..一次又一次.....真係死好多腦細胞...命都短幾年..

最大問題系冇家長日,吾知點先知banding

引用:回覆+ydoris+的帖子 最大問題系冇家長日,

原帖由 chrischeung 於 14-12-16 發表

最大問題系冇家長日,吾知點先知banding
個別打比老師law, 我囡學校11月中測完驗有家長日,講比我知個女點選校,之後11月尾呈分2,不會有家長日,前2日我打比佢,問佢我個女呈分2後選校是否同你講的一樣,打比班主任會直接d,傾耐d

月希 發表於 14-12-15 20:58
座談會之後..有回班房老師派學生資料表,同自行表...另老師有張寫左2間提意學校比紙比每個學生...

BANDING ...
如果師姐師兄Pre-S1試考得唔好,頭幾名唔一定係B1A生。

引用:Quote:月希+發表於+14-12-15+20:58+座談會

原帖由 王家爸爸 於 14-12-16 發表
如果師姐師兄Pre-S1試考得唔好,頭幾名唔一定係B1A生。
下!!

我都係明晚家長會...我都知一散會之後會好似螞蟻"嬲"蜜糖咁架啦! 所以我打算事後WHATSAPP 班主任,好彩班主任又好FRIENDLY....

回覆 chrischeung 的帖子

嘩....都好離譜吓喎我仔學校我見班主己見過3-4次,升中講座聽校長講野都3次

回覆 jackco-mami 的帖子

我都覺好求其,我呢呢間學校這方面處理手法,好不滿

其實好多學校派成績表時都唔會話比你知考第幾, 但當你自行交表時要填成績的時候, 話比老師知要填成績, 老師便會告訴你, 然後再根據以往學生之派位結果估計自己的banding, 希望幫到你們.
‹ 上一主題|下一主題