用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油麻地天主教小學
樓主: Melody008
go

油麻地天主教小學 [複製鏈接]

se6b03 發表於 14-12-16 14:30

點解升中派得咁散既 ? 一班同學分佈係咁多間唔同中學。

派得散(出名果d)往往暗示到兩樣野:

一)家長來自全港各區,用番自己地址升中。

(咁點解家長要同學長途跋涉來上課呢?!畫公仔唔駛畫埋條腸啊!)

二)同學表現好,往往在自行時己攪掂。

呢兩個結果係相輔相,亦係用黎分辨全港/地區名校的其中一個指標。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

se6b03 發表於 14-12-16 14:30
點解升中派得咁散既 ? 一班同學分佈係咁多間唔同中學。
舊油天學生唔係只住油尖旺區, 遠至天水圍, 元朗, 大埔, 沙田, 荃灣, 青衣, 香港島都有, 保母車路線都8,9條, 讀得叻那班, 自行會去報LS, QC,  Maryknoll, St. Mary, 庇利羅士等,    或者跟自己住既校網報中學, 所以每年派位會出現唔同區既中學.

tks for sharing

必必 發表於 14-12-16 23:05
舊油天學生唔係只住油尖旺區, 遠至天水圍, 元朗, 大埔, 沙田, 荃灣, 青衣, 香港島都有, 保母車路線都8,9條, ...

呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉,咁遠出黎油天讀,升中反而揀返自己居住校網既中學。

se6b03 發表於 14-12-17 09:21
呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉, ...
你去兩間油天參觀下開放日或簡介會就知,設備及活動豐富過好多私校直資,如有校友分真係好難唔抽。

lauwingtai 發表於 14-12-17 09:45
你去兩間油天參觀下開放日或簡介會就知,設備及活動豐富過好多私校直資,如有校友分真係好難唔抽。 ...

咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運,而校監及校長又係教區委派,老師又係循一般途徑招聘,但唯獨係兩間油天可以成為全港名校,學生長途跋涉上學,但其它天主教小學又好似好少人提,油尖旺入面都仲有兩間大天,40網入面又有荔天,65網有祖天,點解真係唔覺有人講係名校,真係好想知兩間油天有咩過人之處,令人趨之若鶩,真係好值得研究。

subb  答案好簡單~升中派位好   發表於 14-12-17 10:11

se6b03 發表於 14-12-17 09:21

呢點好難理解,小朋友年紀細,小學應該揀屋企附近,到升中大左,就可以揀遠d既學校,點解反而係掉返轉, ...

應該咁講,入得兩間油天唔少都係舊生的子女,在他們年少時都係街坊!到長大後結婚
搬出去住,咪做成油天小朋友來自全港各區囉!另外以兩間油天的名氣,亦有唔少家長
慕名而來,進駐31,但求大抽獎一擊即中。

至於去到升中時,叻果班同學在自行時好似手執「A」「K」「Q」咁,你話係佢地選
學校,還是學校選佢地呢?咁自然就睇同學們自己的意願,去邊都得啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

se6b03 發表於 14-12-17 10:00
咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運 ...

照你的說法那大家也不用關注油天. 同區有2間官小比較易入, 大家都知2間馬官, 荃官都是好學校, 同一管理機構, 佐官同廣官應該讀得過.

alyk 發表於 14-12-17 11:12
照你的說法那大家也不用關注油天. 同區有2間官小比較易入, 大家都知2間馬官, 荃官都是好學校, 同一管理機 ...
講得有道理.

回覆 alyk 的帖子

講得好好呀

llked617 發表於 14-12-15 14:39
我是舊油old student
而阿仔也順利自行入舊油
咁多年來,上下午校一直被比較
一般上下午校分拆, 都係較強勢的可以留原址, 因為你講果句, 怕被誤會係新學校, 要keep住班fans。

報告:囡囡堂哥今年小一新油天, 話仲未谷住, 俾啲時間適應下先咁話。

引用:Quote:lauwingtai+發表於+14-12-17+09:45+

原帖由 se6b03 於 14-12-17 發表
咁我真係唔明,天主教教區轄下咁多間小學,照理教學理念同方針都會跟教區管理層一樣,又係同一個方式營運 ...
「添好運」都唔係間一樣味道啦!相同主辦單位都有高低之分嘅

little_yolky 發表於 14-12-17 12:41
一般上下午校分拆, 都係較強勢的可以留原址, 因為你講果句, 怕被誤會係新學校, 要keep住班fans。

報告:囡 ...

之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既機會就真係好可惜,需知道,當年如果唔係要轉全日制,政府點會咁好有新校舍比學校用,你繼續留係舊校,都唔知下一次幾時先再有呢個機會,見到有d小學仍然用緊70年代好流行果種火柴盒校舍,就算入面翻新完好靚,整體結構都唔適合21世紀教學使用,所以有得用新校舍既師生真係好運。

little_yolky 發表於 14-12-17 12:41

報告:囡 ...

忠心既fans, 或者有心報讀既人, 我相信唔會介意佢搬去邊, 亦唔會話攪錯唔知.

中西區既李陞小學同般咸道官立就係一個例子..... 大多數人寧願走去有新校舍既般小, 都唔揀李陞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

se6b03 發表於 14-12-17 13:54
之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既 ...
大家無共識, 咪抽簽囉。都唔可以話人短視既。好似我母校華德, 當年搬新校時, 上下午班考慮到上午校成績一向較好, 所以就讓下午校搬新校舍, 希望可以幫助吸收生源。所以, 上下午校關係好, 大家都會互相考慮既。

little_yolky 發表於 14-12-17 13:58
大家無共識, 咪抽簽囉。都唔可以話人短視既。好似我母校華德, 當年搬新校時, 上下午班考慮到上午校成績一向 ...
如果好似另一間, 基華小學, 由黃大仙區變九龍城區, 你話你會唔會爭住搬?

little_yolky  咁大落差又真係.....  發表於 14-12-17 15:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:油麻地天主教小學

今年舊油天有朋友20入咗

se6b03 發表於 14-12-17 13:54
之前有人講話係抽籤決定邊個可以用新校,如果真係有校長咁短視,為左驚人攪錯,留住班fans而放棄用新校舍既 ...
係囉, 好似石夾尾果2間聖方濟, 聖方濟各愛德果間係新校舍又新又唔洗錢, 入左去讀真係好好運架, 校舍又新, 又唔洗錢, 成積又好. 唔通甘短視走去讀聖方濟各小學咩, 果名又冇愛德, 又要比錢又要用舊校舍, 果間野睇落好鬼舊, 返返下學都唔知會唔會整舊(石)屎你嘆. 入左去讀真係冇運行.

Dear all: 聖誕就到, 開心下啦! 啊...里 路.也, 啊里路也!
‹ 上一主題|下一主題