用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園讀英普班, 面試時, 只能用普通話認讀中文字可有問 ...
go

幼稚園讀英普班, 面試時, 只能用普通話認讀中文字可有問題? [複製鏈接]

我有點擔心, 懇請近年曾經帶小朋友去P1面試的家長分享一下經驗.

我的小朋友現在唸K2, 讀英普班, 學校裡教的中文字, 理所當然全部用普通話讀出來.

我在家裡陪他看中文書, 讀中文字,  也是用普通話讀音.  因為我怕在家裡教他用粵語讀中文字, 他會混淆.  他平日在家也是說粵語的.

問題是, 明年考小學, 如果遇到考讀中文字的環節, 我仔只懂普通話讀音, 會否有問題? 老師會否當他全部讀錯???

有沒有家長跟我一樣, 小朋友讀英普班, 小朋友看見中文字只懂普通話讀音? 你們在面試時, 有沒有遇到認讀中文字的問題呢?

2    0    0    0

引用:+本帖最後由+hcd+於+14-12-13+15:36+編輯+\

原帖由 hcd 於 14-12-13 發表

我有點擔心, 懇請近年曾經帶小朋友去P1面試的家長分享一下經驗. ...
沒問題。但由於我的普通話唔好,所以在家讀書是用廣東話嘅。

茄子 發表於 14-12-13 15:39
沒問題。但由於我的普通話唔好,所以在家讀書是用廣東話嘅。
你的小朋友都是只能用普通話讀中文字?

相信樓主有必要在家進行普/粤中文親子閱讀,原因:
1)小一面試八成用廣東話溝通,粤語認讀,包括聆聽
2)大部份小一中文仍以粤語教授
3)始終留港生活,看/聽新聞時事不能只靠普通话

小兒也是英普班,今年考小一,普/粤互通不亂,家長勤力便可

eggmama 發表於 14-12-13 15:59
相信樓主有必要在家進行普/粤中文親子閱讀,原因:
1)小一面試八成用廣東話溝通,粤語認讀,包括聆聽
2) ...
你的兒子看見中文字可以讀出粵/普讀音? 很了不起啊!

請問你怎樣教他, 令他可以沒有混淆?

小朋友看見中文字只懂普通話讀音?

如果以一個地道以廣州話為母語的香港人角度睇,見到呢個現象其實都幾無奈。如果
每一個新一代都係咁,恐怕未到2047已經無年輕人識廣州話了。

宏心  廣州已開始係咁!  發表於 14-12-16 14:11
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:幼稚園讀英普班, 面試時, 只能用普通話認讀中文字可有問題

連 db都唔接受pth 做interview 語言,重有大半年你train, 廣東話係母語啲話無可能唔得

我囝都係英普班,學校讀普通話,返屋企我同佢讀廣東話,我覺得佢讀廣東話完全冇問題。

回覆:幼稚園讀英普班, 面試時, 只能用普通話認讀中文字可有問題?

其實考小一英文廣東話才是最重要。

hcd 發表於 14-12-13 15:35
我有點擔心, 懇請近年曾經帶小朋友去P1面試的家長分享一下經驗.

我的小朋友現在唸K2, 讀英普班, 學校裡教 ...
樓主的小孩識聽同講廣東話嗎?

引用:+本帖最後由+hcd+於+14-12-13+15:40+編輯+\

原帖由 hcd 於 14-12-13 發表

我有點擔心, 懇請近年曾經帶小朋友去P1面試的家長分享一下經驗. ...
我兩個仔幼稚園時讀英普班,自己睇書用廣東話,平時交談用廣東話,沒有混淆

引用:+本帖最後由+hcd+於+14-12-13+15:40+編輯+\

回覆:hcd 的帖子

正如部分家長講,大部分小一面試仍採用廣東話interview! 家長要在家用廣東話陪讀交談。回校用回普通話。小朋友好醒,好快識分,我小朋友都分到廣東話同普通活。甚至係街見到「簡體字」會問我係未錯字。我就會成機教佢係中國寫法同香港寫法的分辨。小朋友學習能力好快。

回覆:幼稚園讀英普班, 面試時, 只能用普通話認讀中文字可有問題

我們k2時在家强化兒子認讀粵語(原本普通話已識讀的字),考小一沒問題。其實有些二線小學會考普通話應對。

小兒讀英粵班, 我反而擔心他考一些直資小學聽不懂普通話, 聽說不少學校有考普通話理解

只能讀PTH但完全讀不出Cantonese讀法,考P1係好有問題。

我細女以前都係讀英普班。據学校老師講,只要同—个人用同一種語言/方言同个小朋友溝通,係唔会混淆的。最怕果个人時中時英,或時广時普,就会乱。所以学校用普教,在家用广教,唔会乱,亦識对乜人就講乜語言。我細女同時学phonics同拼音都唔会乱。係佢心中係两件事。

小朋友其實分到,有時可能有有d字都都左普通話音,我女經常讀「也」做ye,但其他9成9搞得掂。

如果想考好小一,廣東話唔掂,好難搞。

引用:小朋友其實分到,有時可能有有d字都都左普

原帖由 Jane1983 於 14-12-14 發表
小朋友其實分到,有時可能有有d字都都左普通話音,我女經常讀「也」做ye,但其他9成9搞得掂。

如果想考好 ...
同意

考P1競爭咁大,就算考得唔錯,都未必有offer

想小一考得到一綫學校,流利廣東話聽說讀是基本。(少量不需讀字學校例外)

回覆 siden 的帖子

係呀,咁既競爭,你讓左廣東話,真係好難贏。
‹ 上一主題|下一主題