用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 St Jo疑問
go

St Jo疑問 [複製鏈接]

升讀St. Jo...需要名幼上才追到成績嗎?課程較淺的學卷幼稚園升上st jo有銜接問題嗎?

2    0    0    0

我也想知,望賜教

引用:升讀St.+Jo...需要名幼上才追到成績嗎?課

原帖由 nel1008 於 14-12-13 發表
升讀St. Jo...需要名幼上才追到成績嗎?課程較淺的學卷幼稚園升上st jo有銜接問題嗎?

...
基本上,現在小一課程真是好嚇人。考課文,作文,閱讀理解,會話,聆聽,中,英文每科幾份卷,一科加加埋埋考3小時(中間有小息/派卷/收卷時間)。

回覆:St Jo疑問

都唔係,如果比較小朋友專心,有自發性,記性好會容易handle

kln bay st joe ?? 親戚嗰囝學卷 kg 上,而家係墊底嗰批,現而三年級了

係灣仔St Joe

Tintin926  你自行收了?  發表於 14-12-14 12:06

朋友仔哥哥讀緊小四,功課深和多。
Mami為跟貼學業,放棄高薪做FTM

St. Jo(灣仔)小時其實都不如坊間所傳聞那麼吃力,如果小朋友自律,甚至可算是輕鬆。但小三上小四時課程明顯地深很多,主要是中文及英文作文及閱讀理解,但如果上小三時小朋友已有充分心理準備,亦不難適應。我都是full time jm,阿仔小一時已放手要他自理自律,現在他已在St. Jo(堅尼地道)F.3。其實讀St. Jo中學及小學主要看小朋友是否這類能夠自動學習的,否則,小朋友及家長都辛苦。

回覆 nel1008 的帖子

其實不是名幼稚園才能銜接St. Jo,阿仔小一時有些同學(甚至是名幼v字頭的)也有問題。主要是小朋友不能夠一下子就能適應要寫中文字,而老師對筆順要求很嚴格。

引用:St.+Jo(灣仔)小時其實都不如坊間所傳聞那

原帖由 plastic 於 14-12-14 發表
St. Jo(灣仔)小時其實都不如坊間所傳聞那麼吃力,如果小朋友自律,甚至可算是輕鬆。但小三上小四時課程明 ...
Agree

回覆:mmpo 的帖子

其實全港有幾多間st joe? 佢地既成績同校風如何?成日都mix up..

今年有灣仔st Jo 的小一家長,同我講點解想轉校,因為功課多,仲小一已經有背默。的確係幾辛苦。相信家長一定要好勤力。千萬不要住得遠,會做唔切功課,成日唔夠瞓。老實說,如你想聽殘忍的真相,真係未必有人夠膽答你,因為不知你小朋友有幾叻,又不想講自己學校壞話,又不想俾人說是間接呃人放位。我小朋友上岸了,無嫌疑,可以報料,呢間真係早睡早起好忙碌的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

chucon2 發表於 14-12-14 23:53
其實全港有幾多間st joe? 佢地既成績同校風如何?成日都mix up..

兩間一間津校(灣仔),一間私校(九龍灣)

我係官塘大,我地會叫九龍灣嗰間做St Jo AC
恐龍家

同學仔媽媽話小一還ok,一到小三四d Mami 會發瘋,到呈分個陣睇少陣都唔掂,稍一不慎做不到top個批,上唔返中學就大件事。

家長小心,我所知的津學校都是功課量係隨年級增加。如小一已吃力,到小三時就哈哈...嗌救命都沒時間,個個都靜晒。唔係個個小朋友都叻讀書的,如果不擅長讀書,就好辛苦。

小曳人 發表於 14-12-15 09:31

九龍灣嗰間好多名嫁:
彩虹聖若瑟
啟業聖若瑟
九龍灣聖若瑟
彩石里聖若瑟
坪石聖若瑟
觀塘聖若瑟

我自己叫慣佢做"啟業聖若瑟", 我都係觀塘大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 14-12-15 09:31

唔止2間,係咁意search下都有咁多:
灣仔
馬鞍山
彩雲
佐敦谷
觀塘(彩石里)

醒目開學勳章

識2位小朋友讀同級灣仔st. joe,一個話好淺,一個話好深,真係好睇人,但紀律一定好嚴

識兩個都灣仔果間。如果小朋友本身乖巧專注,又或者媽媽全職協助,ok的。

但如果小朋友較貪玩、心散,家長週身吾得閒,係幾辛苦的。
‹ 上一主題|下一主題